Taranii se scumpesc la vaccinarea gainilor

vineri, 08 februarie 2002, 00:00
2 MIN
 Taranii se scumpesc la vaccinarea gainilor

In conformitate cu Programul Strategic al Actiunilor Sanitar-Veterinare Obligatorii pe 2002, in lunile februarie si martie trebuie efectuata vaccinarea antipseudopestoasa aviara a intregului efectiv de pasari din gospodariile populatiei si societatilor comerciale. Tot pe parcursul acestor doua luni, veterinarii vor face recoltari de singe la cai, pentru depistarea anemiei infectioase si a morvei, si vor aduna probe coprologice de la toate speciile de animale, pentru depistarea parazitilor intestinali.
Aceste actiuni sint specifice fiecarui inceput de an, noutatea fiind ca, de data asta, in cazul pseudopestei aviare, statul mai suporta doar costul vaccinului, manopera vaccinarii raminind in grija crescatorilor de gaini. Potrivit unor surse din cadrul Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Braila, noua reglementare provoaca mari greutati veterinarilor care au concesionat circumscriptiile de la tara. Acestia se pling ca majoritatea taranilor spun ca nu pot plati manopera vaccinarii orataniilor din poiata. Ei ii primesc pe veterinari in curte, ii lasa sa-si faca treaba, iar la final ii instiinteaza ca nu pot plati si cer sa fie trecuti in condicuta cu datornici. In majoritatea cazurilor, medicii se tem ca-si vor primi banii la Sfintul Asteapta. Pretul manoperei difera de la o cirumscriptie la alta, concesionarii stabilindu-l in functie de anumiti factori. In general, media este, in judetul nostru, de 1.000 lei. Conform legii, crescatorii care refuza sa-si vaccineze animalele risca amenzi cuprinse intre 200.000 si un milion de lei. Pseudopesta aviara este o boala grava, ce poate decima efective intregi de pasari.
In prezent, costul vaccinarilor contra pestei porcine si pesudopestei aviare este suportat partial de catre stat, iar costul vaccinarii anticarbunoase la bovine, cabaline si ovine este achitat integral de catre crescatori. Statul mai acopera in totalitate doar costul recoltarilor de singe, a coproculturilor si a tuberculinarilor.
Nici anul trecut, veterinarii concesionari nu au fost lipsiti de probleme. Chiar daca pretul manoperei la toate vaccinarile au fost suportate de bugetul de stat, aceste subventii au venit cu mare intirziere. (Florentin COMAN)

Comentarii