Evreii revendica Maternitatea „Elena Doamna” si scoala de surdo-muti

joi, 14 august 2003, 23:00
2 MIN
 Evreii revendica Maternitatea „Elena Doamna” si scoala de surdo-muti

„Din cite stiu, se fac deja demersurile necesare pentru obtinerea unei hotariri de Guvern. Parerea mea este ca evreii au 98% sanse sa obtina o astfel de hotarire. Oricum, noi nu putem sa contestam dreptul de proprietate al comunitatii evreiesti asupra celor doua cladiri”, a declarat secretarul CJ, Ion Serbina. In cladirea scolii de surdo-muti, aflata linga Teatrul National, au functionat pina in 1949 scoala primara Cultura, fundatia Cultura si Orfelinatul Evreiesc. In actualul sediu al maternitatii „Elena Doamna” a functionat spitalul israelit si maternitatea evreiasca.
Comunitatea evreiasca a obtinut anul trecut retrocedarea sediului fostului Inspectorat de stat pentru persoanele cu handicap din strada Roscani. Cladirea a ramas insa in administrarea Consiliului Judetean in schimbul unei chirii de 150 dolari lunar, echivalentul chiriei pentru un apartament cu doua camere din centrul Iasului. In cladirea Inspectoratului, CJ si-a mutat recent sediul Directiei Judetene pentru Asistenta Sociala. „Pina acum, comunitatea evreiasca a fost corecta fata de autoritatile locale si este de presupus ca vor manifesta aceeasi intelegere si pe mai departe. Vom ajunge probabil la o intelegere similara si in privinta celorlalte doua cladiri. Nu avem unde sa mutam 360 de copii si nici nu se pune problema desfiintarii maternitatii”, a apreciat Serbina. (Alex ZANOAGA)
Alte cladiri importante revendicate
In aceeasi situatie cu cele doua cladiri revendicate de comunitatea evreiasca se afla si Filarmonica „Moldova”. Aceasta a fost revendicata de Episcopia Romano-Catolica intrucit, pina in 1949, in sediul actual al Filarmonicii a functionat o manastire de maici. „Astfel de situatii ne incurca. La Filarmonica nu am mai putut continua lucrarile de reparatii tocmai din cauza statutului juridic incert al cladirii. La scoala de surdo-muti sint necesare lucrari de consolidare de vreo 50 de miliarde. Daca retrocedarea va merge repede, vom putea incheia un parteneriat cu reprezentantii comunitatii evreiesti pentru refacerea cladirii”, a spus vicepresedintele CJ, Mihai Popescu.
Pe lista revendicarilor „sonore” se afla si cladirile altor institutii publice din Iasi. Sediul actual al Institutului de Istorie „A.D.Xenopol” a fost revendicat de Lascar Wachtel, urmas al fostului proprietar din perioada interbelica. Cladirea Gradinitei nr. 23 din Iasi, aflata pe strada Arcu nr. 48, face obiectul unei alte cereri de retrocedare, din partea primariei municipiului Galati. Regele Mihai a solicitat Primariei retrocedarea a doua corpuri de cladire din Iasi care au apartinut Casei Regale, inainte de 1948. Cele doua imobile se afla in Codrescu, intr-unul functionind in prezent Directia Silvica, iar in celalalt trei institute de cercetare ale Academiei Romane. Fostul cinematograf „Tineretului” a fost revendicat de Calin Simionescu din Baia Sprie. Cladirea in care a functionat Parchetul Militar a fost cistigata in instanta de Bettinio Gheorghe Diamant, urmasul fostului proprietar. (A.Z.)

Comentarii