Agoniseala de-o viata a unei familii de romani face cit o masina buna

miercuri, 17 iulie 2002, 23:00
4 MIN
 Agoniseala de-o viata a unei familii de romani face cit o masina buna

Aproape doi ani de munca la cules de capsuni in Spania sau un autoturism strain de clasa medie (de exemplu Renault sau Opel ). Cam atit valoreaza averea medie a unei gospodarii de oraseni din Romania.
Facind un calcul raportat la preturile medii de pe piata ale bunurilor pe care le are in proprietate o gospodarie (tinind cont si de preturile produselor second hand), rezulta ca averea medie se ridica la aproximativ 380 de milioane de lei, adica aproape 11.500 de dolari.
Patronii sint in frunte
O "gospodarie statistica" de oraseni din Romania detine in proprietate, in medie, 0,92 din locuinta principala a gospodariei si 0,026 dintr-o alta locuinta. Aceasta inseamna ca dintr-o suta de gospodarii doar 92 au o locuinta proprietate personala si numai 2,6 din capii gospodariei mai detin inca una sau mai multe case.
Statistic, in fiecare casa de la oras se gasesc cite 0,98 aragaze. Asta inseamna ca din 100 de locuinte, doar 2 nu au aragaz. Patronii sint singurii care detin in proprietate aragaze in proportie de 100%.
In ceea ce priveste aparatele de frig, aceeasi gospodarie are in proprietate 0,92% frigidere, 0,24% congelatoare si 0,059% combine frigorifice. Cei mai saraci in aparate de frig sint agricultorii, unde dintr-o suta de gospodarii 67 detin frigider si numai 11 congelatoare.
Pina la nivelul anului 2001, gospodaria unui roman de la oras detinea 0,49 masini de spalat simple si 0,28 masini de spalat cu program. 55% din gospodariile pensionarilor sint dotate cu masini de spalat simple, in timp ce la patroni preponderente sint masinile automate (82,6%).
O gospodarie autohtona se mai putea lauda de asemenea si cu dreptul de proprietate asupra a 0,24 dintr-o masina de cusut si 0,57 dintr-un aspirator. Cele mai multe masini de cusut le au pensionarii (30%), in timp ce la agricultori numai 9,7% au masini de cusut.
Doar o familie din trei are masina
Averea unei gospodarii statistice mai cuprindea si 0,21 televizoare alb negru, 0,81 televizoare color (media fiind saltata aici tot de patroni, 98,3% avind televizoare color), 0,44 radiouri (aici in frunte sint pensionarii cu 51,9%) si 0,36 radio-casetofoane.
In privinta bunurilor de folosinta indelungata mai "aristocratice" lucrurile stau si mai rau. In averea gospodariei luate in calcul nu putem inscrie decit 0,052 CD-playere, 0,065 combine muzicale, 0,10 aparate video si 0,035 cuptoare cu microunde (in gospodariile de agricultori din esantion nici una nu era dotata cu astfel de aparatura).
Daca mai adaugam la aceste obiecte si 0,074 computere (cele mai multe fiind detinute de patroni, unde 36 de familii dintr-o suta au computer), 0,17 telefoane mobile (cele mai multe regasindu-se tot la patroni unde 66,8% dintre gospodarii sint dotate cu telefon mobil) si 0,32 autoturisme avem o imagine asupra averii unei gospodarii de romani. In privinta autoturismelor, cele mai multe se afla in posesia familiilor de patroni (83,5% dintre ele avind masina) si cele mai putine somerii (16,9%).
Nici nu ne putem compara cu tarile candidate la aderare la UE
Pentru comparatie, daca la noi 1,5% din locuitori detin cite un computer personal, in tarile candidate la Uniunea Europeana proportia acestora este de 6%, in cele 15 state din UE de 25%, iar in America de 59%.
In privinta telefoanelor mobile, la noi 4,3 locuitori dintr-o suta detin telefon mobil, in timp ce in tarile candidate proportia acestora este de 22%, in tarile UE de 63%, iar in Statele Unite de 36%.
In privinta autoturismelor, este suficient sa amintim ca 73% din gospodariile tarilor din UE detin cite un autoturism in timp ce la noi numai 32 din 100 de gospodarii se pot lauda cu acest lucru.
Esantionul este reprezentativ pe tara. In orasele Moldovei, saracia este si mai mare
Daca facem un calcul in functie de preturile medii de pe piata (avind in vedere si preturile produselor second hand) la toate bunurile ce constituie averea unei gospodarii de oraseni, constatam ca acestea valoreaza putin peste 75,2 de milioane de lei. Daca mai punem la socoteala pretul mediu pentru 0,92 din locuinta principala a gospodariei (276 de milioane de lei) considerind un pret mediu pentru o locuinta in jur de 300 de milioane de lei, precum si participarea de 0,026 dintr-o a doua locuinta (7,8 milioane de lei), valoarea totala a unei averi medii la oras in Romania este de aproape 380 de milioane de lei, adica aproape 11.500 de dolari.
Trebuie facuta precizarea ca esantionul statistic pentru care s-a facut aceasta ancheta este reprezentativ la nivelul intregii tari, iar datele reprezinta o medie pe tara. In realitate, in unele zone, precum Bucurestiul sau judetele din Vestul tarii, cetatenii sint mai instariti decit media pe tara, in timp ce in regiunile din Moldova, printre care si Iasul, cifrele sint mai mici decit media pe tara.
Dupa ultimele date statistice, furnizate de Institutul de Statistica, populatia Romaniei este de 21.392.131 locuitori. Numarul total al gospodariilor din Romania este de 7.392.131. In judetul Iasi sint 259.158 de gospodarii, in timp ce in municipiu numarul acestora se ridica la 105.953. O "gospodarie statistica" este alcatuita din 2,8 membri care locuiesc in aceeasi locuinta, indiferent de gradul de rudenie. (Ana PRODAN)

Comentarii