Cum sa-ti iei casa pe banii altora

marți, 07 septembrie 2004, 23:00
7 MIN
 Cum sa-ti iei casa pe banii altora

Tot mai multe banci si-au diversificat oferta de credite incluzind si posibilitatea acordarii de imprumuturi pentru achizitia sau constructia de locuinte. Din portofoliul unitatilor de credit se desprind in acest scop creditele imobiliare si ipotecare. In Vrancea un credit imobiliar se poate solicita de la BCR, BRD si de la Banca Tiriac, in timp ce creditele ipotecare se pot contracta de la BCR, BRD, Bancpost si de la Raiffeisen – Banca pentru Locuinte. Diferenta intre un credit imobiliar si unul ipotecar este modalitatea de garantare a imprumutului care in cazul creditului ipotecar se poate face numai cu ipoteca asupra locuintei achizitionate.
Varianta BCR de credit imobiliar destinat cumpararii, construirii de locuinte si achizitionarii de terenuri da posibilitatea unui imprumut de pina la 100.000 de euro, echivalentul in lei, reprezentind pina la 75% din valoarea imobilului achizitionat sau construit. Termenul maxim de rambursare este de 20 de ani, in conditiile unei dobinzi de 23% pe an. De aceasta varianta poate beneficia orice vrincean, dar si strainii care prezinta autorizatia BNR. Volumul creditului se stabileste in functie de posibilitatea de rambursare a solicitantului si a familiei acestuia, daca locuiesc impreuna. Prezenta girantilor nu este obligatorie decit daca valoarea avansului este de 25%, pentru un avans intre 15 si 24,99% solicitindu-se unul sau doi garanti. Un astfel de credit se garanteaza cu ipoteca, precum si cu asigurarea imobilului la o societate agreata de BCR. Avantajele unui astfel de credit sint calcularea capacitatii de rambursare si pe baza altor venituri decit cele salariale – venituri din dividende, din chirii sau din venituri realizate in strainatate, posibilitatea efectuarii lucrarilor in regie proprie si o perioada de 12 luni de gratie in rambursarea creditului, la construirea de locuintei. Plata ratelor se poate face la orice unitate BCR, din contul curent la sediul bancii sau prin serviciul e-BCR sau din contul de card de debit la orice ATM din reteaua bancii.
Si pensionarii isi pot lua case pe credit
Oferta BRD-Societe Generale numara trei produse – credit imobiliar in lei, Habitat Plus si Primo Plus care servesc la cumpararea, constructia extinderea, modernizarea de locuinte, case de vacanta, pensiuni, mini-hoteluri, birouri, clinici private sau spatii comerciale. Valoarea creditului poate acoperi pina la 80% din valoarea lucrarii, durata de inapoiere ajungind la 20 de ani. Creditul imobiliar in lei este pentru cumpararea sau pentru constructia de locuinte si case de vacanta. Varianta Habitat Plus este un produs de creditare in valuta , disponibil in lei sau dolari, are aceeasi finalitate ca si creditul in lei, in plus oferind posibilitatea finantarii terminarea unui imobil. Primo Plus este dedicat oamenilor de afaceri, oferind sustenabilitate investitiilor si planurilor de afaceri. BRD finanteaza prin cerdite ipotecare constructia de locuinte pe amplasamente ANL, in proportie de 70% din valoarea proiectului, pe o perioada de maxim 20 de ani. Pentru cei care vor sa-si ia o casa, Banca Tiriac acorda creditul „Acasa”. Banca suporta cheltuieli cu valori intre 5.000 si 200.000 de euro si cel mult 75% din valoarea casei, perioada de creditare fiind de la 6 la 15 ani. Unul dintre avantajele unui astfel de imprumut este posibilitatea rambursarii in avans, fara perceperea de penalitati, dupa cel de-al cincilea an. Dobinda nu este fixa, se revizuieste la fiecare sase luni. Imprumutul se adreseaza romanilor cu domiciliul stabil in tara, cu virste intre 18 si 65 de ani si care au un venit lunar de minim 150 de euro. Una dintre conditiile mai dificile este existenta unui contract de munca pe o perioada cel putin egala cu perioada de creditare. Ca si in cazul altor tipuri de credite se impune o vechime de minim sase luni la vechiul loc de munca sau o activitate pe cel putin aceeasi perioada ca persoana fizica autorizata.
