Blocurile construite dupa 1974 vor fi expertizate

miercuri, 07 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Blocurile construite dupa 1974 vor fi expertizate

Un studiu complex, efectuat de Institutul de Proiectare in Constructii Bucuresti, va expertiza blocurile construite dupa 1974 in Focsani potrivit unor proiecte tip. Primarul Decebal Bacinschi, care s-a intilnit la inceputul acestei saptamini cu specialistii IPC, a estimat ca studiul este necesar mai ales pentru crearea unei imagini de amsamblu a starii tehnice in care se afla fondul locativ al municipiului. "Primaria va trebui sa puna la dispozitie datele privitoare la numarul blocurilor pe structuri si proiecte pentru ca IPC sa faca acest studiu pe ansamblu. Cred ca daca rezultatele lui vor fi impletite cu studiul energetic al fondului construit, studiu aflat in curs, ne vom face o imagine completa asupra blocurilor din Focsani", a declarat primarul Decebal Bacinschi.
Expertiza Institutului de Proiectare nu vizeaza numai cele 19.820 de apartamente din Focsani, ci si alte citeva sute din Adjud, Panciu, Marasesti si Odobesti. Potrivit unei note de fundamentare semnate pe linga primarul Bacinschi si de directorul Directiei de Urbanism al CJ, Ion Costeanu, studiul IPC este necesar si oportun pentru a fi cunoscuta starea tehnica a cladirilor construite dupa 1974, si a defini capacitatea lor de a suporta un alt seism sever de peste 7 grade pe scare Richter. "Numai in urma expertizei tehnice se poate stabili clasa de risc seismic, gradul de asigurare minim efectiv, precum si eventualele solutii de consolidare" se arata in fundamentarea autoritatilor judetene si locale. In termeni concreti, vor fi deci expertizate prin efortul financiar al Directiei Generale Tehnice in Constructii, numai in acest an, circa 3000 de apartamente aflate in blocuri construite dupa 1974.
Trei sferturi din vrinceni locuiesc in blocuri "noi"
Atit in Focsani cit si in judet, pina in 1974-1975 locuintele s-au construit dupa proiecte unicat si refolosibile, din aceasta categorie facind parte blocurile din cartierele Gara, Sud si Brailei din Focsani, ansamblul Mausoleu "Ion Roata" din Adjud, zonele centrale din Panciu si Marasesti. Constructiile respective, care de altfel au fost cel mai grav afectate la cutremurul din 1977, erau realizate numai pentru gradele 6 si 7 de intensitate seismica, care deci nu puteau fi utilizate pentru zona seismica 9 in care se afla Vrancea. Dupa 1974, cind s-a impus cresterea ritmului de executie a lucrarilor, au fost introduse proiectele tip si prefabricatele de tip panouri mari si panouri de fatada. Printre seria de proiecte tip de la blocurile ce vor fi expertizate de IPC se numara cele cu structura din diafragme de beton armat monolit pentru regim de inaltime P+4, varianta de locuinte numai cu structura din panouri mari prefabricate cu regim de inlatime P+3. Acestora li se adauga proiectele blocurilor de locuinte cu regim de inltime P+8, cu diafragme monolite si panouri de fatada, ca si cele ca si cele cu diafragme monolite in doua variante, cu si fara parter comercial. Blocurile realizate dupa aceste proiecte intocmite de institutele de specialitate reprezinta, spun specialistii, peste 3/4 din totalul blocurilor de locuinte din judetul Vrancea. In cele aproximativ 22.500 de apartamente care vor face obiectul studiului locuiesc circa 70.000 de persoane. (Lidia GROSEI)

Comentarii