Armata, „fentata” de tinerii vrinceni

marți, 13 iulie 2004, 23:00
8 MIN
 Armata, „fentata” de tinerii vrinceni

Stagiul militar obligatoriu continua sa fie principala ingrijorare a tinerilor iesiti de pe bancile liceelor, dar si a unora dintre parintii acestora. Atunci cind s-a facut campania pentru Referendumul privind noua Constitutie, tinerii au votat in masa noul act fundamental, mai mult din speranta ca vor scapa de armata. Totusi, Constitutia nu a eliminat obligativitatea stagiului militar si, pina va aparea o noua lege organica, lege care sa specifice clar ca armata nu mai e obligatorie, ceea ce se va intimpla cel mai probabil in 2007, tinerii sint obligati sa se supuna „arcanului”. Totusi, proverbiala inventivitate a romanului da roade si in domeniul cataniei, iar unii dintre tinerii care nu vor in ruptul capului sa faca armata cauta metode diverse, unele dintre ele hilare, de a amina stagiul militar, sau chiar de a nu face armata deloc.
Metodele prin care poti scapa de armata vor ramine de mare actualitate pentru inca citiva ani de acum incolo. Tinerii de pina in 35 de ani, caci pina la aceasta virsta poti fi luat „cu arcanul” in armata, isi pun capul la contributie si, cu ajutorul parintilor sau fara, apeleaza la unele trucuri, citeva devenite „traditionale”, pentru a scapa de uniforma de racan. „Cunostintele” sau pilele – angajati in armata, „spaga” la comisia medicala de recrutare, plecarea in strainatate, inscrierea la facultate si alte citeva metode ingenioase te pot scapa de armata temporar sau definitiv. Foarte multi tineri vorbesc cu nonsalanta despre cum poti sa „fentezi” armata, recunoscind ca mama sau tata au „rezolvat” situatia prin unchiul care este general in Armata Romana sau „dind” ceva, o mica atentie, unui cadru militar ori unui medic, persoane care, prin pozitia lor, pot facilita aminarea efectuarii stagiului militar sau chiar clasarea tinerei odrasle. Tinerii trebuie sa stie, insa, ca o astfel de „rezolvare” de a-ti amina armata reprezinta cazuri de infractiune de dare sau luare de mita, care, evident, se pedepsesc cu puscaria. Asa ca, atentie parinti, cum „interveniti” pentru ca odorul dumneavoastra sa fie scutit de stagiul militar inca obligatoriu. In situatia in care, totusi, n-au avut incotro si au trebuit sa se prezinte la recrutare, unii tineri incearca sa pacaleasca comisia de recrutare, mai ales la completarea testelor psihologice. Astfel, ei incearca sa „convinga” psihologii ca sint ori nebuni, ori ca au incercat sa se sinucida in mai multe rinduri sau ca sufera de o fobie care nu le permite efectuarea stagiului militar obligatoriu. In acest caz, psihologii intra in scena, depistind, cu mici exceptii, pe cei care „se dau inapti” pentru a scapa de armata.
„Boli” contra armatei
Exista citeva afectiuni „sigure” de a scapa de armata. Una dintre ele este platfusul sau „piciorul plat”. Aceasta este o malformatie congenitala a piciorului, la care talpa este prea putin scobita. Asta inseamna ca cei care au aceasta malformatie pot sta linistiti, deoarece, in armata esti obligat sa porti bocanci mai tot timpul, si cum bocanci pentru oameni cu platfus nu se distribuie in armata, platfusul este calea cea mai sigura de a nu face armata. „Armata se poate fenta prin spagi la doctori, prin platfus, astm sau alte boli. Eu n-as vrea sa fac armata si nici n-am s-o fac. In conditiile jalnice in care am auzit ca se face armata la noi in tara, pina si acolo trebuie sa dai ceva ca sa primesti o uniforma mai ca lumea sau o pereche de bocanci pe masura”, ne-a declarat un tinar focsanean, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Printre afectiunile pentru care nu se mai face armata se numara si miopia avansata si alte boli grave care fac imposibila efectuarea stagiului militar obligatoriu. Un alt tip de afectiuni este acela al „afectiunii” spre mici „atentii” a unor cadre militare cu influenta in armata. Oficial, nu se stiu decit doua sau trei cazuri in care cadrele militare au luat spaga si, uzind de calitatea si influenta lor, au „facilitat” unor tineri neefectuarea stagiului militar. Neoficial, insa, multi tineri sau chiar parintii acestora se lauda ca au mituit pe cine trebuia, ca sa scape de chinul armatei obligatorii. „Nu am facut armata. Eu mi-am aranjat-o acum citiva ani. Intimplator am gasit o filiera si am ajuns la cineva, am dat «dreptul» si m-a declarat inapt. M-a costat 300 de dolari. Nu e mult, dar nu e nici putin. Oricum, mie mi-a convenit. Nu cred ca este corect, dar nici ce se face in armata nu mi se pare corect. Este timp pierdut pentru un tinar, un an in care ar putea face o multime de lucruri in interesul lui. Si nici macar nu ar fi pregatit pentru un eventual razboi, deci nu si-ar ajuta cu nimic tara, asa cum se spune”, declara Emil F., contabil din Focsani, in virsta de 33 de ani.
