Pierderile CUP otravesc Consiliul Local

miercuri, 06 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Pierderile CUP otravesc Consiliul Local

Aproape 50 de miliarde de lei. La atit se ridica "gaura neagra" care face miza transferului activitatii de distributie a energiei termice de la CUP la ENET. In termeni pe intelesul tuturor, suma reprezinta in cea mai mare parte majorari percepute chiar de ENET regiei locale, cindva furnizor al CUP-ului. Dupa ce ieri comisia de specialitate a discutat in jurul raportului de audit, azi consilierii focsaneni trebuie sa decida in curtea cui vor pasa motanul care, in afara faptului ca este mort, a si inceput sa miroasa urit.
Un duel cu miza grea
In putine cuvinte, nodul gordian al transferului "Termoficarii" este legat de majorarile la plata datorate intirzierii cu care CUP a achitat facturile catre ENET in ultimii ani. Comisia de Buget-Finante a Consiliului Local, interesata de situatia acestei activitati la momentul "divortului" de CUP, mai precis 31 octombrie, a avut de ales intre mai multe variate de reglare problema transferului in buna regula la ENET. Aceste variante au fost expuse de auditorul financiar Liviu Macovei, insa cele doua parti au continuat sa-si expuna pozitiile divergente. CUP a cerut insistent, prin vocea directorului general Gheorghe Vasilescu, ca atit activul cit si pasivul activitatii de termoficare sa fie transferat la ENET. Aceasta inseamna ca in afara valorii de 16 miliarde a mijloacelor fixe care pot intra in regim de compensare, circa 48 de miliarde, care ar fi trebuit achitate de CUP ca majorari aplicate in baza unei hotariri de Guvern din 1998 si abrogate in 2000, sa mearga la ENET. Suma reprezinta din start pierderi cu efecte grele pentru proaspatul distribuitor de energie termica. UDET nu va mai putea face imprumuturi si nici nu va mai avea credibilitate financiara citiva ani buni, lucru care inseamna ca reabilitarea retelelor de termoficare va ramine doar un vis. Aceasta varianta de transfer, prima prezentata de auditor, se incadreaza de altfel in prevederile hotaririi de Consiliu din august trecut.
Spre deosebire de omologul sau de la CUP, directorul ENET a exprimat o pozitie contrara. Varianta agreata de Valter Popescu este aceea ca punctele termice in valoare de 16 miliarde sa fie vindute de catre CUP, in schimb regia va trebui sa recupereze de la clientii sai pierderile de 48 de miliarde si sa-si achite facturile restante si majorarile, pina la stingerea obligatiilor financiare. Numai ca aceasta solutie, numarata de auditor ca o posibilitate de negociere intre cele doua parti, incalca HCL 150/2001, care prevede preluarea integrala a activului si pasivului de catre ENET. Expertul financiar a enumerat si alte variante care ar putea fi luate in calcul la transferul "Termoficarii", solutii care insa nu au stirnit prea mult interesul partilor.
CUP, "si batut si cu banii luati"

La sedinta de comisie prezidata de Liviu Oloeriu a fost prezent si primarul Decebal Bacinschi, suficient de rezervat pina acum in privinta "termo-pierderilor" de la CUP. Desi i s-a parut normal ca o unitate noua precum UDET-ul sa nu plece la drum cu un handicap de 48 de miliarde, primarul nu s-a putut retine sa nu compatimeasca si regia CUP. "Intr-un anume fel se poate spune ca soarta CUP corespunde unei vorbe: «si batut si cu banii luati». Adica i-a fost luata si activitatea de termoficare, iar noii proprietari sint tot nemultumiti. Ne certam pe niste bani care nu sint ai nimanui", a spus Bacinschi. Pentru ca presa era si ea prezenta, seful executivului local a cerut sa se explice clar daca pierderile inregistrate de CUP la 31.10 2001 la activitatea de termoficare sint sau nu datorate managementului defectuos. Pentru ca nu deficitele in exploatare, ci majorarile la plata au fost scoase vinovate, directorul Vasilescu s-a vazut cu obrazul nepatat.
Argumentele ENET au convins in final cea mai mare parte a comisiei de Buget, cu exceptia directorului UDET, Nicolae Latcan, aflat in imposibilitate de vot datorita conflictului de interese. Majoritatea membrilor comisiei au decis ca Hotarirea 150 este mult prea rigida si prin urmare ar trebui astfel modificata incit sa nu puna ENET la jugul unor asemenea datorii. Desi pozitia comisiei este doar consultativa, amendamentul va fi analizat astazi in sedinta extraordinara a Consiliului Municipal. Singura problema este legata de rapiditatea cu care trebuie sa se miste lucrurile, pentru ca 30 martie este ultima zi in care pot fi depuse bilanturile contabile pe anul trecut.
Alesii locali nu-si pot permite nici sa trateze superficial problema, pentru ca de rezolvarea ei depinde soarta celor mai importanti furnizori de servicii din Focsani. Cert este ca miza, adica povara unor pierderi in suma fabuloasa de 48 de miliarde, este una grea. Care poate trage dupa sine un scandal in toata regula. (Lidia GROSEI)

Comentarii