Competitie pentru revigorarea spiritului civic

duminică, 12 octombrie 2003, 23:00
2 MIN
 Competitie pentru revigorarea spiritului civic

Asociatia de Comunicare Ethos Bucuresti organizeaza cea de-a doua editie a Galei Societatii Civile, in perioada 9 – 10 decembrie, cel mai amplu eveniment de recunoastere a excelentei dedicat organizatiilor nonguvernamentale si proiectelor sociale. Pot participa persoane fizice, asociatii, fundatii, sindicate, grupuri de initiativa, fara sa plateasca nici un fel de taxa de participare. Pentru organizatiile vrincene interesate, organizatorii spun ca inscrierile se fac si prin internet, pe site-urile evenimentului: www.galasocietatiicivile.ro sau www.basepoate.ro, pina pe 25 octombrie.
Organizatorii evenimentului spun ca gala are rolul de a evidentia si de a premia organizatiile a caror credibilitate si eficienta nu pot fi puse sub semnul indoielii, stabileste ierarhii valorice si aduce in atentia cetatenilor ONG-urile. Potrivit acestora, prin activitatea lor, organizatiile nonguvernamentale reprezinta cel mai eficient mijloc prin care oamenii se pot implica in rezolvarea propriilor lor probleme sau ale comunitatii. „Saracia, somajul, drogurile, coruptia, sint doar citeva din problemele pe care o societate sanatoasa trebuie sa incerce sa si le rezolve prin mijloace proprii”, se arata intr-un comunicat trimis redactiei noastre. Sectorul nonguvernamental reprezinta, din acest punct de vedere, motorul dezvoltarii sociale al unei tari. „Din pacate, doar 4% din romani folosesc acest mijloc de rezolvare a problemelor, care sint organizatiile nonguvernamentale. Comparativ cu SUA, procentul este de 14 ori mai mic, iar fata de Marea Britanie este de 12 ori mai mic. Pentru multi romani termenul de fundatie sau de asociatie inca mai inseamna: „trafic de influenta”, „import ilicit de masini”, „spalare de bani”, „munca in zadar etc.”, cred reprezentantii Asociatiei de Comunicare Ethos.
Gazdele invita asociatiile nonguvernamentale din judetul nostru sa se inscrie si sa participe in numar cit mai mare la acesta gala. Organizatiile sunt atrase prin premiile oferite la categoriile educatie si cercetare, protectia mediului, apararea drepturilor individuale/colective, comportament civic si participare publica, arta si cultura, sanatate, servicii sociale pentru categorii defavorizate si nu in ultimul rind dezvoltare economica si sociala.
Calitatea premiilor este asigurata prin consultanta si prezenta in juriu a unor tehnicieni cu experienta in analiza proiectelor, din partea Forumul Roman al Donatorilor. Forumul este o structura formata din 17 dintre cele mai importante fundatii si institutii finantatoare active in Romania. Un juriu al presei va acorda anul acesta si o serie de premii speciale in afara concursului. Reprezentatii ONG-urilor implicate spun ca Gala Societatii Civile este sansa de a demonstra celorlalte sectoare ca domeniul non profit este activ, in curs de dezvoltare, preocupat de excelenta si care vrea sa faca ceva pentru viitorul acestei tari. (Catalina NASTASE, Nicoleta DEAC)

Comentarii