1000 de lei sa fii membru de partid

sâmbătă, 17 ianuarie 2004, 00:00
7 MIN
 1000 de lei sa fii membru de partid

Oficial, sursele de finantare a partidelor politice provin din cotizatii ale membrilor, donatii si legate, venituri din activitati proprii, precum si din subventii de la bugetul de stat. Neoficial, din sponsorizarile facute de oameni de afaceri sau din activitati subterane aflate la limita legalitatii. In ultimii ani s-au facut tot felul de speculatii privind finantarea partidelor, cele mai aprinse dispute fiind legate, in principal, de finantarile efectuate in timpul campaniilor electorale. Au fost destule scandaluri legate de cei care au „miluit” cu zeci si chiar sute de milioane de lei un partid anume, reclamind ulterior ca au ramas si cu banii luati si fara postul la care rivneau. Apropiata campanie electorala debuteaza sub auspiciile unei opozitii destul de sarace si cu un partid de guvernamint incurajat, parca, de „viagra economiei”, vorba senatorului PSD Fevronia Stoica. Partidul, mai mult decit oricind, pare sa se ghideze dupa binecunoscutul slogan «scopul scuza mijloacele», pentru a capata cit mai mult capital electoral. Sponsorilor, fie ei patroni sau sefi de institutii publice, li s-a dat deja adunarea, mai ales ca o campanie electorala poate sa coste zeci de miliarde de lei.
In Vrancea exista citeva filiale de partide politice, mai mult sau mai putin agreate, mai mult sau mai putin cautate, mai mult sau mai putin importante. Totusi, fiecare filiala de partid are adeptii, membrii si sponsorii ei, care cotizeaza fiecare, la formatiune, cum poate, dupa buget. In prag de campanie electorala, cotizatiile fixate pentru fiecare filiala nu sint menite, dupa cum am aflat, a contribui la buget ca fonduri de campanie, ci pentru gospodarirea proprie a filialei partidului respectiv. Cotizatiile sint atit de mici incit nu ajung nici macar pentru plata facturilor curente. Vom prezenta in cele ce urmeaza cit costa sa fii membru de partid in Vrancea, concluziile de genul cum si cit renteaza sa cotizezi ca semnatar al unei adeziuni, le trageti dumneavoastra. Ordinea in care sint prezentate partidele este absolut aleatoare si nu reflecta importanta acestora in teatrul politic vrincean.
„Rromii nu cotizeaza, fiindca sint saraci”
Ca sa fii membru al Partidei Rromilor, filiala Vrancea, nu este neaparat nevoie sa fii rrom, dar daca esti, e si mai bine. Astfel, dupa cum am aflat de la presedintele organizatiei, Mitica Argint, nu te costa nimic sa fii membru in Partida Rromilor, decit „suflet si inima pentru etnie”. Cotizatia individuala pe membru nu exista, ba mai mult, spune liderul, rromilor li s-au facut legitimatii si carnete de partid pe gratis. In schimb, la conducerea partidului se schimba situatia, presedintele cotizeaza lunar 100 de mii de lei, si chiar mai mult, iar staff-ul de vicepresedinti, cite 50 mii lei. Presedintele Mitica Argint explica de ce nu percepe cotizatii de la membri si de ce isi suporta singur deplasarile in interesul partidului. „Membrii filialei noastre sint oameni saraci, care n-au nici dupa ce bea apa. M-am ocupat personal sa le fac carnete de membru, si ii ajut cum pot cu bani, de cite ori am ocazia. Referitor la deplasarile mele in interes de partid, suport singur cheltuielile, ar fi culmea sa ma deplasez pe banii membrilor, care si-asa sint foarte saraci”, ne-a declarat liderul rromilor vrinceni, Mitica Argint. Acesta ne-a mai spus ca nu se impun sanctiuni in cazul neplatii cotizatiei, atit timp acestea nu se percep.