Facultatea si Italia te scapa, cel putin pentru patru ani, de armata
Una dintre metodele sigure de a scapa de armata definitiv sau de a o amina este facultatea. Cum universitatile s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie, sansa de a fi admis intr-o universitate este mult mai mare. Multi dintre tinerii care termina liceul isi continua studiile si pentru ca vor sa scape de armata, pentru ca stiu ca legea spune clar ca cei care urmeaza o forma de invatamint sint scutiti, pina la terminarea acesteia, de efectuarea stagiului militar obligatoriu. „Nu am facut armata, desi ar fi trebuit pina acum. Probabil pina la urma o sa o fac. Nu imi doresc pentru ca mi se pare ca ceea ce se intimpla intr-o unitate militara este menit numai sa-ti subrezeasca nervii si nu sa te faca sa devii barbat, cum se spune. Sint diverse modalitati de a «pacali» armata. De la internari periodice, la plecari din tara, facultati peste facultati, pina la 35 de ani sau care o mai fi virsta limita pina la care se face armata – sau, daca gasesti pe cineva care sa poata, iti platesti un diagnostic bazat care sa te faca inapt pentru satisfacerea serviciului militar”, ne-a declarat Vlad Gheorghiu, de 27 de ani, student din Focsani. O metoda „la moda” de a scapa, cel putin temporar, de catanie, este plecarea in strainatate. Unul dintre avantajele plecarii in strainatate este si acela ca, pe linga faptul ca scapi de armata pe o perioada anume, faci si bani buni, daca esti muncitor, bani pe care poti sa-i folosesti la venirea in tara si pentru a-ti „aranja ploile” cu armata. Comandantul Centrului Militar Zonal Vrancea, locotenent colonelul Gheorghe Lupurici, ii descurajeaza, insa, pe tinerii care incearca sa „fenteze” armata, spunindu-le ca nu se fenteaza decit pe ei insisi. „Plecatul in strainatate nu inseamna ca ai scapat de armata. Daca un tinar primeste ordin de incorporare si este plecat in strainatate, membrii familiei trebuie sa ne trimita o instiintare prin care ne comunica faptul ca tinarul este iesit din tara. Primarul localitatii unde domiciliaza respectivul, impreuna cu organul de politie, vor semna pe ordinul de chemare, certificind astfel ca recrutul este plecat in strainatate”, spune Gheorghe Lupurici. Comandantul CMZ Vrancea ne-a mai spus ca armata ii poate depista foarte usor pe cei care incearca sa se sustraga de la efectuarea stagiului militar obligatoriu. „Periodic, cei plecati in strainatate sint verificati, li se trimit noi ordine de chemare. Daca unii dintre ei figureaza ca plecati in strainatate, dar ei sint acasa, noi ii vom depista, prin mijloace proprii de verificare. Au fost cazuri cind tineri plecati in strainatate s-au intors in tara pentru citva timp si au fost luati in armata. Cei care se sustrag de la efectuarea stagiului militar obligatoriu trebuie sa stie ca legea prevede inca pedeapsa cu inchisoarea pentru asemenea fapta”, ne-a mai declarat Gheorghe Lupurici.
