Ce aduce nou sistemul privat de pensii

joi, 27 iulie 2000, 23:00
5 MIN
 Ce aduce nou sistemul privat de pensii

Proiectul de Lege privind sistemul de Pensii Capitalizate, Administrate Privat a primit avizul favorabil de la Comisiile pentru munca si protectie sociala, buget, finante si banci, ale Senatului. El urmeaza sa fie dezbatut in plenul ambelor camere ale Parlamentului. Conform noului proiect, viitorii pensionari isi vor mari veniturile substantial, in functie de anii de cotizare la Fondul Universal de Pensii.
O modalitate de evitare a dificultatilor financiare ce intervin odata cu virsta a treia o constituie introducerea sistemului de pensii capitalizate, administrate privat. Aceasta idee este sustinuta de catre specialistii Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, care considera ca fondurile de pensii vor genera pe termen lung resurse financiare semnificative, vor stimula dezvoltarea pietei de capital si vor conduce la o importanta crestere economica prin eficientizarea alocarii si utilizarii resurselor.
In prezent, proiectul de lege se afla la Camera Deputatilor, unde a fost adoptat de Comisia pentru munca si protectie sociala, respectiv de Comisia pentru buget-finante si banci, urmind sa fie dezbatut in plen si apoi sa fie inaintat Senatului. "Legea privind organizarea si functionarea fondurilor private universale de pensii ar putea intra in vigoare de la 1 aprilie 2001, odata cu Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Cele doua sisteme vor avea o eficienta maxima numai in cazul functionarii concomitente, deoarece esenta proiectului de lege privind organizarea si functionarea fondurilor universale de pensii consta in deducerea a 10% din valoarea actuala a contributiei de asigurari sociale si alocarea acesteia la un fond universal de pensii", a precizat Coman Andrei, directorul adjunct pe protectie sociala al Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala Vrancea.
Avantaj pentru cei care mai au cel putin 20 de ani pina la pensie
Fondurile private de pensii reprezinta o forma moderna superioara celei in care componenta publica este singura prezenta in acest domeniu. Fiecare persoana participanta la sistem va avea posibilitatea de alegere a fondului, in care va detine un cont individual alimentat in cote egale atit de angajator, cit si de angajat. Contributiile vor fi colectate si transferate fondurilor de catre Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale.
De mentionat este si faptul ca, odata cu intrarea in vigoare a Legii pensiilor private, toate persoanele care mai au 20 de ani pina la virsta legala de pensionare sint obligate sa adere la un fond universal de pensii. Altfel spus, aceste persoane vor plati concomitent atit contributia obisnuita la fondul public de pensii de stat, cit si contributia privata la fondul universal de pensii.
In schimb, persoanele care mai au intre 20 si 10 ani pina la virsta legala de pensionare nu sint obligate sa plateasca contributia la fondul universal de pensii. Insa acestea pot adera la noul sistem de pensii private daca doresc.
Conform proiectului de pensii private, contribuabilul va primi o pensie suplimentara celei de baza, al carui cuantum va fi ridicat proportional cu marimea punctajului acumulat in anii de cotizare. Lucru considerat de catre specialisti ca fiind favorabil pentru viitorii pensionari, deoarece veniturile lor la incetarea activitatii vor fi marite substantial.
Cum vor fi repartizati banii
Persoanele obligate sa devina membre ale Fondului Universal de Pensii vor trebui sa-si aleaga fondul dorit in termen de trei luni de la data aderarii. In caz contrar, persoanele vor fi repartizate automat la unul din fonduri de catre Comisia de Control a Societatilor de Pensii.
In schimb, persoanele care adera voluntar pot alege unul din fonduri doar in termen de doi ani de la data intrarii in vigoare a legii. Membrii fondului sint proprietari ai sumei existente in contul individual, dar nu au dreptul de a primi suma existenta pina la pensionare. Ei insa se pot transfera liber la un alt fond, daca doresc.
Pentru cetatenii care vor participa atit la sistemul actual de pensii cit si la cel privat, contributia va fi formata din 32,5% ceea ce reprezinta pensia de baza plus 5% pensia suplimentara, adica un total de 37,5% pe luna ceea ce reprezinta de fapt contributia actuala la asigurari sociale. Contributia pentru Fondul Universal de Pensii se va deduce din contributia actuala datorata in prezent sistemului public de pensii si va reprezenta 10% din cele 37,5%. Restul de 27,5% urmind sa fie dirijati la Sistemul Public de Pensii.
Din momentul in care o persoana devine membru al unui fond plateste contributia de 10%, numarul lunar de puncte stabilit se multiplica cu raportul dintre contributia individuala platita de persoana la Sistemul Public de Pensii si constributia individuala stabilita prin Legea Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat.
Modul de calcul al pensiei private
Pentru a se intelege avantajele pe care le prezinta noul sistem privat de pensii exemplificam cu un mod de calcul, potrivit proiectului de lege.
Un barbat nascut in 1980 si care, conform legii sistemului public de pensii, isi va inceta activitatea la 65 de ani, cu 44 de ani vechime in munca si cu acelasi numar de ani de contributie la Fondul Universal de Pensii va avea la pensionare un venit asigurat de 93% din ultimul salariu primit.
In alta ordine de idei, daca persoana respectiva ar avea un salariu brut de 3.750.000 de lei in anul 2002, iar in anul pensionarii ajunge sa cistige 8.658.372 de lei, la 44 de ani de contributie, pensia lunara de la Sistemul Public de Pensii va fi de 3.498.689 de lei, adica 40,4% din venitul asigurat in anul pensionarii.
Insa avind in vedere tot 44 de ani de contributie la un Fond Universal de Pensii rata medie a profitului la sumele capitalizate va fi de 3%. Acest lucru inseamna ca persoana in cauza a acumulat in contul personal 527.004.566 de lei, ceea ce a insemna o pensie privata de 53% din venitul asigurat, adica inca 4.589.404 lei.
Astfel, persoana respectiva va avea o pensie totala in momentul pensionarii de 8.088.093 de lei, adica cu 600.000 de lei mai putin decit salariul brut din anul pensionarii.
Noul sistem de pensii a fost verificat in Europa
Fondul Universal de Pensii va fi garantat de stat, care are rolul de a crea mecanisme menite sa realizeze siguranta sistemului, atit in perioada de acumulare, cit si in cea de plata a pensiilor. Un asemenea instrument, in Romania, va fi Comisia de Control a Societatilor de Pensii.
De asemenea, un rol foarte important al Fondului Universal de Pensii, dupa cum au precizat specialistii, va fi acela ca Produsul Intern Brut (PIB) va creste substantial.
Se anticipeaza ca aceste fonduri vor detine aproximativ 6 mii de miliarde de lei, provenind de la aproximativ 3 milioane de persoane. Numarul contribuabililor care va participa la acest sistem va avea o crestere permanenta, asa incit in 30 de ani contributiile acumulate vor depasi 50% din PIB.
Sistemul si-a demonstrat viabilitatea in numeroase state dezvoltate cum ar fi Germania, Marea Britanie, Franta, Elvetia, precum si in Polonia, Ungaria unde asigurarile cu acumulare de capital s-au dovedit a fi rentabile. (Cristina RUSU)

Comentarii