Cu 5000 de lei devii taranist
Paradoxal sau nu, una dintre cele mai „grase” cotizatii se percepe la PNTCD. Cu atit mai mult, sau mai putin, cu cit taranistii nu prea au mai „miscat in front” pe cimpul de batalie al politicii romanesti, si implicit vrincene. „Pentru biroul de conducere, cotizatia lunara este de 150.000 de lei, de fiecare. Asta inseamna ca presedintele, secretarul si cei 7 vicepresedinti dau aceasta suma lunar. Cei 22 de membri din delegatia permanenta cotizeaza 50.000 de lei pe luna, cei din conducerile locale judetene, 10 mii de lei, membrii simpli cite 5000 de lei. Suma lunara pe care o cotizeaza un membru simplu, fara functii de conducere, este de 2.000 de lei”, ne-a declarat Vasile Platon, presedintele filialei vrincene a PNTCD. Banii strinsi din cotizatii, ne-a spus liderul taranist, se regasesc in cheltuielile necesare filialei, adica plata curentului electric, chirie si altele. Pentru neplata cotizatiei timp de sase luni, statutul PNTCD stipuleaza excluderea membrului neplatitor din partid, dar Vasile Platon spune ca nu au existat cazuri de acest gen la nivelul filialei locale. Daca acum bate vintul prin conturile partidului, nu acelasi lucru am putea spune de anii de dinainte de 2000, cind taranistii s-au aflat la putere.
Mai mult costa chitantele!
Umanistii, cel putin la nivelul judetului nostru, au stabilit o cotizatie lunara de minim 10.000 de lei. Aici, dupa cum ne-a declarat presedintele Horia Furtuna, peste cei zece mii obligatorii, fiecare da cit il lasa inima, implicit staff-ul de conducere, care cotizeaza sume mai mari. „Sumele strinse se contabilizeaza, se elibereaza chitante, si contribuie la cheltuielile necesare sediului, curent, telefon fix si altele. Sigur, aceste cheltuieli nu se pot acoperi doar din cotizatii”, recunoaste Horia Furtuna.
Nici la democrati cotizatia stabilita de statut nu a tinut pasul cu inflatia. Un membru simplu, dupa cum ne-a precizat presedintele Jan Vraciu, este taxat cu 1.000 de lei la sat, 5.000 de lei la oras si 10.000 de lei in municipiul resedinta de judet. Cit priveste staff-ul de conducere, oficial, vicepresedintii sint taxati cu cite 500.000 de lei. Cit proveste presedintele, acesta „n-are limita”, dupa cum spune chiar el.
Peremistii dau cotizatii „frumusele” la partidul lui Corneliu Vadim Tudor. Astfel, presedintele Marin Stoica, impreuna cu consilierul judetean Gheorghe Nedelcu, cotizeaza 250.000 de lei, de fiecare, pe luna. „Hotarirea noastra a fost ca, la nivel de judet, cotizatia lunara sa fie platita doar de catre membrii PRM din Focsani. Suma pe care o platesc cei care au o functie platita in administratie, si sint membri PRM, a fost introdusa anul acesta. Avem doi consilieri locali la municipiu, care cotizeaza 150 de mii de lei, lunar. Se string astfel cam 1.200.000 – 1.300.000 de lei pe luna”, ne-a dezvaluit Marin Stoica. Liderul peremist ne-a mai instiintat ca filiala pe care o conduce dispune de fonduri, de la nivel central, in valoare de 5 milioane de lei pe luna, dar ca au avut si luni in care Bucurestiul nu le-a dat nimic. Astfel, anul trecut, PRM Vrancea a dispus de 80 de milioane, cu tot cu cotizatii, dupa cum declara Marin Stoica. Despre sponsorii partidului, Stoica ne-a spus ca acestia exista, ba mai mult, iau parte la actiunile umanitare ale filialei vrincene peremiste.
