Pedepse mai aspre pentru infractori

marți, 20 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Pedepse mai aspre pentru infractori

Modificat la finele anului trecut printr-o serie de ordonante guvernamentale, Codul penal si Codul de procedura penala vor suferi noi completari, in mod special pe linia intaririi unor drepturi fundamentale ale omului. Astfel, tilharii, hotii sau agresorii risca sa stea in spatele gratiilor cu minim 3 ani mai mult decit pina acum, dupa ce noul ministru al Justitei a propus Parlamentului majorarea pedepselor ce sanctioneaza aceste fapte. Atentia se va indrepta in mod deosebit spre protejarea proprietatii pentru ca, daca in prezent violarea de domiciliu se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, propunerile vizeaza majorarea pedepsei maxime pina la 4 ani.
In schimb, daca agresorul este inarmat sau fapta se comite pe timpul noptii de doua sau mai multe persoane sau prin folosirea de calitati mincinoase, pedepsele pot fi cuprinse intre 3 si 10 ani de inchisoare, pedeapsa maxima crescind astfel cu trei ani.
Legiuitorul va incerca sa-l protejeze pe cetatean si prin majorarea pedepselor pentru lipsirea de libertate, Rodica Stanoiu, ministrul Justitiei, propunind majorarea pedepselor in aceste cazuri cu trei sau cinci ani, functie de fapta. In asemenea cazuri, daca judecatorul putea da sentinta maxima de 12 ani de puscarie, sanctiunea va putea ajunge la 15 ani sau chiar 20 de ani de inchisoare daca viata victimei este pusa in pericol. Inclusiv batausii, de pe urma carora persoanele agresate vor suferi leziuni grave care vor necesita peste 60 de zile de ingrijiri medicale, vor fi mai aspru sanctionti pentru ca pedepsele in cazul lor ar putea ajunge pina la 18 ani de inchisoare. Si ca aceste sanctiuni aplicate de magistrati sa se constituie intr-un sistem de prevenire a infractiunilor, propunerile Ministerului Justitiei vizeaza inclusiv majorarea amenzilor penale. Pina acum, amenda minima era de 100 de mii de lei iar amenda maxima era de 1 milion de lei, insa ele vor creste pina la 500.000 de lei, limita minima, pina la 50 de milioane in cazul valorii maxime.
Ceea ce se va modifica in adevaratul sens al cuvintului este legitima aparare, idee care pina acum era doar pe hirtie. Practic, acum omul atacat trebuie sa analizeze mai intii daca este in inferioritate sau este vorba de un atac material, imediat si injust, si abia dupa aceasta sa reactioneze. Propunerile vizeaza exact asemenea cazuri iar recunoasterea legitimei aparari sa nu se mai faca pe baza unor anumite considerente, ca pina acum, ci chiar in momentul in care o persoana este agresata si nevoita sa se apere.
Pe de alta parte, sesizind ca in ultimul timp au fost inregistrate mai multe cazuri in care unii dintre infractori au solicitat intreruperea pedepsei pentru ca din cauza unor boli nu suporta regimul de detentie, Ministerul Justitiei intentioneaza sa introduca eliberarea pe cautiune in timpul cercetarii penale. Nu orice fel de infractor va beneficia de acest drept pentru ca eliberarea pe cautiune va fi posibila numai pentru anumite infractiuni, cu un pericol social redus si mai putin grave. In schimb, sumele prevazute pentru eliberarea pe cautiune vor fi destul de mari, de la 15 la 150 de milioane de lei, si asta numai daca pedepsele prevazute pentru acele infractiuni este de mai mica de 10 ani.
Magistratii spun ca aceste modificari sint chiar binevenite pentru ca in ultimii ani fenomenul infractional a cunoscut o crestere continua. Pina acum, daca infractorul primea o sanctiune cu privare de libertate de cinci ani iar pe durata executarii pedepsei avea un comportament linistit si participa la munca, el avea sansa sa iasa din puscarie dupa numai trei ani. Aceste drepturi ale lor vor ramine, dar prin majorarea limitelor pedepselor, infractorii vor sta departe de societate cu cel putin un an in plus. Pe de alta parte, judecatorii sustin ca avind mai multe instrumente in analiza faptelor, a imprejurarilor in care au fost comise infractiunile, vor putea da unele decizii care vor veni in concordanta cu gravitatea faptelor. (S.G.)

Comentarii