Alianta D.A. a hotarit sa ramina in opozitie

sâmbătă, 08 ianuarie 2005, 00:00
10 MIN
 Alianta D.A. a hotarit sa ramina in opozitie

Alianta D.A. este pe cale sa piarda totul in Vrancea, cu toate ca a obtinut puterea la nivel national. Din cauza jocurile politice pentru impartirea functiilor de prefecti, judetul nostru a fost nominalizat printre cele unde PUR va putea sa-si numeasca prefect, desi organizatia locala a mers numai pe mina PSD-ului in ultima vreme. Mai mult, Alianta are in administratie doar sapte primari de comune, insa s-a clasat pe locul 21 pe tara la alegerile generale. Conducerea Aliantei se teme ca daca Guvernul va numi un prefect PUR, Vrancea va fi condusa in continuare de PSD. Consiliul Judetean de Conducere al Aliantei D.A. PNL-PD a luat ieri decizia sa nu ocupe nici o functie pe plan local si sa ramina in opozitie in cazul in care viitorul prefect va fi din rindul umanistilor. Liderii liberali si democrati au mers ieri la Bucuresti si au adus la cunostinta premierului ce se intimpla in Vrancea. In acest week-end se decide daca judetul nostru ramine sau nu sub stapinirea PSD. PUR decide azi daca ramine la guvernare, in urma declaratiilor presedintelui Traian Basescu, iar luni ar urma sa fie numiti ultimii sapte prefecti. Presedintele tarii a spus ca PUR trebuie sa se rupa de PSD si sa incheie intelegeri ferme cu liberalii si democratii, lucru greu de acceptat pentru umanisti, care au devenit specialisti in jocul la doua capete.
Vrancea aruncata in haos
Situatia politica din Vrancea a fost aruncata in haos joi seara. Imediat dupa ce liderii locali ai Aliantei fusesera asigurati ca nu sint probleme, Vrancea a fost pusa la dispozitia PUR pentru a-si numi un prefect. In urma negocierilor s-a hotarit ca umanistii sa aiba cinci prefecti, in timp ce numarul judetelor care au ramas fara prefecti este de sapte. Exista deci sanse ca PUR sa nu obtina scaunul de prefect in Vrancea, insa mai mici decit de a-l obtine. Rezultatele negocierilor purtate la nivelul Guvernului au stirnit o ingrijorare imensa la nivelul Aliantei, care incepea sa se bucure ca o sa aiba puterea de a se opune liderului PSD Marian Oprisan. Un prefect PUR schimba insa totul, tinind seama de pozitia duplicitara a acestui partid. In Vrancea, dupa ce a cistigat un numar destul de mare de voturi dupa atitudinea extrem de critica pe care au avut-o la adresa PSD, umanistii au trecut cu arme si bagaje de partea lor si au obtinut fotoliul de vicepresedinte al Consiliului Judetean, ocupat de presedintele Horia Furtuna. Tot de dragul PSD, PUR s-a lepadat si de consilierul local Ghorghe Iorga, dupa ce acesta le adusese un numar destul de mare de voturi prin candidatura sa la functia de primar al Focsaniului, pentru ca acesta era in conflict cu Marian Oprisan. Faptul ca umanistii au votat cu PSD la ultima sedinta a CJ, imediat dupa investirea Guvernului Tariceanu, a stricat in mare masura puntile unei colaborari pe plan local. Alianta D.A. Vrancea a trecut de la certitudinea ca il va avea ca prefect pe liberalul Manole Merchea si ca subprefect pe democratul Dan Nichita, la agonia a inca patru ani de opozitie.
