Prapad in Insula Mare a Brailei

miercuri, 13 februarie 2002, 00:00
5 MIN
 Prapad in Insula Mare a Brailei

Insula Mare a Brailei, cu cele 56.000 hectare de teren arabil ale sale, pare a fi sortita experimentelor nereusite si formulelor economice care aduc profituri doar unor afaceristi, iar pentru stat inseamna pierderi uriase. Tot mai multe semnale parvenite redactiei noastre atrag atentia ca Insula a ajuns total nepregatita in pragul campaniei de primavara si ca "TCE 3 Brazi" SRL Piatra Neamt, firma care i-a arendat, asta toamna, intreaga suprafata, este cam depasita de situatie. In plan politic, un puternic semnal de alarma a fost tras de senatorul PRM Ionel Alexandru, care a criticat extrem de dur firma, din punct de vedere economic. Acuzele acestuia sint confirmate de anumite documente, ce ne-au fost puse la dispozitie de surse autorizate.
Reamintim ca "TCE 3 Brazi" a luat in arenda cele 56.000 ha de teren arabil ale Insulei, in octombrie 2001. Preluarea s-a facut in urma semnarii unui contract cu Agentia Domeniului Statului. Intelegerea "TCE 3 Brazi" – ADS a beneficiat de sprijinul direct al Guvernului, desi, astfel, se calca in picioare o decizie judecatoreasca, prin care terenul raminea la dispozitia societatii "Insula Mare a Brailei" SA, al carei management fusese incredintat firmei bucurestene "Reen" SRL. IMB SA se afla, la ora aceea, in procedura de reorganizare judiciara, sub directa obladuire a Justitiei, urmind ca, prin exploatarea terenului, sa-si plateasca, in 4 ani, datoria de 600 miliarde, conform unui plan intocmit de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. La aceasta formula s-a ajuns dupa o indelungata si greoaie procedura judiciara, ce s-a intins pe parcursul primaverii si verii anului trecut. Cind, in sfirsit, parea ca lucrurile intrasera pe un anumit fagas, vestea arendarii terenului Insulei catre o firma din Piatra Neamt a cazut ca o bomba ce a bulversat iar lucrurile. Desi autoritatile brailene au atras atentia ca se trece peste o decizie a Justitiei, "TCE 3 Brazi", al carei patron este deputatul PSD Culita Tarata, s-a instalat la Braila. Firma "Reen", care deja incepuse semanaturile de toamna, a fost nevoita sa inceteze lucrarile, sa-si retraga utilajele ultraperformante si sa-si caute norocul prin alte judete.
"Intr-un interviu acordat presei centrale la preluarea IMB, Lucian Buzdugan, directorul «TCE 3 Brazi», a facut niste promisiuni frumoase. Spunea ca, fara o dotare tehnica corespunzatoare, orice activitate e sortita esecului si ca vor investi 60 milioane de dolari pentru aceasta dotare. Zicea ca vor aduce tractoare cu pluguri reversibile si ca vor atrage cele mai valoroase cadre din zona, ocupindu-se in special de cei care trudesc pe cimp. In realitate, au deschis poarta somajului. De cind au venit ei, personalul a scazut drastic", ne-a declarat senatorul Ionel Alexandru. Conform acestuia, "TCE" n-a adus nici un utilaj. Practic, la lucrarile efectuate s-au folosit numai tractoarele detinute de IMB SA. "Din punct de vedere financiar, lucrurile sint si mai grave: nu s-au tinut de cuvint, nu au investit nici un ban! Banii investiti pentru cumpararea de seminte si ingrasaminte s-au primit de la «Cerealcom» SA Vaslui, firma controversatului om de afaceri Gheorghe Strungariu. Din datele pe care le am, Culita Tarata are popriri puse pe firmele lui", ne-a spus Alexandru.