Imprumuturi diferentiate dupa destinatie
Oferta Bancii Transilvania de credite imobiliare se adreseaza tuturor cetatenilor romani, care vor sa cumpere, sa construiasca sau sa-si modernizeze casele, dar si pentru cumpararea de terenuri pentru constructii. Creditul se poate restitui in maxim 7 ani daca destinatia banilor este modernizarea sau amenajarea casei, respectiv in maxim 10 ani, daca banii servesc la cumpararea sau constructia de locuinte. Valoarea imprumutului este intre 1.500 si 100.000 de euro si se poate acorda in lei sau dolari, reprezentind cel mult 75% din valoarea lucrarilor sau a achizitiei. Un astfel de credit se gireaza cu garantii imobiliare, cu asigurarea obiectivului imobiliar achizitionat, iar pentru imprumuturi mai mari de 25.000 de euro si cu asigurarea solicitantului. Si Raiffeisen Bank da posibilitatea obtinerii unui credit imobiliar, „Casa Ta” pentru constructii, achizitii de locuinte sau terenuri. Perioada de creditare este intre 3 si 20 de ani, valoarea imprumutului variind in functie de destinatie. Pentru cumpararea de locuinte valoarea maxima a creditului este de 200.000 de euro sau echivalentul in lei ori dolari. Avansul este obligatoriu si reprezinta 15% pentru creditele in lei, respectiv 25% pentru cele in valuta, iar imprumutul se garanteaza cu ipoteca imobilului cumparat. La achizitionarea de terenuri sau la modernizarea de locuinte se poate lua un credit pe o perioada intre 3 si 7 ani, in valoare de minim 5.000 de euro si de maxim 75.000 de euro, dar nu mai mult de 70% din valoarea terenului achizitionat. Imprumutul pentru construirea, extinderea unei locuinte este de pina la 200.000 de euro si se poate rambursa in cel mult 20 de ani. In acest caz banii se garanteaza cu ipoteca terenului pe care se vor efectua lucrarile sau asupra unor bunuri ale solicitantului ori ale unor giranti.
Credite si pentru ANL-uri
O alta varianta propusa de BCR este creditul ipotecar in lei care poate fi folosit de persoanele fizice la construirea, cumpararea, reabilitarea sau consolidarea, extinderea locuintelor, dar si pentru achizitionarea de terenuri. Acelasi produs poate folosi si la efectuarea de lucrari de viabilizare a terenurilor, respectiv la asigurarea utilitatilor – electricitate, apa, canalizare, gaze si telefon. Dintre avantajele pe care le ofera acest tip de imprumut mentionam, ca si in cazul celorlalte credite imobilire, o perioada de gratie pentru construirea de locuinte si luarea in considerrare la stabilirea valorii de creditare si a altor venituri decit cele din salarii. Imprumutul maxim care se poate contracta este echivalentul a 500.000 de euro, in lei, ceea ce inseamna cel mult 75% din valoarea imobilului. Dobinda perceputa in acest caz este de 25,41% pe an, revizuibila semestrial. Garantiile care se percep sint ipoteca de rang I asupra imobilului achizitionat, iar in cazul construirii de locuinte, ipoteca asupra terenului si a constructiilor ridicate ulterior pe acest teren, asigurarea imobilului la o societate de asigurari agreata de banca, precum si asigurare de viata in cazul in care solicitantii creditelor sint intretinatori unici de familie sau persoane singure. Si CEC-ul ofera credite imobiliare in valoare de pina la 75% din totalul investitiei. Perioada de rambursare este de maxim 20 de ani pentru cumpararea si construirea de locuinte, respectiv de 5 ani pentru celelalte actiuni. CEC ofera credite si pentru realizarea avansului necesar cumpararii sau construirii de locuinte ANL, pe perioada de maxim 7 ani. La contractarea unui credit pe o perioada mai mare de 15 ani, clientul are posibilitatea de a solicita o perioada de gratie de pina la trei ani. Restituirea imprumutului se poate face, dupa voie, in rate egale sau descrescatoare.