Alianta prefera opozitia PUR-ului
Consiliul Judetean de Conducerea al Aliantei D.A. s-a intrunit ieri in sedinta pentru a analiza situatia in care a ajuns Vrancea. Cei zece liberali si democrati au luat o decizie de a reactiona cit mai transant, pentru a nu pierde unica ocazie pe care o au pentru a lua puterea pe plan local. Decizia unanima a fost ca, in cazul in care Guvernul va numi un prefecut PUR, Alianta sa refuze orice functie la nivel local. Liberalii si democratii prefera sa renunte la functia de subprefect si orice post in institutii si sa stea inca patru ani in opozitie, decit sa lucreze cu un prefect de la PUR. „Daca pun prefect de la PUR inseamna ca Vrancea va incapea din nou pe mina lui Oprisan”, a declarat deputatul Nini Sapunaru. Perspectiva a stirnit si ingrijorarea membrilor si simpatizantilor PNL-PD Vrancea, si citeva sute dintre acestia au tinut sa treaca pe la sediul Aliantei pentru a-si exprima sprijinul. Membrii Consiliului au decis sa mearga la Bucuresti, pentru a aduce la cunostinta Guvernului pozitia lor. „Alianta in judetul Vrancea nu va putea colabora cu un prefect PUR. Am trimis deja o scrisoare primului ministrului Tariceanu in care ii explicam situatia si ca nu ne impacam cu ideea si nu ne dam batuti. Propunerea inaintata de noi a fost acceptata in Alianta D.A, intrucit am ajuns la un punct de vedere comun”, ne-a declarat liderul liberalilor, Corneliu Momanu, dupa discutia avuta la Guvern. La rindul sau, senatorul Jan Vraciu, presedintele PD Vrancea, a declarat ca „in urma sedintei Consiliului Judetean de Conducere al Aliantei D.A. am hotarit ca in situatia in care PUR isi va instala prefect in Vrancea sa nu ne desemnam oameni pentru a ocupa functii de conducere in administratie si in institutiile descentralizate. Aceasta decizie nu vine ca o suparare a nostra pe conducerea partidului ci este efectul unei situatii din Vrancea ultimilor patru ani, pentru ca aici au evoluat oameni ca Oprisan, Mitrea, Ristea Priboi sau Gioni Popescu. In situatia asta exista dorinta de a musamaliza marile scandaluri de coruptie din ultimii ani, iar lupta anticoruptie este pierduta, iar noi nu putem da girul unei asemenea pierderi”.
Negocierile au sarit la Guvern
Propunerile pentru functiile de prefecti trebuiau discutate mai intii in Alianta si abia dupa aceea sa ajunga pe masa negocierilor. Aceasta etapa a fost insa sarita, pentru ca Guvernul sa aiba cit mai curind prefecti in teritoriu si sa poata lucra. „Nu a existat o solicitare expresa a PUR pentru Vrancea, din cite stiu. Negocierile s-au facut strict pe filiera guvernamentala. Trebuia sa se discute la nivelul Biroului Executiv mai intii dar, din cauza necesitatii numirii prefectilor, s-a renuntat si s-a negociat direct la Guvern. Nu a mai fost o consultare a partidului”, ne-a declarat vicepresedintele PNL Teodor Melescanu. Liderii locali ai Aliantei D. A. pun intreaga situatie pe seama negocierilor si sustin ca au comunicat tot timpul cu cei de la centru. „Am avut ieri cu ei ultima discutie (joi – n.r.) si am avut toate asigurarile ca prefectul este de la noi”, ne-a spus Corneliu Momanu, cel care garanta cu citeva zile ca Manole Merchea va fi noul prefect. „Aceasta decizie de a nu numi prefectii in sapte judete s-a luat aseara (joi – n.r.) la 11.00. La ora 10.00, era sigur ca va fi prefect si subprefect PNL si PD, asigurare pe care am primit-o de la cei din Consiliul National”, ne-a spus Jan Vraciu. „Cred ca este o situatie nefericita cum s-au oritentat cei de la Bucuresti cu privire la situatia din Vrancea. Daca pun prefect de la PUR, PSD va controla Vrancea. Trebuie sa-i intelegem si pe cei de la Bucuresti, pentru ca ceva trebuie sa dea. Li s-a comunicat care este situatia din Vrancea. Eu sper ca au inteles ca este o greseala imensa numirea unui prefect de la PUR”, a declarat deputatul liberal Nini Sapunaru. Liderii Aliantei spun ca Vrancea a fost „oferita” PUR, deoarece este un judet cu o populatie mica si fara putere economica.