Senatorul merge si mai departe si afirma ca, in realitate, mare parte din semanaturile facute in toamna au fost efectuate de firma bucuresteana "Reen" SRL. Astfel, din circa 9.000 ha insamintate cu orz, 5.900 ha sint opera "Reen". Aceeasi firma a infiintat si actuala cultura de rapita, pe 6.904 ha, asigurind si o parte importanta din cele 20.000 ha semanate cu griu.
"IMB va fi stearsa de pe harta economica a Brailei"
"De remarcat faptul ca n-au fost angrenate firme locale. Doar una singura – "Agrogeora" – a contribuit cu 800 t de insectofungicid. In rest, ingrasamintele si ierbicidele au fost livrate de firme de prin Vaslui, Bacau, Neamt sau Birlad. Asta-i agricultura prin corespondenta: cari din alta parte produse pe care puteai sa le asiguri pe plan local! Daca se merge in continuare pe acest principiu, IMB va fi stearsa de pe harta economica a Brailei", opineaza Alexandru.
In concluzie, senatorul PRM spune ca, dupa alegeri, la IMB s-a schimbat mafia CDR cu cea a PSD. "Pe 1 septembrie 2001, cu ocazia vizitei facute la Braila, Ion Iliescu s-a aratat de acord cu ideea de a se organiza un holding national la IMB, parere ce coincidea cu cea a Comisiei de agricultura a Camerei Deputatilor. Astfel de organizare ar contribui mai eficient la desfasurarea activitatii in Insula. Dar, pe 3 septembrie, a fost desantat la Braila deputatul Tarata, impreuna cu un deputat local. Ma intreb cum s-a tinut cont de parerea fostului presedinte al PSD si actualului presedinte al Romaniei. Asta demonstreaza ca, in privinta IMB, in interiorul PSD interesele sint diferite!", a conchis senatorul PRM de Braila Ionel Alexandru.
Viitorul se arata sumbru
Spusele senatorului sint confirmate de cifre. Potrivit situatiilor contabile, "TCE 3 Brazi" ii datoreaza deja IMB SA nu mai putin de 26,06 miliarde de lei. Datoria decurge din semintele puse la dispozitie de IMB, din lucrarile pe care aceeasi societate le-a efectuat cu propriile utilaje, din spatiile pe care le-a inchiriat si alte asemenea chestiuni. Practic, la ora actuala, IMB SA este prestator de servicii pentru "TCE 3 Brazi". Din serviciile prestate, IMB trebuie sa-si plateasca datoria de 600 miliarde, altfel va intra in faliment.
Surse autorizate din cadrul Directiei Agricole ne-au spus ca "TCE" se bazeaza, pentru campania de primavara, aproape exclusiv pe parcul de utilaje al IMB. Ori, in conditiile in care se dispune de circa 260 de tractoare inca functionabile, dar destul de depasite tehnic, cele 20.000 ha care mai sint de arat se vor lucra destul de greu. In toamna, semanaturile s-au facut fie prea tirziu, fie fara a se respecta verigile tehnologice. Faptul este demonstrat de actuala stare a culturilor. Griul, semanat pe 20.279 ha, a rasarit total doar pe 4.421 ha. Pe 8.769 ha, a rasarit partial, iar pe 7.089 ha n-a rasarit deloc. Orzul a rasarit complet pe 6.576 ha si doar partial pe 1.971 ha, iar orzoaica, semanata pe 412 ha, a rasarit total pe 40 ha si partial pe 372 ha. Rapita s-a semanat pe 7.000 ha, din care au rasarit 5.500 ha, alte 1.500 ha fiind afectate de inghet.
Din cite se pare, "TCE 3 Brazi" a inceput sa aduca ingrasaminte in Insula si sa-si plateasca prestatorii de servicii. O firma braileana care a facut araturi in Insula asta-toamna a primit, de curind, 450 milioane de lei, din 500 milioane cit are de incasat in total. Ce scofala vor face arendasii nemteni in insula brailenilor se va vedea, insa, la vara si la toamna! (Florentin COMAN)

Comentarii