Coada la teste de paternitate

Subtitlu

luni, 05 ianuarie 2009, 22:09
5 MIN
 Coada la teste de paternitate

Tatii se tem de un eventual adulter savirsit in afara tarii de catre sotie. Mamelor le e frica sa nu le fi fost schimbat copilul in maternitate, in strainatate. Altii vor doar sa inchida gura satului. S-au inregistrat si cazuri de-a dreptul dramatice. Intr-un singur an, nu mai putin de cinci tati din Iasi au aflat ca cel pe care l-au crescut nu este copilul lor. Mai mult, unul din ei, cu copii acasa, a descoperit ca este steril.

 

Cum este sa afli dupa citiva ani ca micutul pe care il credeai fiul tau, si pe care il iubesti ca pe ochii din cap, a fost, de fapt, rodul unui adulter bine ascuns? In ultima vreme, in cadrul Institutului de Medicina Legala din Iasi se efectueaza din ce in ce mai multe teste pentru stabilirea paternitatii. Atit la cerere, cit si in urma unor decizii ale Tribunalului, in cadrul unor procese intre parinti. Chiar daca sint mult mai putin intilnite, in ultimii ani au fost si cereri pentru stabilirea "filiatiei fata de mama". Medicii explica acest lucru prin faptul ca se produc destule incurcaturi in actele copiilor nascuti in strainatate.

"Inainte de 1989 maternitatile erau pline, se nasteau foarte multi copii si deseori se produceau schimburi, astfel incit erau solicitate teste pentru a stabili apartenenta copilului la o anumita familie. Acum problema s-a schimbat. Am avut cazuri in care s-au produs incurcaturi la inregistrarea copiilor nascuti in strainatate. Ori au fost trecuti sub un nume gresit sau nu se regaseste numele mamei pe actele copilului. La intoarcerea in tara parintii au nevoie de acte pentru copil, si din aceasta cauza trebuie sa demonstreze ca este al lor", a declarat dr. Irina Agrosoaie, medic primar legist si sefa Laboratorului de Serologie din cadrul IML Iasi.

Medicii mai spun ca a existat un caz in care o mama "de ocazie" nu a mai vrut sa dea inapoi copilul mamei naturale. Aparent, aceasta din urma a incredintat copilul spre ingrijire altcuiva pentru o anumita perioada de timp, iar cind s-a intors dupa el, nu l-a mai putut recupera. Astfel, mama a facut testul de filiatie si a demonstrat ca respectivul copil era al ei si ca are dreptul sa-l creasca.

Cele mai multe teste, depuse de tati

Totusi, majoritatea investigatiilor serologice se fac pentru stabilirea paternitatii. In 2007 – de cind exista ultimele date centralizate la IML – cinci tati au aflat ca au crescut copii pe care nevestele lor le-au conceput cu barbati din afara casatoriei. Medicii spun ca exista mai multe cauze care duc la astfel de decizii din partea tatilor. In unele cazuri, solicitarile sint depuse in contextul unor procese de divort. "Cind intre cei doi parinti exista deja un conflict ce a dus la divort, suspiciunile referitoare la adevarul asupra copiilor apar mult mai usor. Solutia este reprezentata de efectuarea testului de paternitate, care clarifica situatia", a adaugat dr. Agrosoaie.

"Gura lumii" impinge si ea barbatii sa faca astfel de cereri la IML. Barbatii afla din diverse surse ca femeile n-ar fi fost chiar "cuminti si la casa lor" si vor sa se asigure ca nu cresc copilul altuia. Situatia este mai accentuata in cazul barbatilor care sint plecati la munca in strainatate. Cuplurile acestea stau mult timp despartite, iar suspiciunile apar mult mai repede. O situatie mai grava este atunci cind barbatul afla ca este steril.

"Am avut un tata care a venit sa-si faca o spermograma, in urma careia a reiesit ca este steril. In astfel de cazuri este mai dificil de spus daca respectivul copil este al lui sau nu, in contextul in care nu putem determina momentul exact in care barbatul a devenit steril, mai ales daca nu se stie cu diverse afectiuni care ar fi putut provoca acest lucru. In cazul de fata, tatal a solicitat si un test de paternitate, din care a reiesit ca nu era tatal copilului pe care il crescuse", a mai spus dr. Agrosoaie.

A vrut sa-si scape sotia din gura soacrei

Un caz care a provocat zimbete a fost cel al unui barbat care a facut o cerere pentru stabilirea paternitatii din cauza mamei sale. Practic, barbatul a venit la IML pentru a-i demonstra propriei mame ca-si suspecteaza nora fara un motiv intemeiat.

"Tatal s-a purtat excelent. A avut grija de copil in timpul cit au stat pentru recoltarea probelor. Aparent, soacra nu-si iubea foarte mult nora si o suspecta ca si-ar fi inselat sotul", a spus dr. Agrosoaie. Din fericire pentru cei doi parinti, testele efectuate au demonstrat soacrei ca nu avea dreptate si ca acel copil fusese conceput in cadrul casatoriei.

Pe unii, vestea rea ii impinge la violenta

Reactiile celor care afla ca de fapt nu sint parinti difera in functie de fiecare persoana in parte. Astfel, atunci cind este vorba de o situatie conflictuala, multi barbati rasufla usurati la gindul ca nu mai au obligatii fata de respectivul copil, mai ales daca nu se afla intr-o relatie oficiala cu mama. Pe de alta parte, au fost cazuri in care barbatii s-au atasat emotional de copilul pe care l-au crescut ani de zile si se simt frustrati si dezamagiti in momentul in care afla ca de fapt nu este al lor.

De altfel, nu putine sint cazurile cind lipseste foarte putin pina sa se ajunga chiar la violenta. "S-a mai intimplat sa fie nevoie ca parintii sa fie despartiti pentru a nu se lua la bataie pe holurile institutului. Pina acum nu a fost totusi nevoie sa chemam Politia. Oricum, in cazurile in care exista cerere pentru examen de filiatie de la Tribunal, noi trimitem rezultatele acolo, deci nu ne vedem cu parintii", a adaugat dr. Agrosoaie.

Cit costa testele de filiatie

Tot la IML se poate determina in functie de informatiile despre sarcina data conceptiei copilului. Conform datelor de la IML, in 2006, de exemplu, s-au efectuat 72 de examene de filiatie si alte sapte pentru stabilirea datei conceptiei. In 2007 au fost efectuate 78 de examene de filiatie si cinci determinari ale datei conceperii.

Exista trei posibilitati de a afla filiatia fata de mama sau fata de tata. Prima consta intr-un examen serologic pe patru sisteme, care costa 145 de lei, sau pe opt sisteme, care costa 840 de lei. Probabilitatea este de aproximativ 80%, in cel mai rau caz.

In cazurile in care suspiciunile inca exista si tatal nu este convins ca testul este corect, se poate face un examen mai performant, HLA, histocompatibilitate, care costa 2.010 lei. Rezultatele se primesc dupa aproximativ o luna de la recoltarea probelor de singe. Acestea se iau atit de la mama, copil cit si de la cel care este considerat a fi tatal. Testul AND, care este practic fara "marja de eroare", se poate efectua doar la Bucuresti, si se face doar in cazuri de exceptie.

Comentarii