O fosta glorie a agriculturii brailene e scoasa la vinzare

vineri, 16 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 O fosta glorie a agriculturii brailene e scoasa la vinzare

"Sembra" SA a fost cindva o unitate etalon a agriculturii brailene. In anii ’80 si la inceputul anilor ’90, producea legume pentru export si seminte legumicole de calitate, iar treaba mergea atit de bine, incit angajatii de atunci, platiti in acord global, primeau salarii de 15-30 de mii lei. O leafa de 15.000 lei era ceva pe vremea lui Ceausescu! Acum, "Sembra" SA este inglodata in datorii de peste 50 miliarde de lei. Agentia Domeniilor Statului (ADS) a scos-o la privatizare, dar situatia se arata atit de incurcata, incit pare greu de crezut ca se vor gasi investitori interesati sa ii preia activele.
"Sembra" avea, pina de curind, 11 ferme, toate puse sub sechestru de Finantele Publice. In prezent, mai are numai noua, doua dintre ele fiind vindute, intre timp, de Finante. Este vorba de Ferma 11 Insuratei si Ferma 1 Sere Tichilesti. "Nu le mai puteam tine, oricum, fiindca necesitau costuri foarte mari de productie", ne-a declarat Sandel Decu, directorul "Sembrei". Din vinzarea celor doua obiective, Finantele n-au recuperat decit patru miliarde de lei din datoria de 21 miliarde pe care o are unitatea. Asta, numai catre bugetul statului. Datoriile totale catre fondul de somaj, asigurarile de sanatate si altele trec de 50 miliarde de lei. "Baza e de numai 20 miliarde. Restul de 30 miliarde reprezinta majorari si penalitati. Penalitatile astea ne omoara. Din cauza lor, nu ne vom putea achita niciodata de datorii", ne-a spus directorul Decu.
Potrivit acestuia, situatia societatii a inceput sa se inrautateasca datorita politicii bancare din anii ’93-’94. Atunci, s-a luat un credit pentru care s-a perceput o dobinda foarte mare si care nu a mai putut fi rambursat, fapt ce a aruncat "Sembra" pe toboganul recesiunii economice. Alunecarea spre "prapastie" a fost accentuata si de schimbarea profilului pietei. Legumele n-au mai avut cautare la export, iar semintele produse profesionist n-au mai avut cautare in tara. "Producatorii, in special cei particulari, prefera sa foloseasca semintele legumelor pe care le-au facut in propria gradina. Ori, fara a se respecta tehnologia specifica, cu spatii de izolare intre specii diferite, soiurile se impurifica. De aceea vedem acum, pe tarabe, ardei gras care arata ca un gogosar", ne-a explicat directorul Sandel Decu. Asa se face ca "Sembra" are pe stoc seminte in valoare de 5 miliarde, pe care nu reuseste sa le vinda. Incercind sa se adapteze situatiei, unitatea si-a restrins productia de legume si seminte, axindu-se pe cultura mare – griu, floarea-soarelui, soia etc. Productiile obtinute sint bune. Cu toata seceta de asta-vara, productia medie de griu a fost de 4.000 kg/ha, cea de floarea-soarelui s-a ridicat la 2.500 kg/ha, iar cea de soia, la 1.500 kg/ha. Conducerea spune ca lucrurile ar fi mers normal daca s-ar fi putut lua credite, dar, din cauza datoriilor uriase, societatea nu este acceptata ca partener de nici o banca.
"Sembra" are in administrare 1.269 hectare de teren arabil, din care 445 ha apartin ADS, iar 786 ha sint ale locatorilor. Pe 400 ha, sint amenajate livezi a caror intretinere costa foarte mult. Cei 60 de angajati permanent ai unitatii isi primesc salariile cu intirziere, dar locatorilor li se da la timp cota-parte. "Ne straduim sa fim corecti, cu toate greutatile pe care le avem", ne-a declarat directorul. Acesta, impreuna cu toti angajatii din subordine, asteapta sa vada ce se va intimpla cu privatizarea. Caietele de sarcini pentru "Sembra" au putut fi cumparate de la ADS, pina pe 16 noiembrie. De acum, vinzarea activelor ar trebui sa intre in linie dreapta. Ce se va alege cu "Sembra", daca se va gasi un investitor care sa-i preia activele, vom vedea in curind. (Florentin COMAN)

Comentarii