Intretinerea ne face milionari in datorii

miercuri, 20 martie 2002, 00:00
2 MIN
 Intretinerea ne face milionari in datorii

Potrivit datelor centralizate la UDET, caldura in Focsani a costat pe luna februarie 10.997 lei/metru patrat de suprafata locuita, adica un nivel apropiat de cel al lunii noiembrie si cu 8000 de lei mai mic decit cel pe decembrie. In schimb, in functie de punctele termice la care sint racordate blocurile, costul apei calde a variat considerabil, media cifrindu-se totusi la nivelul de 90.312 lei/ persoana. Pe ansamblul orasului, s-a pornit de la pretul cel mai mic – 50.600 lei de persoana, aferent PT 6 din zona hotelului "Unirea", pina la 150.305 lei de persoana in zona PT 16, aflat in zona Garii. Costului caldurii si al apei calde menajere i s-a adaugat si cel al apei reci si canalizarii, lucru regasit cu tristete in atacul frontal la buzunar.
Factura si "norocul" de a sta la bloc

Pentru un apartament de doua camere cu o suprafata de 65 de metri patrati, factura la caldura pentru luna februarie a scos din buzunarul locatarilor circa 700.000 lei. La o familie ipotetica alcatuita din patru persoane, apa calda menajera adauga la factura, in medie, alte 360.000 de lei. Nici apa rece nu se lasa mai prejos. Daca familia respectiva are ghinionul sa nu aiba contorizare de apartament, la un consum mediu de 15 metri cubi de persoana, pentru apartamentul respectiv se va plati peste 765.000 lei, cu TVA inclus. Insumata, factura pentru intretinere, care mai cuprinde si canalizarea, indemnizatia administratorului sau lumina pe scara, ajunge lejer la 2 milioane de lei.
Un apartament cu trei camere reprezinta o povara inca si mai mare pentru ocupantii sai. La 5 persoane si o suprafata de 75 de metri patrati, apa calda si caldura insumeaza in ultima factura aproape 1,3 milioane de lei. Apa rece si canalizarea adauga si ele aproape milionul. Costul total al "afacerii" de a sta la bloc poate fi lesne cuantificat: 2,3 milioane de lei. Este usor de facut un calcul si pentru un apartament cu patru camere si la fel de usor pentru o garsoniera. Ultimul caz se dovedeste si de aceasta data cel mai economicos mod de trai la comun, din cauza suprafetei mici pentru care trebuie achitata factura la incalzire. Presupunind o astfel de situatie, la o persoana care locuieste singura intr-o camera cu o suprafata de 35 metri patrati si un consum de apa de 15 mc, intretinerea pe februarie se invirte in jurul nivelului de 700.000 de lei. Din factura, componenta cea mai costisitoare se dovedeste a fi incalzirea, ea insemnind 385.000 de lei.
Cum am precizat deja, calculele avansate mai sus sint doar aproximative. Costul individual, reflectat de facturile puse in cutia postala sau afisate de administrator depinde de mai multi factori. In afara "norocului" de a avea sau nu apometre de apartament sau pierderi pe retea, apartenenta la un punct termic mai mult sau mai putin performant diferentiaza in mod vizibil nivelul intretinerii pe zone ale orasului. Oricum, locatarii asteapta cu aceeasi "nerabdare" facturile pe luna martie, ultima pentru care vor mai achita, spune legea, si costul incalzirii. (L.G)

Comentarii