Seceta ar putea afecta si pamintul Vrancei

sâmbătă, 06 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Seceta ar putea afecta si pamintul Vrancei

Specialistii de la Gospodarirea Apei (SGA) si din domeniul Imbunatatirilor Funciare (RAIF) spun ca seceta, prognozata la nivel national, va fi resimtita din plin si la nivelul judetului nostru.
Desi zilele trecute a nins si la nivelul solului exista o aparenta umezeala, in profunzime deficitul apei din sol este extrem de ridicat. Conform unor probe prevalate la Maicanesti deficitul de apa din sol este de 1400 l/mp.
Romeo Radu, directorul RAIF Vrancea, spune ca pentru a se echilibra acest deficit ar trebui sa ploua torential timp de 5 zile si 5 nopti. Pe linga acest deficit din sol, nici riurile sau lacurile de acumulare din Vrancea nu se afla intr-o situatie mai buna.
Nivelul riurilor a scazut anul trecut cu 30% – 60% iar punctual, in zonele de munte, pe bazinele hidrografice ale Putnei, Milcovului, Rimnei si a Zabalei s-au semnalat chiar fenomene de secare a fintinilor. "In aceasta perioada in urma ploilor si ninsorilor unele fintini este posibil sa-si fi revenit, insa daca seceta va continua fenomenul va reapare", ne-a spus ieri directorul SGA Vrancea, Vasile Pintilie.
"Populatia nu va fi afectata de o seceta prelungita"
La Consiliul Judetean joi, 4 ianuarie a.c., a avut loc o sedinta de lucru in care s-au discutat diverse strategii de mentinere a stocurilor de apa existente. Ieri, o intilnire similara, insa la un alt nivel, a avut ieri loc la Ministerul Mediului. Desi previziunile meteorologilor nu sint imbucuratoare, directorul SGA Vrancea, Vasile Pintilie, spune ca cel putin populatia din majoritatea localitatilor din judet nu va avea de suferit de pe urma unei eventuale secete. "Municipiul nu se poate plinge de lipsa de apa. Un studiu efectuat in perioada ’87 – ’92 arata ca pinza freatica din care se face alimentarea de la Suraia mai poate furniza apa pentru oras cel putin inca 100 de ani. Nu sint probleme nici cu Marasestiul si Adjudul. Daca vor fi rationalizari atunci ele vor fi facute la Odobesti si poate la Panciu. La Odobesti sint probleme datorita faptului ca alimentarea de la Babele este una facuta dintr-un izvor iar in perioadele de seceta debitul izvoarelor scade", ne-a spus Vasile Pintilie.
Conform directorului SGA, daca in Vrancea vor fi facute restrictii in cazul in care se prelungeste seceta, ele vor afecta in special sectorul agricol. "Restictii s-ar putea impune numai la irigatiile efectuate pe Putna", ne-a mai spus Vasile Pintilie.
Irigatiile sint la pamint
Restrictiile de care vorbeste directorul Pintilie nu vor fi insa resimtite prea drastic nici de agricultura datorita faptului ca in Vrancea, ca si peste tot in tara, sistemul de irigatii este aproape in intregime devastat. Radu Romeo, directorul RAIF, spune ca in Vrancea in vara acestui an pot fi irigate 16.000 hectare de teren agricol. "Noi sintem in plina campanie de reparatii si refacere a sistemului de irigatii", ne-a spus ieri directorul de la RAIF, care spera ca aceasta campanie sa fie finalizata pina la 31 martie a.c.
Pina la finele lui ianuarie slabe sanse de ninsoare
In conditiile in care rezervele de apa sint in continua scadere, majoritatea specialistilor isi spun speranta in "cel de sus", directie din care spera sa cada si precipitatii insemnate. Din pacate, asteptarile celor care lucreaza in domeniul apelor sint infirmate de catre meteorologi. Cel putin in aceasta luna prognozele meteo sint sumbre in ceea ce priveste posibilele precipitatii, fie ele sub forma de zapada sau ploaie. Conform Institutului National de Meteorologie, Hidrologie si Gospodarire a Apelor luna ianuarie se va caracteriza prin fluctuatii termice insemnate, dominanta fiind vremea calda. In ceea ce priveste precipitatiile specialistii spun ca acestea se mentin deficitare in cea mai mare parte a tarii, excedentare putind fi doar in zonele de Nord-Vest.
Pentru perioada 9-11 ianuarie a.c. vremea se va raci incepind din N-V. Cerul va fi variabil si vor cadea precipitatii temporare in toata tara. Temperaturile vor fi cuprinse intre -10 si -2 grade Celsius iar maximele vor fi cuprinse intre -4 si 6 grade Celsius.
Perioada 12 -21 ianuarie a.c. se va caracteriza printr-o vreme predominant frumoasa dar geroasa noaptea. Frecvent, in zonele joase se va produce ceata asociata cu depuneri de chiciura. In ultimile zile din acest interval este posibil sa ninga insa doar izolat. Temperaturile minime vor fi cuprinse intre -14 grade Celsius si – 4 grade Celsius in timp ce maximele vor atinge valori de -8 pina la 2 grade Celsius. Pentru intervalul 22 – 31 ianuarie a.c. temperaturile vor fi si mai ridicate si este posibil sa ninga izolat. Vintul va sufla cu putere si sint create conditiile pentru producerea poleiului. Temperaturile minime vor fi cuprinse intre -8 pina la 2 grade Celsius iar maximele vor ajunge la 7 grade. (Traian NEGULESCU)

Comentarii