Credite fara limite
De creditul ipotecar de la Bancpost pot beneficia salariatii angajati pe o perioada nedeterminata, cu vechime de minim doi ani, cei care realizeaza venituri din activitati independente, care au realizat venituri din dividende in ultimii doi ani sau pensionarii, cu precizarea ca beneficiarii nu pot avea la scadenta mai mult de 65 de ani in cazul barbatilor, respectiv de 30 de ani, la femei. Banii pot fi folositi la cumpararea, construirea, consolidarea si extinderea imobilelor. Imprumutul are intre 3.000 si 100.000 de euro, putind fi acordat si in lei sau dolari si se poate rambursa intr-o perioada cuprinsa intre 5 si 20 de ani, dar poate fi restituit si in avans. In cazul acestui tip de credit se impune un avans de minim 25% din valoarea investitiei, aportul propriu putind fi atit cash, cit si terenul detinut, cladirea existenta sau lucrarile deja executate. Creditele ipotecare de la Bancpost pentru constructie, extindere, consolidare sau reabilitare acordate in transe beneficiaza de o perioada de gratie pina in luna urmatoare a angajarii urmatoarei transe. Imprumutul acopera atit cheltuielile pentru lucrarile realizate de firme de constructii, cit si pentru cele realizate de beneficiarul de credit. De la Banca Transilvania se pot contracta credite ipotecare pentru construirea, reabilitarea, consolidarea sau extinderea imobilelor cu destinatie locativa. Valoarea imprumutului este de minim 3.000 de euro, limita maxima fiind data de capacitatea de rambursare a celui care solicta banii, dar si de faptul ca banca nu suporta decit 75% din valoarea investitiei sau a constructiei, iar durata de creditare este intre 10 si 15 ani. Imprumutul se garanteaza in principal cu ipoteca si cu asigurari pentru bunuri, de deces a celui care ia imprumutul si, dupa caz, cu garantii reale sau personale. In cazul constructiei sau extinderii de locuinte solicitantul creditului poate cere o perioada de gratie de pina la un an. (Dalia IOSIF)
Casa jumatate credit, jumatate economie
Raiffeisen ofera un produs atipic de credit. Potrivit procedurii, clientul incheie un contract de economisire-creditare pe o anumita suma. La repartizarea contractului acesta va primi soldul economisit plus dobinda si prima de stat acordata pentru depunerile anuale care se fac in baza contractului de economisire-creditare, diferenta dintre suma contractata si soldul economisit reprezentind valoarea creditului. Acordarea creditelor se realizeaza in ordine, dupa cifra de evaluare. Aceasta se calculeaza ca raportul dintre suma dobinzilor si soldul economisit pina la data de evaluare, cifra minima admisa pentru acordarea unui credit fiind 80. Clientul are astfel sansa de a influenta repartizarea contractului prin efectuarea unor plati mai mari. Creditul pentru domeniul locativ poate fi de maxim 50% din suma contractata, printre avantajele acestuia numarindu-se dobinzi fixe de 6% pe an, rate de rambursare fixe, dar si posibilitatea micsorarii perioadei de restituire prin efectuarea de plati extraordinare. Contractul se incheie pe o perioada minima de cinci ani, iar banii obtinuti ca si credit pot fi folositi pentru construirea, reabilitarea, consolidarea, extinderea sau modernizarea imobilelor de locuit. Acestia mai pot fi utilizati si la preluarea creantelor care au fost asumate in scopul efectuarii unor activitati in domeniul locativ. In aceasta formula intervine si statul, care acorda in stadiul de economisire o prima de 30% din suma economisita in anul respectiv de client, aceasta fiind cel mult echivalentul unui salariu mediu brut pe economie. Restituirea creditului pentru domeniul locativ si a dobinzilor se face in rate lunare de 7 la mie pentru varianta tarif Rapid (AR), 5 la mie la triful Standard (AS), respectiv 4 la mie din suma contractata in cazul tarifului Moderat (AM), in functie de varianta aleasa. Repartizarea creditului se face dupa o peioada de un an si jumatate de economisire, in valoare de 200% fata de economii, numai in conitiile in care s-a realizat o cifra minima de evaluare de 80. (D.I.)

Comentarii