Consilierii locali vor fi chemati de acasa pentru impodobirea brazilor din oras

marți, 07 decembrie 2004, 00:00
3 MIN
 Consilierii locali vor fi chemati de acasa pentru impodobirea brazilor din oras

Programul pentru sarbatorile de iarna scoate consilierii locali din casa. Acestia vor fi convocati pentru o sedinta extraordinara la sfirsitul saptaminii. „Principalul proiect va fi cel cu sarbatorile de iarna. Trebuie sa avem un program aprobat de Consiliul Local pentru ca actiunile vor incepe de pe 15 decembrie. Pe ordinea de zi vor fi si alte proiecte printre care si doua planuri urbanistice pentru doua supermarketuri”, a declarat Lacramioara Vernica, secretarul Primariei. In afara de aceste trei proiecte, pe masa consilierilor locali vor mai fi cel putin altele doua, referitoare la noile indemnizatii ale consilierilor locali, respectiv la strategia de dezvoltare a sistemului centralizat de incalzire.
Va fi pus la punct programul sarbatorilor
Pe masa consilierilor locali vor fi cel putin cinci proiecte de hotarire. Acestea nu au fost inca definitivate, de aceea nu se cunoaste exact data sedintei. „Vrem sa organizam sedinta joi sau vineri. Totul depinde de momentul in care vor fi definitivate proiectele ce vor fi supuse dezbaterii consilierilor”, a explicat Vernica. Aceasta a mai spus ca sedinta ordinara, fixata pentru data de 20 decembrie, va avea loc prea tirziu pentru programul de sarbatori, manifestarile fiind programate a incepe pe 15 decembrie. „Se va stabili tot ce vom organiza cu ocazia sarbatorilor, concertul in aer liber, focul de artificii, spectacolele de colinde din cartiere, manifestarile de pe strada Lapusneanu, tirgul mesterilor populari de la Hala Centrala. Totodata, o sa se stabileasca si sumele necesare organizarii acestor evenimente”, a afirmat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei.
Doua supermarketuri Kaufland
Consilierii locali vor dezbate si oportunitatea construirii a doua noi supermarketuri Kaufland. Un magazin ar urma sa fie construit linga Piata Nicolina, pe un teren cumparat de la societatea Nicolina, iar altul in Pacurari, la fosta autobaza. „Deocamdata, firma nu a obtinut avizul unic de la Consiliul Judetean. Acest document este necesar aprobarii planului urbanistic”, a explicat Vernica. Dupa sedinta extraordinara, consilierii locali vor sti exact si citi bani vor lua pentru activitatea desfasurata in CL. Noile indemnizatii vor fi date in functie de indemnizatia primarului. Noua lege a alesilor locali va intra in vigoare de astazi. Astfel, consilierii vor stabili care va fi procentul din leafa primarului cu care vor fi retribuiti pentru fiecare sedinta. Oricum, acestia nu vor primi decit banii pentru maximum 3 sedinte, una ordinara si doua de comisii. Pentru acestea, legea prevede un maxim de 5% pe sedinta din indemnizatia primarului. Astfel, daca se va opta pentru pragul maxim, un ales va incasa pentru trei sedinte lunar in jur de 4,3 milioane lei, brut.
Va fi discutat si planul CET
Unul din proiectele ce vor fi dezbatute este cel referitor la strategia de dezvolatare a sistemului centralizat de energie termica. „Votul consilierilor este obligatoriu daca vrem sa primim banii oferiti de Guvern in contul subventiilor. Acestea se vor reduce progresiv, dar banii vor veni numai pentru investitii. Prin aceasta strategie demonstram ca avem planuri de investitii”, a afirmat Dorin Ivana, directorul CET. Strategia de dezvoltare a sistemului centralizat realizata de firma ATH Energ ofera municipalitatii patru solutii cu un grad mai mic sau mai mare de descentralizare. Astfel, s-a propus modernizarea si retehnologizarea actualelor uzine si inlocuirea punctelor termice cu module termice. O alta solutie propusa de studiu este renuntarea la CET II Holboca si realizarea unei uzine noi care sa alimenteze cartierele Pacurari, Canta, Alexandru si Dacia. O alta solutie care ar putea rezolva problemele termoficarii din Iasi ar fi, potrivit studiului, descentralizarea la nivel de punct termic, fiecare devenind o mini centrala pe gaz metan. Strategia elaborata ia in considerare si impartirea orasului in mai multe zone, fiecare cu propria centrala termica. Fiecare din cele patru solutii presupune investitii uriase pentru CET, de peste 100 milioane euro. (Felix GUZGA)

Comentarii