Subzistenta dureroasa

joi, 14 decembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Subzistenta dureroasa

Anticariatul Librariei Centrale devine, in fiecare marti, un adevarat loc de "pelerinaj" pentru profesori, ingineri, elevi sau studenti saraci, veniti sa-si vinda cartile din propriile biblioteci. Tinerii, dar mai ales oamenii in virsta, asteapta cu rabdare la coada inca de la ora cinci dimineata sa le vina rindul ca sa-si vinda, pentru citeva sute de mii de lei, volumele adunate de-o viata. "Este jenant si dureros ca dupa o viata de munca in invatamint sa ai o pensie de un milion patru sute de mii de lei si din aceasta cauza sa ajungi sa-ti vinzi cartile din biblioteca", ne-a declarat o profesoara de limba romana, iesita acum la pensie. Aceasta ne-a mai spus ca este pentru a treia oara cind vine la anticariat; desi a adus aproape tot ceea ce credea ca are cautare, de o parte din carti nu se poate indura inca sa se desparta.
"Am ajuns acum sa-mi vind cartile ca sa pot trai"
Daca oamenii care au mai fost pe aici stiu cum sa procedeze, cei care vin pentru prima oara sint obligati sa invete regulile nescrise ale acestei "ocupatii". Pentru a nu sta degeaba ore in sir, ei trebuie sa-si faca in prealabil o lista cu cartile pe care doresc sa le vinda, din care gestionara anticariatului sa selecteze ceea ce crede de cuviinta. "Este tragic ca in Romania s-a ajuns ca substanta cenusie sa fie vinduta la un pret derizoriu", ne-a declarat si Ioana Tabacaru, o alta pensionara, venita cu doua genti cu carti. "Am muncit o viata intreaga pentru o pensie de nimic, si am ajuns acum sa-mi vind cartile ca sa pot trai", a mai spus, cu obida, femeia.
Banii care li se ofera celor care-si vind cartile este destul de mic, tinind cont de adaosul de 25-30 al celor de la anticariat si mai ales de faptul ca, pentru a face fata concurentei, pretul cartilor trebuie sa fie mai mic decit cel din librarii. Gestionara anticariatului, Margareta Corciovei, ne-a declarat ca selectarea cartilor se face in functie de cit sint de cautate, cel mai mare succes avind cele scrise de clasicii romani sau universali cit si cele care fac parte din bibliografia scolara sau universitara. Una din cele mai scumpe carti care se poate gasi la anticariatul din Libraria Centrala este "Istoria Literaturii Romane" de George Calinescu. De asemenea, se mai poate cumpara un "Dictionar Enciclopedic" cu 225 000 de mii de lei, un volum din seria "Opere Eminescu" la pretul de 125 000 de lei sau un album de arta cu numai 65 000 de lei. (B. EPURE)

Comentarii