Cum se „spala” un milion de euro?

Subtitlu

marți, 13 decembrie 2011, 22:58
3 MIN
 Cum se „spala” un milion de euro?

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi au trimis ieri in judecata sapte firme si zece persoane, printre care Oleg Draniceru, reprezentant al SC Flamingo-ES Ucraina, si Gheorghe Clapon, asociat unic si administrator al SC Clapon Construct SRL, acuzati de afaceri ilegale cu utilaje industriale. "Deocamdata noi asteptam sa luam la cunostinta continutul rechizitoriului, am inteles ca are vreo 300 de pagini. Vom merge in instanta si ne vom sustine nevinovatia, asa cum am facut inca de la inceputul anchetei. Avem toata increderea ca justitia din Romania va face dreptate", a declarat Radu Irimia, avocatul lui Oleg Draniceru.

Conform unui comunicat DNA, in perioada martie-iunie, cei doi inculpati i-au indus si mentinut in eroare pe reprezentantii firmelor Med Tub Machines & Tools Bucuresti si Temex GMBH din Germania cu privire la vinderea unor utilaje industriale, masini de gaurit si strunguri, despre care cei doi pretindeau ca le-ar fi importat din Ucraina.

4,5 milioane lei spalati prin firme

Firma lui Clapon ar fi intermediat contractul de vinzare-cumparare intre Flamingo-ES, cea care ar fi achizitionat utilajele de la o firma din Ucraina si cele doua firme care voiau sa cumpere utilajele ulterior. La momentul cumpararii, pentru a fi veridici, cei doi inculpati ar fi prezentat mai multe inscrisuri false care atestau ca tranzactia utilajelor a fost efectuata si o parte din plata a fost facuta.

Conform procurorilor, cele doua societati comerciale au platit inculpatilor utilajele, insa acestia nu au distribuit marfa, fiind astfel prejudiciate cu suma de 1,26 milioane euro. In aceeasi perioada, celor doi li s-ar fi alaturat Mihai-Valeriu Alexe si Gabriel Buiea, iar impreuna ar fi coordonat activitatea de spalare a sumei de 4,48 milioane lei provenita din inselaciune. Concret, pe baza unor documente comerciale si fiscale false, acestia ar fi transferat suma de bani mentionata, in mai multe transe succesive, din contul bancar al Clapon Construct SRL in cel al SC Conprest Real Conf SRL. Ulterior, prin implicarea inculpatilor Viorel Radu, Ilie Mihai, Dan Buia, Nelu Dociu si Vasile Iordache, banii au fost transferati in alte conturi apartinind Global Concept Trade SRL, Impact Brand Util SRL, Iorva Revis SRL, Bocv Proiect Prim SRL si Caligena Construct SRL. Din aceste conturi, tot pe baza unor documente contabile false, inculpatii Gheorghe Clapon, Oleg Draniceru, Mihai Alexe si Gabriel Buiea ar fi retras aceasta suma in numerar in vederea reintroducerii in circuitul financiar legal.

Automobil incendiat pentru stergerea urmelor

Procurorii retin ca pe 6 septembrie, la marginea unei localitati din judetul Bacau, inculpatii Gabriel Buiea si Marius-Irinel Stan au incendiat autoturismul celui din urma in care se aflau niste documente contabile ale Conprest Real Conf SRL, relevante in prezentul dosar penal, cu scopul de a ingreuna aflarea adevarului si tragerea la raspundere penala a persoanelor implicate. Apoi, in perioada 19-24 octombrie, inculpatul Mihai Alexe i-a solicitat unui martor sa depuna marturie falsa in cazul audierii sale cu privire la activitatea sa infractionala alaturi de Gabriel Buiea. Desi i s-au oferit bani si a fost amenintat ca va fi impuscat, martorul respectiv nu a dat curs acestei solicitari.

La data de 5 august 2011, la solicitarea procurorilor DNA, Tribunalul Iasi a dispus arestarea preventiva a inculpatilor Oleg Draniceru si Gheorghe Clapon. Pe 16 septembrie 2011, Tribunalul Iasi a dispus cercetarea acestora in stare de libertate si luarea masurii obligarii de a nu parasi tara pentru 30 de zile, masura ce a fost prelungita de procuror pina la data de 13 ianuarie 2012. Pe 8 septembrie 2011, aceeasi instanta a dispus arestarea preventiva a inculpatilor Gabriel Buiea si Marius Irinel Stan, Alexe Mihai Valeriu a fost arestat la 1 noiembrie 2011, iar Radu Viorel a fost arestat la 8 noiembrie 2011, toti pentru 29 de zile, masura ce a fost prelungita, acestia fiind in prezent in stare de arest preventiv.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu reprezentanti ai Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. "Aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in nici un fel sa infringa principiul prezumtiei de nevinovatie", au mai precizat procurorii.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator pe unele bunuri mobile si imobile apartinind tuturor inculpatilor, atit persoane fizice, cit si juridice. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iasi.

Comentarii