Balul amenzilor

marți, 26 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Balul amenzilor

Buna gospodarire a localitatilor si mentinerea unui aspect civilizat vietii de oras pare a fi devenit prioritare pentru autoritati. Chiar astazi, consilierii focsaneni sint invitati sa analizeze modul de aplicare al recentei ordonante cu acest obiect. In proiectul pus pe tapet de executivul local sint prevazute obligatiile si raspunderile institutiilor publice, ale agentilor economici ca si ale cetatenilor, toate impanate cu amenzi usturatoare.
Ori gospodar, ori bun de plata

Primul capitol al acestei hotariri este dedicat institutiilor, societatilor si in general, persoanelor juridice care vor fi obligate sa mentina o buna organizare activitatilor de santier. Printre obligatii pot fi enumerate imprejmuirea zonelor de lucru, semnalizarea activitatilor care pot perturba circulatia si asigurarea curateniei autovehiculelor la iesirea din santier. In cazul in care societatile au interventii pe retele si strazi, ele sint obligate "sa aduca la starea initiala" zonele afectate. Stationarea masinilor de tonaj greu pe strazi devine interzisa, ca si deversarea pe strazi a apelor uzate sau depozitarea materialelor in mod haotic, pe domeniul public. Nefinalizarea in termen a constructiilor autorizate se pedepseste la rindul ei, alaturi de realizarea parcarilor improvizate, de lasarea in paragina a fatadelor cladirilor sau de poluarea fonica. Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi vor avea cuantumuri serioase, intre 5 si 25 de milioane, in functie de gravitatea contraventiei.
Cu maturica, la plimbat catelul
Nici simplii cetateni nu vor fi iertati daca vor calca pe bec in privinta normelor de convietuire. Mai mult decit atit, ei vor fi obligati sa isi intretina curatenia in locuintele pe care le detin in proprietate sau cu chirie, dar si in curti sau anexele gospodaresti. Curatarea fatadelor la case, "tencuirea si zugravirea lor periodica", dar si repararea instalatiilor aferente locuintelor devin la rindul lor indatoriri cetatenesti. Daca aceste prime obligatii pot scapa de amenda in anumite circumstante, nefinalizarea constructiilor incepute pe baza autorizatiei poate conduce obligatoriu la o sanctiune de 3-5 milioane. O amenda la fel de mare risca cei care nu mentin curatenia pe trotuarele sau spatiile verzi din dreptul gospodariei, sau nu curata gheata si zapada din aceleasi locuri. Cel care va fi prins ca face mizerie in locuri publice, dar si cetateanul "iubitor" de animale neautorizate(sic!) pe care le creste in balcoane, logii, ori chiar in locuinte, va fi la rindul lui taxat cu o amenda de pina la 3 milioane de lei. Stapinii de ciini pot fi si ei luati la rost daca nu sint echipati cu maturica si faras, in eventualitatea in care animalul preferat lasa vreo "urma" a trecerii sale pe spatiul verde.
Amenzi de 5 milioane vor primi focsanenii care depoziteaza diverse materiale de constructii pe alei, trotuare sau spatii verzi ori parcheaza masinile in aceste locuri, dar si proprietarii care isi spala masinile in locuri nepermise sau monteaza garduri, cotete, etc. pe domeniul public. La amenzi inca si mai mari, intre 5 si 10 milioane, trebuie sa se astepte cei care intra pe strazi cu automobilele proprietate personala avind pneurile murdare sau transporta in conditii improprii var, beton, mortar sau materiale de acest tip.
La articolul 6, proiectul de hotarire avansat de executiv specifica interdictiile din parcuri, spatii verzi, cai de acces sau, in general, locuri publice. Astfel, este interzisa calcarea peluzelor de flori, ruperea crengilor de arbori si a arbustilor, deterioarea mobilierului urban, intrarea cu autovehicule in parcuri sau chiar uscarea rufelor pe strazile principale prea "la vedere".
20 de milioane pentru un subsol inundat
Chiar daca sanctionarea individuala pare sa fie forma preferata de autoritati, nu scapa de asta nici asociatiile de proprietari, care au obligatii specifice in materie de gospodarire. Potrivit proiectului, asociatiile sint obligate sa intretina spatiile verzi din jurul blocurilor, dar si sa repare fatadele, usile de la intrarea in bloc, timplaria de la ferestre sau sa inlocuiasca geamurile sparte de la intrare. Daca nu remediaza instalatiile de la subsolul cladirilor in care locuiesc sau nu vor sa efectueze in mod organizat dezinsectia si deratizarea, asociatiile de proprietari pot ramine lejer fara 10-20 de milioane, concretizate intr-o amenda de toata frumusetea, acordata de directia de specialitate din cadrul Primariei. De mentionat ca, odata sanctionata, persoana prinsa cu mita in sac se va putea astepta si plata unor daune, in cazul in care contraventia savirsita a produs distrugeri.
Hotarirea privind gospodarirea municipiului, care intra in dezbaterea alesilor locali astazi va incepe sa fie aplicata, chiar daca sint posibile unele modificari in plen, de la 1 mai. (L.G.)

Comentarii