Castelele parasite de la Tirgu-Frumos

luni, 22 iulie 2002, 23:00
3 MIN
 Castelele parasite de la Tirgu-Frumos

Toate vilele sint construite la doar citeva sute de metri una de alta. Acum, proprietarii nu mai au bani sa continue constructia vilelor impresionante. Singurul lor gind este sa le vinda. Insa cumparatorii nu se inghesuie. Explicatia este simpla: pretul nici uneia nu este mai mic de un miliard de lei, iar constructiile nu respecta nici un stil arhitectural, fiind construite dupa ideile proprietarilor.
"Ghitulica mi-a cerut s-o darim"
Singurul dintre proprietarii de "castel" din
Tirgu-Frumos care si-a construit casa inainte de 1990 este Otto Chiriac. Vila lui a facut vilva in tot judetul la momentul ridicarii. "Era cea mai mare casa din zona. Cind am terminat constructia, a venit prim-secretara Ghitulica si mi-a cerut sa o darim", a povestit Chiriac. Casa acestuia este intr-adevar impresionanta: are 16 camere, pe doua niveluri, plus o mansarda ce poate fi cu usurinta considerata drept al treilea nivel. "Aveam de gind sa fac o statie de imbuteliere de vinuri sau bere, dar cel cu care m-am asociat a renuntat la afacere", a mai spus proprietarul. Acesta a explicat si de unde a avut bani pentru o vila care acum valoreaza cel putin 1,5 miliarde lei. "Chiar daca era inainte de 1989, eram particular in confectii si livram marfa in Bucuresti. Eram om de 2.000 de lei pe zi. Un salariu, atuncea", a declarat Chiriac. Insa, acum, proprietarul este pensionar, si nu a mai facut nimic la "castel". Nu vrea decit sa-l vinda, ca sa recupereze macar o parte din bani. "Nu cer mai mult de un miliard lei, numai s-o pot da", a incheiat Chiriac.
50.000 de dolari in vint
O vila la fel de mare a construit Vasile Mandache. A inceput s-o ridice in 1991, in curtea parintilor lui, si a terminat acoperisul in 1993. Nu a tencuit-o niciodata pe dinafara. De abia a reusit sa faca locuibil primul nivel, dar nu a locuit niciodata acolo. Practic, de aproape zece ani, casa lui Mandache nu face decit umbra vechii case parintesti, care pare un bordei pe linga hardughia de caramida rosie. "O dau, chiar daca am copii, ca eu nu ma mai intorc la Tirgu", a spus Mandache, care locuieste acum la Zalau cu familia. Pretul depaseste 1,5 miliarde lei. "O vind numai daca iau pe ea 50.000 de dolari", a spus el. Acesta s-a ocupat cu tot felul de afaceri dupa 1990. A jucat chiar si la "Caritas", dar a sustinut ca nu de acolo au venit banii pentru constructia vilei. "La «Caritas», chiar am pierdut 9 milioane", a spus Mandache. Daca ar fi sa termine totusi casa, ar trebui sa mai cheltuiasca macar 200-300 milioane lei, pe care insa nu-i are.
Castelul Lipoveanului
O casa tot pe doua niveluri si tot din caramida rosie a construit, peste drum de vila lui Mandache, Neculai Lupu. Constructia celui pe care localnicii il numesc "Lipoveanul" s-a terminat in 1999. "S-a terminat" e un fel de a zice, pentru ca vila nu are nici un finisaj, neputind fi locuita. Face pe putin un miliard de lei, toti acesti bani fiind facuti din gradinarit. Lupu a avut zeci de solarii pina acum trei ani, cind s-a hotarit s-o termine cu legumele. "Vreau sa plec din tara, la munca, de aceea am nevoie de bani", a spus "lipoveanul". Ar vrea sa vinda casa cit mai repede ca sa poata pleca pina la sfirsitul anului. "Daca vrea cineva sa o cumpere, ne intelegem noi la pret", a afirmat Neculai Lupu.
"Castelele" parasite din Tirgu-Frumos sint cunoscute de toti localnicii. Primarul stie chiar in amanunt povestea proprietarilor. "Le-au ridicat dupa 1990, o parte cu bani de la «Caritas», altii cu imprumuturi de la banci, pe care nu le-au mai returnat", a spus primarul Gheorghe Tataru. Acesta nu crede ca vreuna dintre vile va fi terminata de cei care au inceput constructiile. "Nu au nici o perspectiva. Comertul nu prea mai merge", a mai spus primarul. In ciuda faptului ca la vile nu s-a mai pus o caramida de zece ani, proprietarii isi achita obligatiile fata de municipalitate. "Vin regulat si-si platesc impozitele pe case", se mira si Tataru. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii