Criza de miliardari pentru "Tineretului"

miercuri, 14 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Criza de miliardari pentru "Tineretului"

Pretul astronomic al vilutelor din imediata vecinatate a statiei "Shell" – intre 1,3 si 1,8 miliarde a speriat se pare pe cei care viseaza o casa numai a lor. Potrivit unor surse bine informate, tocmai din acest motiv, ANL a cerut proiectantului, o varianta mai redusa ca spatiu, care sa scada costurile pina la un nivel cit de cit acceptabil.
Directorul MBM Construct ’95, antreprenorul celor 53 de vile, a declarat pentru "Monitorul" ca nu stie inca data la care ANL ii va da verde pentru demararea lucrarilor. "Noi sintem pregatiti oricind sa incepem lucrul, mai ales ca avem forte suficiente care lucreaza la blocurile pentru tineri in regim de inchiriere. MBM a semnat contractul cu ANL si din punct de vedere legal este totul in regula. Din cite stiu, este inca in curs procesul de analiza a bonitatilor de catre banca iar dupa aceasta etapa ar trebui ca noi, constructorul, sa incheiem un contract cu viitorii beneficiari", a precizat Andrei Tanase.
Preturile astronomice sperie clientii
Ansamblul locuintelor individuale din "Tineretului" ar trebui sa reprezinte cea mai mare investitie a Agentiei Nationale pentru Locuinte in Vrancea. Preturile vilelor contractate in sistemul creditului ipotecar depaseste insa orice concurenta, cel putin in plan local.
Astfel, cea mai "ieftina" este varianta vilei care are trei camere: doua dormitoare de 16 m.p si living de 40 mp, plus bucatarie cu o suprafata de 16 mp si trei grupuri sanitare. Suprafata construita in acest caz va fi de 200 mp, pe cind aria utila este pe hirtie de 170 mp. Daca beneficiarii contractului doresc, ei ar putea cere ca vila sa le fie predata fara finisajul interior standard. In acest caz, pretul vilei predate "la rosu" se va ridica la 1,38 miliarde de lei, pe cind finisarea integrala a locuintei le va mai scoate din buzunar inca aproape 300 milioane.
Si mai costisitoare este o a doua varianta inaintata in urma cu citeva luni de proiectant, diferenta constind intr-un dormitor suplimentar. Cu o suprafata utila de 202 mp si cea construita de 229 mp, vilele de acest tip sint mult mai scumpe. Pretul de constructie variaza de la 1,46 miliarde "la rosu", pina la 1,83 miliarde de lei, in cazul predarii la cheie a imobilului.
De remarcat ca, potrivit termenului contractului de antrepriza, MBM Construct ar trebui sa finalizeze lucrarile in termen de 12 luni de la demarea lor. Cadrul legal existent momentan obliga insa ca la demararea executiei sa fie contractate cel putin jumatate dintre vile de catre beneficiari, in cazul Cartierului Tineretului adica, 27 de persoane.
Pina acum nici facilitatile oferite de ANL tinerilor nu au incurajat focsanenii sa rivneasca la o casa in "Tineretului". Desi perioada de creditare se intinde pina la 25 de ani, iar dobinda anuala este de numai 7 la suta, ratele care vor trebui platite lunar depasesc posibilitatile marii majoritati a populatiei. Acestui impediment i se adauga faptul ca datorita plafonului de creditare al ANL, de pina la un miliard de lei, tot ceea ce depaseste aceasta suma trebuie achitat in avans. (Lidia GROSEI)

Comentarii