Limba rusa cistiga din nou teren in mass-media basarabeana

vineri, 29 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Limba rusa cistiga din nou teren in mass-media basarabeana

Parlamentul de la Chisinau a decis ieri ca doar programele de radio si televiziune produse in Republica Moldova trebuie sa fie difuzate in proportie de minim 65% in limba romana. Deputatii au hotarit ca restrictia nu se aplica programelor retransmise, majoritatea preluate de la mass-media din Rusia. Modificarea de ieri a legii audio-vizualului are loc la noua zile de la decizia Curtii de Apel, care ceruse retragerea licentei de emisie pentru mai multe statii de radio si televiziune, pe motiv ca acestea nu au asigurat cota obligatorie de emisie in limba romana, de 65%, prevazuta de Legea Audiovizualului. Decizia Curtii de Apel a survenit in urma protestelor membrilor unei asociatii studentesti moldovene, prin care ei cereau respectarea procentului de emisie in limba oficiala stabilit prin lege.
In acest interval, mass-media rusofona de la Chisinau, precum si presa si unii politicieni de la Moscova, au acuzat Republica Moldova de tentativa de discriminare a minoritatilor si au cerut sanctiuni, inclusiv economice impotriva Guvernului de la Chisinau. Afirmatiile lor au avut ca punct de plecare o declaratie facuta , la o zi dupa retragerea licentelor, de seful misiunii OSCE in Republica Moldova, William Hill. El a spus ca hotarirea Curtii de Apel moldovene afecteaza drepturile minoritatilor din Republica. Hill a adaugat ca prevederile Legii Audiovizualului nu corespund, prin instituirea procentului obligatoriu de transmisie in limba romana, unor conventii ale OSCE privind protejarea drepturilor minoritatilor nationale. Astfel de restrictii, a concluzionat el, doar in cazul posturilor de stat, si nu a celor private, care se ghideaza dupa norme dictate de piata.
Ideea oficialului OSCE a fost rapid preluata de liderii politici de la Moscova. Interventiile vehemente de saptamina trecuta ale ministrului rus pentru mass-media si telecomunicatii, Mihail Lesin, au fost la un pas de a impiedica intilnirea de alaltaieri dintre Dumitru Braghis si Mihail Kasianov, ministrii de externe ai Republicii Moldova si, respectiv, Rusiei. Cei doi au hotarit, intre altele, ca plata pentru licentele de emisie si acces pentru posturile TV si radio rusesti, retransmise pe teritoriul Republicii Moldova, sa fie trecuta in contul achitarii datoriei istorice a Chisinaului fata de Rusia. Acest fapt confera si o nuanta patriotica deciziei de ieri a Parlamentului moldovean de a pastra obligativitatea celor 65% de emisie in limba romana doar pentru posturile de stat. Ar fi, evident, mult mai atractiva ideea ca hotarirea legislativului a fost determinata de considerente de ordin economic, si nu de presiunea politica a Rusiei.
Presedintele Parlamentului este acuzat ca a falsificat rezultatele votului
Deputatii de dreapta din Parlamentul Republicii Moldova au cerut, vineri, demiterea presedintelui Parlamentului, Dumitru Diacov, acuzat de fals si uz de fals.
Parlamentarii sustin ca Diacov a falsificat rezultatele votarii unei legi. Este vorba despre Legea privind interpretarea Articolului 13 din Legea Audiovizualului.
Deputatii fractiunilor de dreapta, care s-au pronuntat impotriva legii adoptate vineri, afirma ca in partea salii in care se aflau deputatii Partidului Democrat, condus de Dumitru Diacov, au fost anuntate mai multe voturi decit au fost realitate.
Liderul Partidului Fortelor Democratice, Valeriu Matei, a citit de la tribuna Parlamentului o declaratie, semnata de 26 de parlamentari, prin care a cerut demiterea lui Dumitru Diacov. Imediat dupa aceasta, deputatii au parasit sala de sedinte a Parlamentului, afirmind ca nu vor mai participa la votarea nici unei legi pina cind nu se va supune votului cererea lor.
La rindul sau, presedintele Parlamentului a declarat ca nu se face responsabil de acuzatiile care i se aduc. "Nu eu numar voturile in sala, eu doar anunt numarul acestora", a spus Diacov. Presedintele Parlamentului poate fi demis doar cu voturile a 2/3 din deputati si este putin probabil ca mai mult de 30 de parlamentari sa voteze pentru demiterea lui Diacov.
Prin legea votata vineri a fost interpretat un articol al Legii Audiovizualului care obliga posturile de radio si televiziune rusesti sa emita in proportie de 65 la suta din volum in limba romana. Dupa cuvintul volum astazi s-a adaugat sintagma "productie locala". Legea aprobata astazi se considera adoptata pentru ca in regulamentul Parlamentului nu se face referire la situatia in care s-ar falsifica rezultatele votului.
(N. DASCALU)

Comentarii