Elevii din spatele zabrelelor

joi, 17 iunie 2004, 23:00
4 MIN
 Elevii din spatele zabrelelor

Citiva dintre cei 28 de detinuti din Penitenciarul Focsani termina astazi cursurile primare sau gimnaziale. Unii sint inca la stadiul de bastonase si figuri geometrice. Gheorghita Dimofte este proaspat absolvent al clasei a IV-a de la Penitenciarul Focsani. El a invatat sa scrie si sa citeasca in Penitenciar si vrea sa continue studiile cind va fi in libertate, petru ca i se pare foarte util sa fii cit de cit invatat. Conducerea Penitenciarului le pune la dispozitie si biblioteca unitatii, cu cele peste 2600 de volume, numai sa doreasca sa invete. „Elevii” din spatele zabrelelor sint inscrisi la Scoala nr. 11 din Mindresti, si il au ca dascal pe Paul Miron, un om foarte rabdator cu invataceii certati cu legea, dupa cum ne-au marturisit chiar cei din Penitenciar.
Printre cei care au stat in puscarie umbla vorba ca spatiul de detentie este locul ideal pentru a mai invata „cite ceva” de la colegii de celula. Acel „ceva” a devenit un fel de cutuma, si se refera la tactici noi de furat, de tilharit etc. Acest lucru este confirmat de foarte multi dintre cei certati cu legea, insa, de citva timp, penitenciarele ofera si alt fel de cursuri. In cazul de fata, cursuri reale, scolare. Penitenciarul Focsani are, de astazi, proaspeti absolventi. Nu va ginditi la absolventii scolii de gardieni, ci chiar la absolventii din rindul detinutilor. Oficial, astazi isi termina cursurile 28 de elevi „certati cu legea”, dar impacati cu buchea. Asta din cauza ca unii dintre detinuti s-au hotarit sa se scoleasca in timpul in care oricum nu prea au ce face, in afara de munca la cimp. Penitenciarul Mindresti se „mindreste” cu 14 elevi in clasele I – IV si cu inca 14 in clasele 5 – 7. Sigur, nu va inchipuiti ca cei 28 de invatacei sint de-o seama cu ceilalti din „libertate”, ci sint mult mai in virsta, unii dintre ei putind fi chiar tatii celor care acum termina clasa a patra. De asemenea, nu e exclus ca unii dintre copiii detinutilor invatacei sa fie in clase mai mari decit tatii lor. Oricum, disponibilitatea spre carte se observa la proaspetii absolventi, si asta din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi acela ca Penitenciarul stimuleaza invatatura printre detinuti, asigurindu-le rechizitele necesare celor care s-au pus cu burta pe carte. „Noi le asiguram detinutilor care vor sa invete rechizitele necesare, cu sediul pentru studiu, dar si cu biblioteca Penitenciarului, pe care o au oricind la dispozitie. In rest, tot procesul de invatamint se desfasoara in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean, prin Scoala 11 din Mindresti, la care sint inscrisi si, evident, trecuti in catalog”, ne-a declarat comandantul Penitenciarului Focsani, colonelul Ionel Celmare. Un al doilea motiv pentru care unii dintre cei „cazati” la Mindresti s-au apucat de scoala este si acela ca vor sa invete sa-si citeasca singuri scrisorile primite de la cei dragi sau, de ce nu, eventualele citatii primite, ori sentinte date de instanta sau chiar sa scrie singuri anumite declaratii. „Multi dintre ei apeleaza la cei care stiu sa citeasca atunci cind primesc scrisori de la apropiati. De multe ori, cei care le citesc scrisorile le mai pretind cite un pachet de tigari, ori alte nimicuri, ori se fac ca le citesc, dar citesc ce vor ei. Invatind sa citeasca, se elimina aceste lucruri”, ne-a spus seful Biroului de Reintegrare Sociala din cadrul Penitenciarului, colonelul Costel Vasile.
Gheorghita Dimofte, 23 de ani, proaspat absolvent al clasei a IV-a
Gheorghita Dimofte este unul dintre proaspetii absolventi ai clasei a IV-a din Penitenciarul Focsani. In paralel cu pedeapsa de 3,5 ani pentru furt, pe care o are de executat, el face si scoala. Pentru Gheorghita Dimofte, astazi este ziua in care a absolvit studiile si isi asteapta certificatul de 4 clase. Are 23 de ani si spune ca ii place foarte mult sa scrie. „Absolventul” a facut scoala la clasa invatatorului care se ocupa de detinuti, Paul Miron, care este foarte rabdator cu „marii” invatacei. A inceput ca orice elev de clasa I, facind bastonase si figuri geometrice, iar acum este avansat. Gheorghita spune ca s-a hotarit sa faca scoala pentru ca si-a dat seama ca este foarte util sa stii sa scrii si sa citesti. „Mi s-a parut interesant sa fac scoala. Eu sint de meserie cioban, asa ca ma ajuta sa stiu sa numar oile. Acum stiu sa scriu si sa citesc si imi plac romana, istoria si geografia. De citit, acum citesc carti bisericesti, Biblia”, ne-a spus absolventul Gheorghita Dimofte. Tinarul a invatat intr-o luna sa citeasca si ne-a marturisit ca inainte de a veni la Mindresti nu stia o buche. Mai mult, este un elev silitor si linistit, dupa cum ne-au confirmat si cei care se ocupa de educatia detinutilor. Oricum Gheorghita va avea mult de citit din biblioteca Penitenciarului, avind in vedere ca ea contine peste 2600 de volume, provenite din donatii si sponsorizari. Si, pentru ca totul sa fie cit se poate de real, ne-am permis si noi sa-i dam o mica tema, rugindu-l sa ne scrie numele sau si sa ne dea si un „autograf”. Gheorghita a luat pixul in mina, exact ca un pusti de 10 ani, si ne-a scris numele sau, exact cum se invata la scoala, cu bucle, apoi ne-a dat si o semnatura, de data aceasta cu mare dezinvoltura si cu o oarecare mindrie. De la conducerea unitatii de detentie am mai aflat ca absolventii isi dau singuri examenele si primesc teme ca si ceilalti elevi de clase primare. Evident, coronita nu primesc, dar primesc ceva care este mult mai important: educatie. Sigur, multi dintre „absolventii” certati cu legea se vor intoarce, poate, in locul unde au invatat primele litere, adica in Penitenciar, evident, nu de dorul scolii, insa vor intra oricum mai „bogati” cu citeva cunostinte, si vor putea, macar, sa-si citeasca singuri citatiile. (Sebastian OANCEA)

Comentarii