Vintileasca, la un pas de izolare totala

marți, 19 aprilie 2005, 23:00
3 MIN
 Vintileasca, la un pas de izolare totala

Locuitorii din Vintileasca sint la un pas de izolare de restul judetului, pentru ca drumul care le permite accesul din comuna Jitia este aproape impracticabil din cauza alunecarilor de teren de anul trecut. Asta din cauza ca autoritatile vrincene dar si cele de la Bucuresti si-au luat ochii de la el, acesta ajungind unul dintre cele mai distruse drumuri din judetul Vrancea. Comuna Vintileasca s-a confruntat in ultimul timp cu alunecari de teren care au afectat drumul dintre Jitia si Vintileasca in asemenea hal incit oamenii, in special soferii, se tem sa mai circule pe el. Un tablou despre cit de jalnica, hilara si in acelasi timp de o gravitate extrema este si acela ca oamenii care fac naveta zi de zi cu autobuzul de la Jitia la Vintileasca se dau jos cind ajung in portiunea in care drumul a luat-o la vale in urma surparilor terenului. Asta in cazul in care nu ploua, pentru ca atunci rata de Vintileasca nu mai ajunge la destinatie, oprindu-se inaintea craterului care s-a format in drumul spre comuna.
Primarul comunei Vintileasca, Marian Georgescu, incearca sa sensibilizeze autoritatile locale si centrale, insa fara succes, dintr-un motiv clar de birocratie. Printr-o ordonanta data de fostul guvern, contrasemnata de fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea si de Adrian Nastase, fost premier, drumul judetean 204 a fost trecut din administrarea Consiliului Judetean in administrarea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului „in vederea realizarii activitatilor de interes national de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale”. Odata cu aceasta manevra, menita, printre altele, sa absilve fosta putere si pe afaceristii clientelari de vina irosirii banului public timp de patru ani sub pretextul refacerii drumurilor, drumul de la Jitia la Vintileasca a ramas al nimanui. Consiliul Judetean nu mai are nici un interes sa preia acest drum, iar Compania de Drumuri Nationale nu poate prelua nici acum drumurile, dupa aproape jumatate de an de la intrarea in vigoare a ordonantei, care prevede preluarea in 30 de zile a acestora. „Drumul acesta este al nimanui! Daca nimeni nu este interesat de refacerea acestuia, macar sa-mi dea mie fonduri, sa-l fac eu. Inchiriez autogredere si tot ce-mi trebuie ca sa preintimpin izolarea totala a comunei de restul lumii. Asta iarna, in februarie, au fost 3 saptamini cind am fost izolati total, autobuzul n-a putut circula pe acest drum. Cind ploua, acest drum devine impracticabil”, ne-a spus primarul Marian Georgescu.
Fostii si actualii guvernanti se invinuiesc reciproc
Soferul care aduce piinea in sat spune ca, din cauza acestui drum, schimba bucsele si pivotii masinii lunar. „Este un punct foarte periculos, ne e si frica sa mai circulam pe acest drum”, ne-a spus Vasile Lapa, soferul de pe ruta Jitia-Vintileasca. Drumul „fantoma” nu ar fi avut nici un motiv sa fie transformat in drum national, atita timp cit nu face legatura dintre doua judete, insa importanta lui este una care priveste peste 7 mii de suflete. Primarul spune ca a cerut atit Prefecturii cit si CJ sa rezolve aceasta problema dar deocamdata nimeni nu a facut nimic, iar Primaria Vintileasca nu are fonduri pentru refacere. Directorul Sectiei de Drumuri Nationale, Corneliu Stoian, spune ca drumurile nu pot fi preluate de Compania de Drumuri Nationale din lipsa de fonduri. Prefectul Ion Oprea spune ca situatia este similara cu cea a multor alte comune vrincene si ca principalii vinovati de aceasta situatie sint fostii guvernanti, care au trecut drumuri judetene la categoria drumurilor nationale, desi justificarea acestui gest lipsea de multe ori. „Masura prin care drumul Jitia – Vintileasca a fost trecut la drumuri nationale nu este justificata, atita timp cit el nu face legatura dintre doua judete. Problema acestui drum a fost discutata si la nivel de Minister al Transporturilor si cred ca se va gasi o rezolvare cit mai rapida a acesteia”, a declarat Ion Oprea. La rindul lor, pesedistii dau vina pe actuala putere, care, in opinia lor, nu aloca bani pentru rezolvarea acestei probleme. Pina atunci, locuitorii din cele peste zece sate ramin la mila naturii, sub semnul imprevizibilului, pentru ca, doamne fereste, la un incendiu sau alt dezastru, masinile de interventie nu are pe unde sa intre in comuna. (Sebastian OANCEA)

Comentarii