Unii tineri „se dau nebuni” la testul psihologic
In situatia in care tinarul care nu vrea sa faca armata s-a vazut nevoit sa se prezinte la recrutare, va incerca sa „se dea inapt”. In acest sens, cei care vor sa scape de catanie completeaza testele psihologice in asa fel incit sa reiasa ca sint nebuni, ori ca au avut tentative de sinucidere in trecut sau ca sufera de o anumita fobie. Psihologii ii depisteaza pe cei care nu spun adevarul despre adevarata lor personalitate, ulterior, la o noua examinare, tinerilor fiindu-le practic imposibil sa completeze testul la fel. Problema cu analiza profilului psihologic al viitorului militar este una destul de spinoasa, in sensul ca, de-a lungul timpului s-au inregistrat accidente in incintele multor unitati militare din tara, accidente produse de militari in termen, al caror profil psihologic nu a fost intocmit corect de specialisti. Si aici amintim cazul militarului in termen Flaviu Pop, din Baia Mare, care si-a mitraliat patru colegi, dupa care s-a sinucis, in toamna anului trecut. „Noi avem un psiholog foarte bun si orice incercare de a induce in eroare prin testul psihologic, este sortita esecului din start”, a declarat comandantul CMZ Vrancea, Gheorghe Lupurici. Cele mai ingrijorate de perspectiva armatei sint, insa, mamele. „Eu am fete, dar nu stiu daca as fi avut baiat, daca l-as fi lasat sa faca armata. Tu te chinui sa il cresti 18 ani si sa il trimiti acolo sa isi bata altii joc de el? Nu ati vazut la televizor citi tineri care pleaca normali de acasa ajung sa se sinucida? De ce credeti? De bine? In nici un caz! Am auzit ca si-o amina medical, cu diverse diagnostice, care au bani platesc sa ii claseze… nu stiu exact pentru ca nici nu m-a interesat”, ne-a declarat Mariana Tudose din Focsani.
Exista si tineri care „se cer singuri” in armata
Comandantul CMZ Vrancea ne-a mai spus ca multi tineri vin sa ceara aminarea cataniei din diverse motive: ba ca sint unici intretinatori de familie, ori ca s-au angajat recent si ca numai venitul lor „tine” familia, ca au imprumuturil in banci etc. „Noi tinem cont de aceste motive, evident, de cele care sint probate cu documente. Totusi, acestea nu constituie motive de a nu face armata, ci doar de a o amina, daca noi, dupa analiza fiecarui caz in parte, consideram ca este necesara o aminare”, spune Lupurici. Totusi, mai sint si oameni, in general trecuti de 40 de ani, care sustin ca armata trebuie facuta, pentru ca aceasta „te face barbat”. „Nu inteleg de ce fug tinerii din ziua de azi de armata. Era o mindrie pe vremea mea sa zici ca ai facut armata. Era primul pas in devenirea ta ca barbat. Dar tineretul din ziua de azi nu mai are niste valori bine determinate. Au fost invatati ca totul se cumpara, de la examene pina la locul de munca”, ne-a spus Marin Stancu, un pensionar focsanean de 65 de ani. La polul opus celor care fug de armata se afla tinerii care „se cer” singuri in armata, tinerii care privesc satisfacerea stagiului militar ca fiind preludiul unei cariere militare. De asemenea, cum unele meserii cer ca viitorul angajat sa aiba satisfacut stagiul militar, tinerii care nu au armata facuta la momentul ivirii unui astfel de „job” pleaca in armata, in speranta ca, la intoarcere, vor putea ocupa respectivul post, de exemplu gardian public, militar angajat pe baza de contract, jandarm sau agent de paza.
„Se fenteaza pe ei insasi”
Grea sau usoara, armata in Romania este inca obligatorie. Daca inainte de 1989 tinerii erau „incurajati” prin sloganul „n-a murit nimeni din armata”, acum situatia este cu totul alta. Cazurile de sinucideri in rindul militarilor in termen au ajuns la un numar ingrijorator de mare, fiind, de fapt, unul dintre motivele invocate atunci cind s-a cerut eliminarea satisfacerii stagiului militar obligatoriu. Totusi, pina la noi reglementari in domeniu, unii tineri vor continua sa incerce sa „fenteze” catania, prin diverse motive, unele dintre ele amintite mai sus. Acest articol nu se vrea a fi un manual despre cum sa fentezi stagiul militar obligatoriu, de aceea vom incheia cu mesajul comandantului CMZ Vrancea catre tinerii viitori racani: „Cei care se gindesc ca pot fenta armata se fenteaza, de fapt, pe ei insisi. S-ar putea sa se intilneasca in viata cu situatii in care pot fi angajati doar daca au satisfacut stagiul militar”. (Sebastian OANCEA)

Comentarii