Fugarii

marți, 24 octombrie 2000, 23:00
5 MIN
 Fugarii

Una dintre caile alese in mod frecvent de infractorii care vor sa scape de rigorile legii este aceea de fugi in strainatate ori de a hoinari prin tara. Chiar daca pentru moment acestia pot rasufla usurati, ei tot nu scapa de pedeapsa pentru ca, in ciuda disparitiei autorilor, dosarul este instrumentat mai departe. Asa se face ca fugarii sint judecati in lipsa, iar instantele le mai adauga citiva ani de puscarie si pentru "dezertare". Fara sansa de a se apara, infractorii se pricopsesc cu mandate de executare ale unor pedepse care ar fi fost mult mai mici in cazul in care nu s-ar fi sustras urmaririi penale sau judecatii. Mai mult decit atit, acestia ajung pe lista urmaritilor general sau a celor cautati de Interpol, iar in cele din urma pe mina autoritatilor romane. Unul dintre cei mai cautati fugari galateni este patronul de la Sid Oil, Viorel Popescu, anchetat in prezent de Parchet pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave.
Anchetat in lipsa
Patronul firmei Sid Oil, cunoscutul om de afaceri galatean Viorel Popescu, ar fi, conform reprezentantilor Parchetului, implicat intr-o afacere ilegala cu produse petroliere. Potrivit procurorilor, escrocheria a fost comisa in luna iulie 1998, cind Popescu, impreuna cu alti doi complici, a incheiat contracte de vinzare-cumparare de produse petroliere in valoare de peste 300 milioane de lei, "prin folosirea de calitati mincinoase si mijloace frauduloase". Inainte ca acest caz sa ajunga la Parchet, Viorel Popescu a disparut din oras, existind suspiciuni ca ar fi parasit tara. Considerindu-se ca patronul se sustrage urmaririi penale, pe numele sau a fost emis, pe 30 iunie, mandat de arestare in lipsa. In ciuda disparitiei sale, dosarul este instrumentat in continuare si nu peste mult timp va ajunge pe masa judecatorilor.
Doi asasini fugari, trimisi in judecata in lipsa
In aceeasi situatie se mai afla inca doi galateni, cautati de aproape un an pentru ca au ucis un tinar. Procurorii au continuat ancheta si au trimis in instanta dosarul, care mai are ca inculpati inca patru indivizi. Fugarii se numesc Nicolae Rolea, zis Roata, de 28 de ani din Galati si Vasile Moscopol, zis Grecu, de 26 ani, din Frumusita. Potrivit rechizitoriului intocmit in lipsa celor doi, Rolea si Moscopol l-au stilcit in bataie pe tinarul Ionel Stan, chiar in incinta discotecii HIV COM din satul Ijdileni. La fapta care a avut loc pe 27 decembrie 1999, au mai participat alti patru indivizi: Sterica Rolea, zis Alis, de 23 de ani, Olaru Stoian de 25 de ani, Catalin Ciuca, zis Balaci, de 19 ani, Ionel Besete, zis Nelu Gaiu, toti din Frumusita. La doar o zi de la internare, tinarul Stan, care a fost luat la bataie doar pentru ca avea "fata de smecher", a decedat din cauza insuficientei respiratorii, contuziei laringelui precum si a unor traumatisme craniene, cervicale si toracice. Dintre cei sase criminali, in spatele gratiilor a ajuns numai Olaru Stoian, pe numele celorlalti trei complici nefiind emise mandate de arestare preventiva. In cazul lui Nicolae Rolea si a lui Vasile Moscopol s-a trecut la darea lor in urmarire generala si chiar prin Interpol, dupa ce tatal acestuia din urma a declarat ca fiul sau ar fi luat drumul Turciei. In prezent, dosarul celor doi fugari se afla pe rolul Tribunalului, unde la fiecare termen numele acestora sint apelate, fara ca judecatorii sa dea ochii cu ei.
Rechizitoriu in lipsa, pe numele primei galatence date in urmarire de Politia TF
"Onoarea" de a fi prima femeie data in urmarire generala si prin Interpol de Politia TF ii apartine Elenei Geanina Doroftei, in virsta de 29 de ani. Individa a ajuns in vizorul anchetatorilor dupa ce in urma unui control la magazinnul "Adam si Eva", unde era sefa, s-a descoperit lipsa din gestiune a peste 60 milioane de lei. La scurt timp de la audierea sa si de la intocmirea dosarului penal pentru delapidare, Geanina Doroftei a disparut de la domiciliu. Ca urmare, luctorii Inspectoratului Judetean de Politie Trasporturi, cei care s-au ocupat de caz, au dat-o in urmarire generala. La doar o saptamina, individa a fost trecuta pe lista infractorilor cautati de Interpol, intrucit anchetatorii banuiesc ca aceasta ar fi parasit tara impreuna cu sotul ei. Femeia nu face decit sa-si ingreuneze situatia, pentru ca judecatorii ii vor "plusa" ani grei de detentie pentru "disparitia" sa. In mod normal, daca nu s-ar fi sustras judecatii, ea ar fi putut scapa cu o pedeapsa cu suspendare, intrucit nu are antecendete penale si are studii superioare.
Peste zece ani de puscarie pentru doi afaceristi galateni urmariti international
Fara nici o sansa de a se apara, fara nici o declaratie la dosar, doi afaceristi galateni care si-au luat talpasita dupa comiterea a patru "tepe" de sute de milioane de lei, s-au nenorocit pe viata. Fugarii, Gabriel Pana si Ion Jitca de 24, respectiv 40 de ani, au fost condamnati la ani grei de puscarie, pedepsele lor depasind cu mult cele aplicate in cazul unui omor. "Capul" faradelegilor a fost Pana, care a preluat pe rind mai multe societati, pentru care SC Happy Greto SRL si SC Riviera I SRL, in numele carora a comis inselaciunile. Ajutat de complicele Jitca, cei doi au escrocat mai multe firme din tara, precum SC Girotim SA Timisoara (pagubita cu peste 275 milioane de lei), Set Grup SA Bucuresti (pagubita cu 550 milioane de lei) si General Turbo SA Bucuresti (inselata cu peste trei miliarde si jumatate de lei). Modul de operare era acelasi: emiterea de file de cec fara acoperire catre firmele sus-mentionate, de la care au achizitionat peste 33 tone de alcool rafinat, 150 tone tabla laminata si chiar ordine de compensare RENEL. La sfirsitul procesului finalizat pe 26 septembrie, afaceristii dati in urmarire de mai bine de doi ani au fost condamnati dupa cum urmeaza: Gabriel Pana la 11 ani de puscarie si Ion Jitca la 10 ani si patru luni de detentie. Datorita pedepselor foarte ridicate, cei doi, someri si absolventi a doar citeva clase, sint in prezent unii dintre cei mai cautati infractori galateni atit in tara, cit si in strainatate. (Cristina SARBESCU)

Comentarii