Finantele au scos "Agmus"-ul la vinzare

duminică, 25 august 2002, 23:00
4 MIN
 Finantele au scos "Agmus"-ul la vinzare

Finantele au scos la vinzare toate activele "Agmus". Colosul industrial care se zbate de citiva ani buni in ghearele falimentului, pare ca si-a gasit nasul. Daca statul a tot aminat privatizarea, Directia Generala a Finantelor Publice(DGFP) a hotarit vinzarea tuturor activelor "Agmus", in contul datoriilor de peste 20 de miliarde de lei la buget. In replica, Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), actionarul majoritar al fostului "IMAMUS", contesta actiunea Finantelor, anuntind ca va cere anularea licitatiei. Directorul DGFP Iasi, Victorel Lupu, sustine ca Finantele sint perfect indreptatite in actiunea de recuperare a sumelor imense pe care le datoreaza firma ieseana si ca nu trebuia sa anunte APAPS-ul. El recunoaste absurditatea situatiei, in cazul in care s-ar gasi un cumparator, statul raminind proprietar doar pe un nume de fabrica. De asemenea, in cazul in care activele "Agmus"-ului vor fi vindute, nimeni nu garanteaza continuitatea obiectului de activitate, iar angajatii ar putea ramine pe drumuri.
Suma totala a datoriilor in care este inglodata societatea atinge 56 miliarde de lei. Conducerea fabricii considera ca situatia la care s-a ajuns ar fi, in intirzierea multasteptatei privatizari, ultima solutie in incercarea de reabilitare a fabricii. Numai pentru a repune pe picioare societatea sint necesari, intr-o prima etapa, 5 milioane de dolari. Potentialul cumparator va trebui sa depuna oferta de cumparare in plic inchis, pina pe 3 septembrie.
Pretul de pornire: 23 miliarde lei, fara TVA
Societatea ieseana nu si-a mai platit datoriile la stat de aproape 12 ani. Hala principala de productie a SC Agmus, in suprafata de peste 16.000 mp, construita din beton armat si caramida, dotata cu instalatii electrice de incalzire si sanitare, a fost evaluata de DGFP Iasi la 18,3 miliarde de lei (fara TVA). Magazia-anexa a fabricii, in suprafata desfasurata de 460 mp si terenurile aferente ambelor constructii, ridica suma de pornire a licitatiei la 23 miliarde de lei (fara TVA). Pentru cei interesati de achizitionarea acestor obiective, conditia de participare la licitatie este dovada platii la Trezoreria Municipiului Iasi a sumei de 2,3 miliarde lei, suma ce reprezinta 10% din valoarea de pornire a licitatiei. Ofertele de cumparare pot fi depuse pina pe 3 septembrie, ora 9, la sediul DGFP Judeteana Iasi.
"Poate apare un investitor serios"
Directorul "Agmus", Mihai Orzan, considera ca singura sansa de reabilitare a fabricii era privatizarea acesteia si gasirea unui investitor potent, cu reale aptitudini manageriale. "Sint director de numai un an la «Agmus», dar, dupa parerea mea, aminarea nejustificata a privatizarii fabricii a facut posibil colapsul financiar in care s-a intrat. Nu s-au mai platit datoriile catre Finante de peste 12 ani, de modernizari sau retehnologizari nici nu s-a pus problema, iar productivitatea a ajuns pe masura. Situatia penibila, in care s-a ajuns sa fim vinduti pentru datorii, ne da, insa, o mare speranta: aparitia unui investitor serios. Potentialul cumparator beneficiaza, in virtutea legii, de stergerea penalitatilor si datoriilor la stat. Intrebarea este: cine va fi dispus sa-si inceapa afacerea printr-o investitie minima de 5 milioane de dolari? La aceasta suma s-ar ridica numai modernizarea si retehnologizarea halei principale", explica Orzan. Datoriile totale ale debitorului executat de DGFP se ridica insa la 53 de miliarde de lei. Suma reprezinta majorari si penalizari la sumele datorate statului, dar provine si din nerespectarea unor obligatii contractuale, neonorarii sau intirzierii unor comenzi catre terti parteneri de afaceri.
APAPS va cere anularea licitatiei
Mihai Mustata, directorul sucursalei APAPS Iasi, a fost luat prin surprindere cind am incercat sa aflam care este pozitia APAPS fata de initiativa DGFP Iasi. "Acum aud de asa ceva! «Agmus»-ul se afla in portofoliul APAPS Bucuresti si este pe lista de restructurare a programului PSAL II. Normal ar fi fost ca DGFP Iasi sa anunte, in prealabil, proprietarul bunurilor imobile pe care vrea sa le scoata la vinzare. Asa ceva nu s-a intimplat. Vom contesta aceasta procedura, astfel incit pina pe 3 septembrie sa poata fi anulata licitatia", a spus Mustata.
Statul ar putea ramine doar cu numele fabricii
In replica, Victorel Lupu, directorul DGFP Iasi, considera ca s-a ajuns la aceasta situatie din cauza proastei gestionari din partea statului a fabricii. El este de parere ca APAPS-ul trebuia sa privatizeze demult acest obiectiv, punind la adapost angajatii care, in situatia in care se va ivi un cumparator, nimeni nu-l va putea obliga sa mentina profilul activitatii sau angajatii. In afara acestor lucruri, se va ajunge la situatia absurda in care statul va ramine proprietar doar pe un nume de fabrica. "APAPS-ul trebuia sa cunoasca faptul ca nu si-a mai platit datoriile la buget de atitia ani si sa ia masuri pentru rezolvarea situatiei. Chiar acum vin de la Bucuresti, unde s-a pus accentul pe recuperarea debitelor la buget, inclusiv prin aplicarea executarii silite", a subliniat Lupu. (Claudia ENEA)

Comentarii