Subfinantarea pune bolnavii in situatii limita: Banii sau viata

vineri, 20 mai 2005, 23:00
5 MIN
 Subfinantarea pune bolnavii in situatii limita: Banii sau viata

Dupa ce ca dorm cite doi in pat si primesc la masa mincare mai mult decit saracacioasa, bolnavii internati la Spitalul Judetean Vrancea trebuie sa-si cumpere o parte din medicatia prescrisa pe perioada internarii. Cele mai cautate si sint farmaciile postate strategic in apropierea spitalului, deoarece ii scutesc pe pacienti sa cutreiere orasul in pijamale si papuci. Pentru medicii din Spitalul Judetean, acest lucru este cit se poate de normal deoarece, dupa cum spun ei, „pacientii sint pretentiosi si vor medicamente scumpe”. Cei mai „vitregiti” sint bolnavii internati la sectiile cardiologie, boli infectioase si boli de nutritie, unde medicamentele sint foarte scumpe si mai mereu neexistente in spital. Noul director al Spitalului Judetean recunoaste situatia si spune ca de vina sint si sincopele create de licitatiile electronice, dar si embargoul impus de distribuitorii si producatorii de medicamente si materiale sanitare.
Bolnavii internati in cel mai mare spital din judet, desi sint asigurati, au devenit de ceva timp clientii fideli ai farmaciilor situate vis-a-vis de spital. Aceasta „fidelitate” intre internati si farmacii a devenit de fapt o necesitate din cauza doctorilor, care ii trimit sa-si cumpere medicamentele mai scumpe din farmacii deoarece, dupa cum spun ei, uneori nu exista anumite medicamentele necesare in spital. In plus, de multe ori, oamenii vor sa fie tratati pentru mai multe boli, chiar daca sectia in care sint internati nu ii poate trata de toate cele. „Oamenii care vin sa se interneze, de exemplu diabeticii, vor sa li se faca investigatii si la inima sau la stomac. Eu nu sint obligat sa-i administrez medicatie si pentru aceste afectiuni. Se mai intimpla sa nu avem nici medicamentele necesare afectiunii pentru care sint internati, insa multi oamenii vor medicatie scumpa deoarece, dupa cum spun ei, «este mai buna». Asa ca ii trimitem cu reteta la farmacie pentru a-si procura singuri medicamentele pe care le vor. Noi nu avem medicamente variate in spital, doar strictul necesar”, a declarat Gheorghe Cocioaba, purtatorul de cuvint al Spitalului Judetean. Cei mai multi pacienti spun ca vin sa stea citeva zile internati pentru a mai scuti din plata medicatiei pe care o iau zilnic, dat fiind ca medicamentele subventionate de gasesc din ce in ce mai rar. Insa, descopera cu stupoare ca in spital ii costa mai mult decit daca si-ar lua medicatia obisnuita acasa. „Sint bolnava de inima de 28 de ani si iau tratament zilnic. Sint pensionara si nu-mi ajung banii pentru medicamente, deoarece sint foarte scumpe. Am zis sa ma internez, sa-i mai scutesc pe cei de acasa de durerile mele si, in acelasi timp, sa mai scutesc niste bani. Sint internata de patru zile si deja am cheltuit 500.000 de lei pe pastile, deoarece cu medicatia pe care mi-o dadeau ei tot ma simteam rau. I-am spus doctorului si m-a trimis in oras sa iau doua cutii de pastile pentru inima”, spune Minodora Georgescu, internata la sectia Cardiologie.
„Mai bine platesti spitalizare”
Desi beneficiaza de gratuitate, potrivit legii, bolnavii asigurati spun ca nu ii ajuta cu nimic statutul de asigurat deaorece trebuie sa plateasca medicatia pe care o primesc pe perioada internarii. „Mai bine platesti spitalizare deoarece tot acolo ajungi daca dai bani pe pastile si injectii. Doctorii sint hoti si ne pun sa cumparam pastile dintre cele mai scumpe”, spun internatii de la sectia de boli interne. Farmacistele de la cele doua farmacii din apropierea Spitalului Judetean confirma ca internatii sint trimisi cu retete sa-si cumpere medicatia necesara. „Din cite am observat eu, cei mai multi internati care vin sa cumpere medicamente de la noi sint cardiacii, cei cu hepatita si cei cu ciroza. Sint scumpe medicamentele, iar uneori ne este mila de ei cind vin si pling ca i-au trimis doctorii si ca nu au bani de ajuns sa le cumpere. Uneori le mai dam chiar si fara bani pina vin rudele si le aduc. In general, sint oameni saraci, de la tara, care nu-si permit medicamente de provenienta straina. Noi nu avem de-a face cu Spitalul Judetean, deoarece ei au un loc anume de unde isi iau medicamentele, insa, probabil, nu au voie sa comande orice, ci doar strictul necesar. Sper ca pe viitor sa se rezolve situatia”, spune Rodica Condrea, farmacist la „Arizona Farm”.
Medicamentele ajung greu la spital
Situatia, de neconceput in tarile Uniunii Europene, este cunoscuta de conducerea Spitalului Judetean. „E adevarat ca nu avem toate medicamentele necesare in spital. De exemplu, acum nu avem Vitamina C500 fiole si Vitamina B1 filole, care se combina cu alte medicamente si se baga in perfuzii. Nici un spital nu poate sa aiba absolut toate medicamentele, dar mai sint si probleme legate de aprovizionare si goluri de aprovizionare. In general, operatiunea de aprovizionare dureaza mult, e o intreaga porcarie aceasta licitatie eletronica. Ieri am comandat medicamente de 4,5 miliarde de lei prin licitatie electronica si ajung la noi in zece zile. Acesta e stocul spitalului pentru doua luni. Sint medicamente tipice pentru fiecare sectie, dar pina ne vine comanda trebuie sa ne descurcam cum putem. Normal ar trebui sa asiguram bolnavului tot ce are nevoie”, ne-a declarat Nicolae Moise, directorul Spitalului Judetean.
Razbunati de justitie
Daca sint nemultumiti de tratamentul primit in spital, in sensul ca sint pusi sa-si cumpere materialele sau medicamentele sanitare de care au nevoie in spital, bolnavii pot fi razbunati de justitie. Ei pot chema in justitie Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru a le fi recunoscuta calitatea de asigurat, fapt care le confera asistenta medicala gratuita in spital, potrivit legislatiei in vigoare. Un batrin din Craiova a procedat asa si a obtinut recent cistig de cauza in instanta. Primul pacient care a obtinut o sentinta definitiva si irevocabila este Nicolae Petrescu, operat acum doi ani la Institutul de Cardiologie din Timisoara, care trebuie sa primeasca despagubiri in valoare de 23 de milioane lei, dupa ce a fost trimis in oras sa-si cumpere cele necesare interventiei chirurgicale. Pina vor ajunge si spitalele noastre la standarde europene, bolnavii care vin sa se interneze in Spitalul Judetean trebuie sa nu uite sa-si ia de acasa, pe linga pijamale si papuci, si o suma semnificativa de bani in buzunar, pe care, daca au noroc, o recupereaza ulterior in instanta. (Liliana NENCIU, Andreea GRISA)

Comentarii