PSD cistiga prin PUR
Numirea unui prefect in Vrancea reprezinta un cistig pentru umanisti si pesedisti. Pentru Marian Oprisan solutia este ideala, pentru a controla judetul chiar daca PSD a pierdut puterea. De altfel, se pare ca unii dintre sefii institutiilor subordonate in ultimii patru ani pesedistilor au decis sa intre in rindurile noii puteri pe calea PUR, unde daca nu au putut sa intre ei si-au trimis apropiatii. Marian Oprisan, presedintele PSD Vrancea, a negat ca numirea unui prefect umanist l-ar avantaja, desi acest lucru este mai mult decit evident. „Astea sint speculatii. Cei de la Alianta si cu cei de la PUR ar trebui sa faca o misiune unitara pentru ca este vorba de cetateni. Din punctul meu de vedere pot sa fie si doi extraterestri, nu are importanta”, ne-a spus Marian Oprisan. (Mihai BOICU)
Primarii protesteaza si ei
Primarii liberali si democrati din Vrancea s-au declarat stupefiati de posibilitatea ca judetul sa aiba ca reprezentant al Guvernului un umanist. „Ca presedinte al Ligii Alesilor Locali din Alianta D.A. si ca primar liberal care am tinut piept odiosului Oprisan timp de 4 ani de zile, fac un protest catre premierul Calin Popescu Tariceanu vizavi de numirea ca prefect a unui om din PUR, indiferent cine va fi el. Numirea unui individ care a lucrat impotriva Aliantei in 28 noiembrie si nu numai este inacceptabila si cer pe aceasta cale primului ministru sa gaseasca solutie macar pentru ceea ce a suferit PNL la nivel de Vrancea intre 2000 si 2004. Premierul trebuie sa tina cont de propunerea Biroului Permanent Teritorial Judetean al Aliantei de a numi prefect ori de la PNL ori de la PD. Noi am avut doua propuneri, iar daca primul ministru tine cont de rezultatele alegerilor din Vrancea sa numeasca prefect din Alianta”, spune liderul primarilor PNL-PD Valerica Zamfirescu. Primarii liberali si democrati spun ca vor protesta si la presedintele Traian Basescu pentru ca s-au saturat de „presiunile venite din partea PSD”. „Nu au ce sa caute la Prefectura judetului Vrancea tradatori din PUR, care au fost alaturi de odiosul PSD. In semn de protest ne vom deplasa la Bucresti si vom cere audienta la premier si la seful statului. Este rusinos ce se intimpla”, mai spune primarul Valerica Zamfirescu.
Istoricul „preacurvismului” PUR
„PUR si simplu umanistul” Horia Furtuna a facut joc de picioare pe scena politica vrinceana din anul 2002 si pina in prezent. La alegerile locale din 2000, PUR a obtinut citiva consilieri locali la Marasesti, la Gugesti si si-a „afirmat” citiva lideri in cadrul partidului, printre care amintim pe Gicu Vrinceanu, actual consilier local la Focsani sau Vasile Gheorghe. La alegerile parlamentare, umanistii au obtinut foarte putin. In anul 2002 a izbucnit scandalul Horia Furtuna – Marian Oprisan. Afaceristul Horia Furtuna era pe atunci presedintele Camerei de Comert si Industrie Vrancea si, in aceasta calitate, l-a acuzat pe pesedistul Marian Oprisan ca stoarce de bani oamenii de afaceri in folosul sau si al partidului. Oprisan l-a „matrasit” in curind, dindu-l afara din Camera de Comert, in urma unui simulacru de alegeri pentru presedintia institutiei. Imediat dupa scandal, Horia Furtuna s-a refugiat in PUR si a cerut protectie politica, dat fiind ca Dan Voiculescu ii era un bun amic. Desi nu a avut se pare nici o treaba cu partidul, Furtuna a declarat ca este inscris in organizatia PUR Bucuresti inca din 1997. La acel moment, ex-presedintele PUR Vrancea, Vasile Gheorghe, a dorit sa dezminta informatiile, trimitind presei un comunicat de presa din cabinetul lui Oprisan, prin care nega faptul ca Furtuna ar fi umanist.