La liberali, cotizatiile membrilor de la baza piramidei sint la fel de anemice. Staff-ul de conducere cotizeaza in functie de necesitatile si nevoile partidului, de la citeva zeci la sute de mii de lei, dar sumele pot creste mai ales acum, in prag de campanie electorala, cind partidul are nevoie de bani.
Presedintele Actiunii Populare, Tudorache Dumitrache, spune ca membrii simpli platesc cite 20.000 de lei pentru a intra in rindurile partidului. „Presedintii organizatiilor locale cotizeaza 50.000 de lei lunar, iar presedintii organizatiilor municipale si orasenesti platesc 100.000 de lei. Tot 100.000 de lei platesc si membrii biroului judetean”, spune Dumitrache, adaugind ca exista si scutiri de la plata cotizatiei lunare, pentru casnice, someri, pensionari, elevi si studenti. Sanctiunile se aplica pentru membrii care nu platesc cotizatia timp de trei luni. Si Actiunea Populara are sponsori, dar presedintele formatiunii prefera sa nu-i nominalizeze, de teama sa nu-i piarda.
La PSD, cotizatia se da „pe caprarii”
Dupa cum se stie, PSD are propria politica in domeniul cotizatiilor si al sponsorizarilor. Desi este pe departe cel mai „bogat” partid din tara si din Vrancea, PSD-ul percepe, dupa cum am aflat de la trezorierul filialei, Florentin Malureanu, cele mai mici cotizatii. Astfel, Malureanu spune ca pentru un membru simplu, prin statut, cotizatia lunara este de 1000 de lei. Aici intra si pensionarii, studentii, dar si casnicele. „Orice membru poate cotiza mai mult decit suma fixata, dar suma nu trebuie sa depaseasca cuantumul cotizatiei pe un an intreg”, ne-a declarat Malureanu. Astfel, la un calcul simplu, ne dam seama ca un membru simplu nu poate da, dintr-o data, mai mult de 12.000 de lei! Intrebat telefonic despre cotizatia lunara a presedintelui PSD Vrancea, Marian Oprisan, semnalul a disparut brusc din telefonul mobil.
Cu toate acestea, potrivit unor surse din interiorul partidului, la PSD cotizatia se da „pe caprarii”. Cei cinci parlamentari ai PSD-ului, senatori si deputati, trebuie sa verse in casieria partidului 10% din veniturile nete, 5% la organizatia judeteana si restul la Consiliul National. Prefectul George Baesu, presedintele Consiliului Judetean Marian Oprisan, vicepresedintele Mircea Diaconu trebuie sa dea la partid 5% din salariu. Consilierii judeteni trebuie sa verse din indemnizatia de sedinta 5% si 1% din salariu, in cazul in care sint patroni sau au alte locuri de munca. Primarul Decebal Bacinschi si cei doi viceprimari trebuie sa dea la partid, potrivit reglementarilor interne, 4% din salariul net. Cit priveste primarii de orase si comune, acestia trebuie sa treaca in conturile partidului trei la suta din leafa.
Sponsori si sponsorizari
Bineinteles ca suma pe care o percep partidele politice, ca si cotizatii, nu reflecta popularitatea respectivei formatiuni politice si nici sumele care circula in interiorul partidului, pentru ca, spre deosebire de alte domenii, in politica nu tot ce este scump e si calitativ, si nu tot ce este ieftin este si bun. Asa ca, stimati cetateni ai „Provinciei Europene”, ginditi de doua-trei ori inainte sa imbratisati doctrina vreunui partid, daca nu cumva ati facut-o deja. Aveti totusi dreptul sa ramineti neutri, simpli privitori din tribuna, pe terenul politicii vrincene, derby-ul partidelor. Cit priveste banii din care traiesc partidele, cei de la putere o duc evident cel mai bine. Acum, ca am intrat in anul electoral, s-a demarat in forta vinatoarea de sponsori si sponsorizari. (Camelia MARIN, Sebastian OANCEA)

Comentarii