Sidex este petit de romani sadea

marți, 06 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Sidex este petit de romani sadea

Zvonurile referitoare la faptul ca, dupa decizia de extindere a termenului final de depunere a ofertelor pentru privatizarea Sidex Galati, marile case de comert romanesti isi vor anunta intentia de a se inscrie la licitatie s-a confirmat. Ministrul Autoritatii pentru Privatizare, Ovidiu Musetescu, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca s-a primit o scrisoare de intentie pentru participarea la privatizarea Combinatului din partea unui consortiu format din companiile Metanef, Grivco, Metalimportexport si Metaltrade. Acestea au decis sa se constituie intr-un grup care sa depuna o contraoferta la cea deja inaintata de grupul ISPAT. Firmele respective, case de comert avind cifre de afaceri de ordinul sutelor de milioane de dolari si care se ocupa cu exportul de tabla si importul de materii prime pentru Combinat, au capacitatea de a achizitiona Sidex.
"Pot confirma ca in acest moment acest consortiu are posibilitatea de a cumpara caietul de sarcini si ar fi excelent daca ar face acest lucru", a precizat Musetescu, mentionind ca Autoritatea va negocia "la singe" conditiile de privatizare ale combinatului galatean si ca cea mai buna oferta va fi selectata pentru continuarea negocierilor.
Potrivit lui Ovidiu Musetescu, firmele care alcatuiesc acest consortiu realizeaza 70% din operatiunile de import-export ale Combinatului. Cele patru companii au cerut Autoritatii prelungirea termenului legal de depunere a ofertelor cu minim saizeci de zile, dar Ovidiu Musetescu a spus ca institutia pe care o conduce nu va accepta aceasta prelungire.
Ministrul APAPS sustine ca prelungirea termenului final de depunere a ofertelor pentru Sidex a fost facuta in perioada termenului legal, care incepe de la 12 decembrie 2000 si expira la 4 iunie 2001, iar motivul principal pentru care acest termen a fost prelungit il constituie faptul ca dosarul de prezentare al societatii a fost intocmit de fostul Fond al Proprietatii de Stat (FPS) si de fostul Consiliu de Administratie (CA) al Sidex. "Noul dosar va urmari, in principal, intocmirea unui contract bine structurat, cu clauze asiguratorii atit pentru cumparator, cit si pentru vinzator si, in plus, va reflecta noile exigente ale Guvernului fata de procesul de privatizare", a precizat Musetescu.
Un al doilea motiv pentru prelungirea termenului a fost constituirea comisiei guvernamentale speciale care va asigura privatizarea Sidex. Ordonanta de urgenta privind formarea comisiei va fi publicata miercuri, a spus Musetescu, astfel incit aceasta va putea sa inceapa lucrul imediat si sa faca modificarile de rigoare in dosar, in termen de 10-12 zile. Rolul comsiei va fi, potrivit ministrului APAPS, de completare a dosarului cu exigentele si conditiile ce se afla in programul de guvernare al PDSR.
Partea romana are dreptul sa faca modificari in dosarul de prezentare cu opt zile inainte de expirarea termenului final de depunere a oferetelor. Ovidiu Musetescu a mai declarat ca reprezentantii companiei Ispat nu au avut nimic de obiectat referitor la prelungirea termenului de depunere a ofertelor si ca modificarile din dosarul de prezentare intocmit de fostul FPS, pe baza caruia Ispat si-a facut oferta, vor fi aduse la cunostinta companiei in timp util.
De altfel, Musetescu a spus ca nu vor fi introduse in caietul de sarcini lucruri care sa "rastoarne" procesul de privatizare al combinatului, ci doar vor fi avute in vedere clauze mai precise. Parametrii generali de privatizare ai Sidex, "inima industriei romanesti", in opinia lui Musetsecu, sunt mentinerea unei productii minime de 4,2-4,5 milioane tone otel anual, asigurarea pietei interne cu produse ale combinatului la un nivel cel putin comparabil cu cel precedent vinzarii, mentinerea preturilor pentru piata interna la un nivel mai mic decit pentru export, precum si pastrarea numarului de personal, eventualele disponibilizari urmind sa se faca intr-un termen de cinci ani, prin pensionare sau prin externalizarea unor activitati ale combinatului.
Pina acum, in afara de Ispat, doar grupul format din compania franceza Usinor si firma turca Erdemir a mai cumparat caietul de sarcini al Sidex. "Usinor si Erdemir vor depune, eventual, o oferta pe baza datelor publice", a spus Musetescu, adaugind ca Usinor nu va uza, probabil, de dreptul de a depune garantia in valoare de 47 milioane dolari pentru a avea acces la anumite date si informatii care tin de confidentialitatea operatiunilor comerciale ale Sidex, intrucit firma franceza a intocmit, in 1999, un studiu de restructurare al combinatului. "Cei care ne sugereaza sa privatizam doar managemntul companiei si ne spun sa restructuram mai intii Combinatul, nu ne zic si de unde sa luam cei aproape 700 de milioane de dolari necesari unei asemnea operatiuni", a declarat Ovidiu Musetescu, precizind ca procesul de restructurare ar putea dura chiar si doi ani. "Responsabilitatea privatizarii Sidex este uriasa, iar Guvernul monitorizeaza zi de zi acest proces", a declarat Musetescu. In urma unei simulari efectuate de specialistii romani, oprirea combinatului ar duce la cresterea preturilor la otel pe piata mondiala cu un procent cuprins intre patru si sapte la suta. (M.F.)

Comentarii