La coasta lui Oprisan
In vara anului 2002, Horia Furtuna este numit presedinte interimar al PUR Vrancea. In acelasi an, Dan Voiculescu viziteaza pentru intiia oara filiala Vrancea. In urma acestui eveniment, incep inscrieri masive in PUR, printre care nume cunoscute pe scena politica si nu numai: fostul prefect taranist Ionut Constantinescu sau colonelul (r) Gheorghe Ivu. Cu aceasta ocazie incepe si seria de declaratii anti-PSD si anti-Oprisan din partea PUR si a noului lider Horia Furtuna. Acesta continua seria dura a atacurilor la adresa PSD si a liderului acestuia, Marian Oprisan, in campania electorala pentru alegerile locale din 2004. Furtuna a facut parte, de altfel, din „Coalitia Antifrauda” din care faceau parte PNL, PD, PUR, PRM, PNTCD si AP si au decis sa lupte impreuna „impotriva coruptiei si a sistemului mafiot implementat de oamenii partidului de guvernamint”. Dupa alegerile locale, PUR obtine doua posturi de consilieri judeteni: Horia Furtuna, devenit vicepresedinte al Consiliului Judetean ca urmare a acordului incheiat intre PUR si PSD, si Vasile Gheorghe si doua posturi de consilieri locali la Focsani: Gicu Vrinceanu si Gheorghe Iorga, acesta din urma fiind „eliminat” rapid din schema pentru ca era un aprig combatant al lui Marian Oprisan. In luna iunie, PUR mai obtine si un post de primar in comuna Movilita, plus vreo 20 de consilieri locali prin comune. Dupa ce si-a tradat camarazii de opozitie, Furtuna si-a gasit un loc caldut la coasta lui Oprisan, cel pe care il critica aprig in urma cu citeva luni.
Furtuna vrea prefect?
Ieri, in urma nominalizarilor facute de Alianta D.A. si UDMR, au ramas sase judete fara nominalizari la functia de prefect, care ar putea fi luate de umanisti. Asa au aparut si primele informatii cu privire la cei care rivnesc la aceasta funtie, printre care si Horia Furtuna. Un aspect interesant in ceea ce priveste influenta liderului PUR Vrancea in politica este si cel „ocult”. Despre Horia Furtuna se spune ca este mason si se numara printre fondatorii Clubului Rottary. De asemenea, fata lui este maritata cu fiul omului de afaceri Ion Mustea. Cei doi tineri sint cununati chiar de familia general Gioni Popescu, „eminenta cenusie” a SRI, despre care se spune ca ar avea afaceri importante in domeniul viticol si nu numai, in Vrancea. La ora actuala, Furtuna continua sa faca „joc de glezne” privind viitoarea functie de prefect. Astfel, Vrancea este, deocamdata, unul dintre cele cinci judete pentru care PUR-ul poate nominaliza oameni pentru functia de prefect. Horia Furtuna este rezervat. Aflat la Bucuresti, pentru discutii daca PUR va ramine sau nu la guvernare, liderul umanistilor vrinceni spune ca are trei alternative la functia de prefect (neincluzindu-se pe el insusi, desi se pare ca este cea mai vehiculata ipoteza), nominalizindu-l doar pe ex-prefectul taranist Ionut Constantinescu.
Umanistii nu s-au sfatuit intre ei
Intrebat daca in PUR exista vreun om care, ca si viitor prefect, va fi in stare sa cotrobaie prin afacerile de coruptie derulate sub paravanul PSD si daca protocoalele cu PSD-ul la nivel local vor fi rupte, asa cum a cerut presedintele Traian Basescu, Horia Furtuna a raspuns afirmativ. „Eu m-am gindit la trei variante de viitori prefecti. Dintre acestea pot sa vi-l spun pe Ionut Constantinescu. Sint oameni capabili sa se bata cu Oprisan, dar deocamdata nu va pot spune mai multe, pentru ca noi discutam daca raminem la guvernare sau nu. Probabil ca simbata, dupa ora 12.00 vom putea sti mai multe, in functie de ce se va stabili la nivelul conducerii PUR. Oricum, viitorul prefect va fi numit si pe criteriul pregatirii sale”, a declarat Horia Furtuna, care a mai specificat ca dintre cele trei nominalizari la care s-a gindit, unii dintre ei au pregatirea necesara „mai mult sau mai putin”. Potrivit unor informatii care circulau ieri prin mediile politice, celelalte nominalizari ale PUR Vrancea ar putea fi Serban Mustea, cuscrul presedintelui PUR, sau chiar consilierul judetean Gheorghe Vasile, dar acesta iese din schema deoarece la baza este de meserie sofer, dupa cum ne-au spus surse din partid. Cert este ca in ultimele zile nu a fost nici o sedinta de Birou Executiv in care umanistii sa se sfatuiasca cu privire la strategia pentru urmatoarea perioada. (Sebastian OANCEA)

Comentarii