Omul care asigura lipsa de transparenta in relatia cu presa

duminică, 11 iulie 2004, 23:00
7 MIN
 Omul care asigura lipsa de transparenta in relatia cu presa

Purtatorii de cuvint ai institutiilor publice din Focsani sint cei care reprezinta imaginea institutiilor si asigura, sau cel putin asa ar trebui, contactul permanent intre cetateni si unitatea in care lucreaza. Misiunea purtatorilor de cuvint este de multe ori dificila, asa cum ei insisi o caracterizeaza. Trebuie sa fii destul de serpuitor, sa stii sa eviti presa incomoda, trebuie sa stii sa dai, uneori, raspunsuri evazive, pina cind seful iti da acordul sa „dai ceva la presa”. Unii stiu foarte bine legea liberului acces la informatiile de interes public, iar altii incearca sa o interpreteze in asa fel incit sa aiba cit mai putine obligatii vis – a – vis de mass media. Altii habar n-au ce-i cu ei in institutia respectiva, dar vin consecventi la incasarea salariului sau a sporului. Cetatenii trebuie sa fie, insa, constienti ca, odata cu aparitia legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, toate institutiile au obligatia sa le furnizeze orice informatie, cu conditia ca aceasta sa nu aiba un caracter secret.
Incepem cu cel mai „vehement” purtator de cuvint, care spune ca nu se supune legii liberului acces la informatiile de interes public. Purtatorul de cuvint al societatii de distributie a energiei termice in sistem centralizat ENET S.A. spune ca institutia al carei angajat este nu se supune legii liberului acces la informatiile de interes public, deoarece legea nu face referire la societatile comerciale. Laurentiu Ilie spune ca este deranjat atunci cind ziaristii ii inainteaza cereri de informatii in baza legii 544 si ca acestia ar trebui sa se dezobisnuiasca de acest lucru atunci cind doresc sa afle cite ceva de la ENET. Purtatorul de cuvint al ENET a comparat chiar societatea de distributie a energiei termice cu o societate de telefonie mobila spunind ca, la fel ca si aceea, nici ENET nu este obligata sa furnizeze anumite informatii, pentru ca, in viziunea sa, ENET nu are treaba cu banii publici. Laurentiu Ilie recunoaste insa ca ENET este subordonata Consiliului Local, si, fiind o companie de utilitati publice a primit mai multe directive de la Guvern, in ceea ce priveste subventiile, modernizarea etc. Totusi, Valter Popescu, directorul ENET si seful lui Laurentiu Ilie, i-a explicat unei femei, in timpul audientelor, ca ENET functioneaza pe baza legilor Romaniei, deci si in baza legii liberului acces la informatiile de interes public. Purtatorul de cuvint al ENET nu este convins ca institutia pe care o reprezinta trebuie sa furnizeze informatiile care i se cer in baza legii liberului acces la informatiile de interes public, dar ne-a asigurat ca se va interesa de acest lucru pentru a sti cu siguranta atributiile pe care le are. Probabil ca Laurentiu Ilie ar fi dorit ca in lege sa se specifice expres ca si SC ENET SA Focsani se supune legii liberului acces la informatiile de interes public, ceea ce, credem noi, este imposibil.
Prefectura si CJ-ul, transparenta aproape de cota zero din Palatul Administrativ
Prefectura Focsani este intr-o situatie mai speciala, deoarece fostul purtator de cuvint, Adrian Grosu, care, intre noi fie vorba, fugea de presa de fiecare data cind era „deranjat”, a fost ales consilier judetean. Din acel moment, a trebuit sa renunte la functia de purtator de cuvint al Prefecturii Vrancea. Cind l-am contactat telefonic pe prefectul George Baesu, acesta s-a vazut in situatia de a decide pe loc cine va fi purtatorul de cuvint. Dupa o mica ezitare, Baesu ne-a spus ca Petrica Butuc, consilier al prefectului, este cel care a fost ales purtator de cuvint al Prefecturii. Butuc ne-a declarat ca prefectul, in momentul in care a primit telefonul de la reporterii nostri, l-a vazut in birou si l-a numit pe loc purtator de cuvint al Prefecturii. De asemenea, Petrica Butuc ne-a declarat ca nu a primit un act oficial in acest sens si ca, imediat ce i se vor comunica insarcinarile pe care le are, va incepe sa se implice si in noua functie care i-a fost atribuita. Butuc a mai spus ca doreste sa aiba o relatie de cooperare cu presa, avind in vedere ca si el a fost in trecut jurnalist. Si noi doream acelasi lucru, numai ca Prefectura ne-a trimis la redactie unul dintre rarele faxuri pe care le primim de la aceasta institutie, prin care ni se comunica faptul ca noul purtator de cuvint al Prefecturii este Catalin Dragulescu.
