Revolta la Rovinco

duminică, 04 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Revolta la Rovinco

Ieri, timp de mai multe ore, sediul central al SC Rovinco SA Cotesti a fost luat cu asalt de un grup de aproximativ 40 de salariati ai sectoarelor mecanic si constructii. Cea mai importanta revendicare a nemultumitilor a fost legata de salariile mici pe care le primesc, careia i s-au adaugat asigurarea unui echipament de lucru corespunzator si stabilirea unei intilniri cu detinatorul pachetului majoritar de actiuni de la societatea cotesteana. Imediat dupa aparitia directorului general al societatii, Liviu Gheorghe, angajatii au solicitat o intrevedere cu acesta, timp de aproape doua ore ambele tabere, pe de o parte directorul Gheorghe si directorul Perisan iar in tabara adversa cei 40 de angajati nemultumiti, infruntindu-se direct.
Intilnirea s-a desfasurat cu usile inchise, Liviu Gheorghe opunindu-se prezentei presei in sala, pe motiv ca problemele societatii nu fac obiectul unui articol de presa. Discutiile au degenerat in reprosuri la adresa conducerii, salariatii acuzindu-l pe directorul Gheorghe de neimplicare in treburile societatii . "Ce-ati realizat dumneavoastra pentru bunul mers al societatii? Ati stimulat pe cineva pentru activitatea desfasurata? Se cunoaste ceva de pe urma privatizarii?", au fost intrebari adresate directorului societatii.
"Vom negocia salariile"
De citeva ori discutiile au fost pe punctul de a exploda, furia nemultumitilor varsindu-se si pe cei doi noi directori angajati la societate, care, din spusele angajatilor ar avea un salariu de 7,5 milioane de lei, in timp ce un tractorist abia primeste 1,2 milioane lei si acestia cu intirziere. Unul dintre salariati a fost pe punctul de a-si pierde locul de munca pe motiv ca l-a facut porc pe soferul directorului. Scaparea a venit tot de la multime, angajatii prezenti la discutie nefiind de aord cu decizia luata de Liviu Gheorghe. Ulterior intilnirii cu salariatii, directorul Rovinco ne-a declarat ca sint persoane din afara societatii care au interesul sa discrediteze Rovinco. "In ciuda zvonurilor lansate in legatura cu privatizarea Rovinco pot sa va spun ca acesta a fost corecta. Singurul ofertant a fost Asociatia PAS, iar in momentul privatizarii societatea avea datorii de aproximativ 50 de miliarde de lei, restante care au fost diminuate cu 25%, ceea ce dovedeste succesul privatizarii. Angajatii care s-au aratat nemultumiti astazi au invocat salariul solicitind o majorare in acest sens. Pot sa va spun ca vom negocia salariile, dar acest lucru se va intimpla in masura in care sint posibilitati reale in acest sens", a precizat Liviu Gheorghe.
"Nu mai avem cu ce trai"
Convinsi ca o declaratie in presa inseamna pierderea locului de munca, aceasta cu atit mai mult cu cit directorul societatii s-a aratat extrem de deranjat de prezenta reporterilor nostri, acuzindu-i pe salariti ca au anuntat presa, nemultumitii au preferat sa nu-si divulge numele. "Am solicitat cresterea salariului. Noi cistigam lunar cam 1,2 sau 1,3 milioane de lei si pe acestia cu intirziere. Trebuia sa luam salariul pe 22 februarie si nici acum nu ne-au dat banii. Efectiv nu mai avem ce pune in gamela si nici cu ce trai. Nu am cerut ceva ce nu este al nostru, vrem salarii decente, echipament de protectia si o intilnire cu patronul. Noi cei de la sectorul mecanic nu sintem actionari pentru ca ni s-a spus ca investitia noastra nu este garantata", ne-au spus la unison mai multi salariati. In zilele urmatoare angajatii Rovinco vor incerca sa-si organizeze un sindicat, si sa aleaga un lider pe societate si alti pe sectii, sperind ca in acest fel sa le fie reprezentate corect interesele. In acelasi timp ei vor insista asupra cresterii salariale, in caz contrar fiind hotariti sa ceara demisia directorului. "Domnul Gheorghe ne-a spus ca nu l-am pus noi ca sa-l dam noi jos. Putem spune ca nici pe noi nu ne-a angajat el ca sa ne dea afara", au mai precizat angajatii.
In ciuda declaratiilor directorului Liviu Gheorghe ca miscarea spontana de ieri este ceva izolat care nu se va mai repeta, salariatii sint convinsi ca vor invinge teama de a fi concediati si se vor uni pentru a-si cere drepturile. Precizam ca situatia Rovinco este destul de critica, datoriile la bugetul statului si cel al asigurarilor sociale determinind sechestrarea unor bunuri ale societatii. (Elena CRISTIAN)

Comentarii