Directorul RADET cistiga lunar mai mult decit seful sau, primarul

marți, 28 mai 2002, 23:00
3 MIN
 Directorul RADET cistiga lunar mai mult decit seful sau, primarul

Corpul de Audit al primarului a confirmat ieri ca salariile la RADET au crescut cu 22%, incepind cu 1 martie 2002. Violeta Ionescu, sefa Auditului, i-a prezentat ieri primarului Constantin Simirad raportul de constatare. Initial, seful orasului a ramas uluit rasfoind paginile raportului, exclamind: "Mistreanu va fi dat afara imediat. Voi sista masurile luate in urma renegocierii salariilor si voi cere sa se revina la vechile salarii". Uluirea primarului a continuat cind a remarcat, pe una dintre paginile raportului, ca salariile unor angajati ai regiei de termoficare s-au dublat, sau chiar au crescut de opt ori, ca in cazul directorului Romeo Mistreanu. Ionescu i-a explicat insa ca este vorba despre coeficientii de ierarhizare a salariilor, care se aplica in functie de salariul minim pe regie, care este de 1,85 milioane lei brut. In cazul directorului Romeo Mistreanu, coeficientul respectiv este de 7,98, ceea ce inseamna ca salariul sau brut este de peste 14,7 milioane lei lunar, obtinut din inmultirea acestui coeficient cu valoarea venitului minim din regie. La aceasta cifra se adauga insa 50%, reprezentind sporul de vechime (25%), si indemnizatia de conducere (25%). Astfel, salariul brut lunar al directorului RADET este de aproximativ 22 milioane lei.
Directorul RADET a marit salariile pe ascuns
"Mistreanu a ajuns sa aiba un salariu mai mare decit primarul. Eu cistig aproape 11 milioane lei net lunar, iar el si-a marit de 8 ori salariul. Isi va pierde serviciul", a spus ieri Simirad, citind coeficientul de 7,98 si crezind ca Mistreanu si-a inmultit de 8 ori venitul lunar. Este pentru a 52-a oara cind Simirad anunta demiterea lui Mistreanu, de la numirea acestuia in functie. Violeta Ionescu a lamurit ulterior misterul coeficientilor de ierarhizare, dar a confirmat ca fondul de salarii la RADET a crescut de la 1 martie cu 22%. "Nu stim daca pentru toti angajatii este valabila marirea de 22%, insa acesta este procentul de indexare pe ansamblul fondului de salarii. Totusi, aceasta crestere se incadreaza in bugetul de venituri si cheltuieli al regiei", a precizat sefa Auditului. Chiar si asa, Romeo Mistreanu a renegociat contractul colectiv de munca fara sa-l anunte pe primar, desi seful orasului a dispus expres sa fie instiintat de orice modificari salariale la regiile din subordine. Intrebat de ce nu a facut acest lucru, directorul Mistreanu a raspuns evaziv: "La RADET exista un Consiliu de Administratie ai carui membri stiau de renegocierea salariilor si de faptul ca acestea se incadrau in buget. Oricine din consiliu putea sa-l instiinteze pe domnul primar". (Bogdan PASCANEANU)
RADET nu mai face sistari la apa calda
Regia de termoficare a lasat fara apa calda 84 de asociatii de locatari. Debransarile colective la cele 84 de asociatii au inceput la jumatatea lunii si au fost terminate in aceste zile. Datoriile celor debransati se ridica la 115 miliarde lei, dintr-un total de aproape 300 miliarde lei. "Nu vom mai opri apa calda la alte asociatii, cel putin o bucata de vreme", a declarat Cristian Macovei, purtator de cuvint RADET. Toate asociatiile la care s-a sistat furnizarea apei calde aveau datorii cumulate mai vechi de un an. In paralel cu oprirea apei calde de catre regia de termoficare, tot mai multi ieseni renunta la serviciile RADET. Zilnic, peste 40 de cereri de debransare sint depuse la regie. Pina in prezent, peste 6.000 dintre iesenii care au cerut sa fie debransati si-au instalat centrale de apartament pe gaz. Campania de oprire a apei calde la cele 84 de asociatii nu a dat inca rezultatele scontate de sefii RADET. Incasarile regiei nu au crescut, fata de perioada precedenta, media zilnica nedepasind 800 milioane lei. "Reusim sa stringem cam 20 miliarde lei intr-o luna", a mai spus purtatorul de cuvint al RADET. (C.P.)

Comentarii