Dragos Birladeanu este si el nou in functia de purtator de cuvint. Acesta a fost numit responsabil pe relatiile cu presa din partea Consiliului Judetean Vrancea, dupa ce Costel Dumbrava a plecat in concediu. Acesta ne-a declarat ca raspunsurile la intrebarile noastre le gasim in legea 544 si nu s-a obosit sa ne dea un raspuns. L-am intrebat pe Dragos Birladeanu cine poate solicita informatiile de interes public si care este termenul in care trebuie acordat raspunsul. „Asta scrie in legea 544 foarte clar”, ne-a declarat „interimarul” purtator de cuvint al Consiliului Judetean. Si aici, ca si la Prefectura, reporterii nostri se lovesc de aceeasi problema, poate chiar mai grava, avind in vedere ca despre activitatea sefului CJ-ului, Marian Oprisan, cum ar fi audientele, aflam, de multe ori, din alte surse.
Politia: „Pozitia Biroului de presa – etajul unu, pe partea dreapta”
Purtatorul de cuvint al Inspectoratului Judetean de Politie Vrancea spune ca nu este usor sa fie pe placul tuturor institutiilor din mass media si ca a avea o asemenea functie este o provocare. Mariana Apostol spune ca din 1998 are aceasta functie in cadrul IJP Vrancea si caracterizeaza functia sa ca fiind o mare provocare, avind in vedere ca trebuie sa fie in permanenta informata si sa dea relatii despre evenimentele care se intimpla in tot judetul. Pentru ca fiecare institutie media are specificul ei, Mariana Apostol spune ca trebuie sa „joace pe mai multe fronturi”. „Nu-i usor poate si datorita faptului ca fiecare ziarist este diferit si fiecare institutie media are specificul ei si de aceea trebuie sa joc pe mai multe fronturi. Nici nu se pune problema in privinta informarii cetatenilor. Lucram intr-o institutie de stat si oferim informatiile in cel mai scurt timp posibil”, ne-a declarat purtatorul de cuvint al IPJ Vrancea, subcomisarul Mariana Apostol. Aceasta mai spune ca nu ar fi deranjata in eventualitatea in care legea ar prevede ca purtatorii de cuvint sa fie la dispozitia jurnalistilor 24 de ore din 24, pentru ca deja in cazul Politiei, se lucreaza pe acest sistem. Am tinde sa o credem pe cuvint pe Mariana Apostol, daca nu le-ar fi raspuns colegilor nostri cu ceva timp in urma, cind a fost intrebata care este pozitia biroului de presa al politiei intr-un anumit caz, ca „pozitia Biroului de presa este in inspectorat la etajul 1 pe partea dreapta”.
Primaria Focsani il are ca purtator de cuvint din anul 1993, cu o intrerupere de doi ani, pe inginerul Dan Mihai Cazaciuc. Seful compartimentului de relatii cu publicul spune ca munca de purtator de cuvint este o munca dificila. Dan Cazaciuc afirma ca relatia mass media cu el trebuie sa fie bazata pe incredere si ca este constient de faptul ca, odata ce a inselat increderea cuiva, este greu sa o mai recapete. Purtatorul de cuvint al Primariei spune, insa, ca nu poate raspunde intotdeauna la intrebarile care i se pun, din moment ce nu detine toate informatiile. „Un purtator de cuvint nu este atotstiutor. El trebuie sa ia legatura cu toate serviciile din cadrul institutiei pe care o reprezinta si sa puna raspunsurile intr-o forma deosebita pentru presa. „Este o munca grea care trebuie sa se bazeze incredere”, spune Dan Cazaciuc, purtatorul de cuvint al Primariei Focsani.
Concluzia: lipsa de transparenta la nivel de institutii publice
Am dat citeva exemple de purtatori de cuvint din institutiile publice ale Focsanilor, pe care le-am considerat relevante pentru cetatean. Contribuabilul trebuie sa stie ca, acolo unde presa nu poate ajunge, din anumite motive (de purtator de cuvint, de exemplu), poate ajunge el. Cetateanul care plateste taxe si impozite pina ii sar ochii din cap trebuie sa mai stie ca purtatorii de cuvint sint si ei platiti tot din banii contribuabilului, care este stapin pe informatia publica. Mai sint multe de spus despre purtatorii de cuvint din institutiile publice, despre abilitatea lor de a se eschiva de reportofon si de aparatul de fotografiat, de ochiul presei, in general. Dar, privind din punctul jurnalistului de vedere, am putea spune ca purtatorul de cuvint din Romania a creat cea mai buna si periculoasa „specie” de jurnalist: jurnalistul de investigatii. De ce? Foarte simplu: jurnalistul de investigatii este cel care scormoneste pe unde apuca, si afla ceea ce purtatorul de cuvint ii ascunde. Mai spunem ca multi dintre purtatorii de cuvint din institutiile focsanene sint departe de ceea ce se numeste „transparenta” in relatia mass media – institutie platita cu bani publici. Cazuri „bune” am fi dat, pentru ca exista, ce-i drept foarte putini, si purtatori de cuvint care dau informatii in termen si fara eschivari. N-am vrut sa-i nominalizam din cauza ca ei, oferind informatii presei, nu-si fac decit treaba pentru care sint platiti. Mai mult, n-am vrut sa-i nominalizam si de teama ca sefii lor s-ar putea sa-i „atentioneze” pentru faptul ca au o relatie prea buna cu „Ziarul de Vrancea’. Un singur lucru mai avem de spus: cu toate ca n-am mai primit un fax de la multe institutii publice din Focsani de foarte mult timp, asteptam astazi, la redactie, faxuri cu drepturi la replica din partea purtatorilor de cuvint, nu de alta, dar ca sa nu ne simtim uitati de institutiile platite din banul contribuabilului. (Marius GRIGORESCU, Sebastian OANCEA)

Comentarii