Iesean acuzat de un "tun" de opt miliarde de lei

vineri, 02 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Iesean acuzat de un "tun" de opt miliarde de lei

8,4 miliarde de lei i-au retinut in sarcina procurorii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi afaceristului Radu Vasile Mihnea. Magistratii au finalizat ancheta in dosarul ieseanului si au hotarit sa-l trimita in judecata sub cinci capete de acuzare. Conform rechizitoriului intocmit de procurori, prejudiciul cauzat de Mihnea este de 4,5 miliarde de lei, la care se adauga sume datorate statului totalizind 3,9 miliarde de lei.
Principala acuzatie adusa lui Radu Vasile Mihnea este de "inselaciune", anchetatorii stabilind ca au existat 4 astfel de fapte in decurs de doi ani. Astfel, procurorii au constatat ca in perioada 1999-2000 a incheiat, in calitate de administrator si asociat unic la SC "Argo" SRL Iasi, 17 contracte de publicitate cu 12 firme din Moldova, prin care se obliga sa asigure spatiu publicitar pentru aceste societati. Practic, administratorul de la "Argo" urma sa tipareasca o brosura intitulata "Pasaportul gratuitatilor" (carte de reclama asemanatoare Paginilor Aurii) in care sa figureze numele firmelor, cu adrese si numere telefon, avind si cupoane de reduceri pentru clienti. Brosura urma sa fie distribuita gratuit, iar costurile de tiparire urmau sa fie suportate de firmele care apareau in paginile ei.
Potrivit anchetatorilor, Mihnea a incasat numai in aceasta afacere 3,1 miliarde de lei, incheind contracte in acest sens, insa nu a tiparit nimic. Din acest motiv, el a fost retinut pe baza de ordonanta si arestat la 15 noiembrie 2000. O luna mai tirziu a fost pus in libertate de instanta de judecata, stabilindu-se ca este bolnav si nu suporta regimul de detentie.
Cercetarile au continuat insa si procurorii au gasit mai multe dintre afacerile lui Radu Vasile Mihnea. Astfel, s-a stabilit ca a inselat mai multe firme din Iasi si din tara, luind marfuri pentru care ar fi emis cecuri fara acoperire. Potrivit anchetatorilor, la un moment dat a devenit actionar unic la o alta societate, SC "Omexim" SRL, iar prin aceleasi metode a reusit sa obtina marfuri de 916 milioane. In plus, din ianuarie 1999, nu a inregistrat nici un act in contabilitatea firmei si nu a depus bilantul contabil si balanta contabila. Luat in vizor de politisti si procurori, pe un imobil proprietate personala al lui Radu Vasile Mihnea, situat in strada "Sararie", s-a pus sechestru asiguratoriu. Politia spune ca afaceristul avea de platit polite mai vechi, fiind condamnat definitiv intr-un alt dosar de inselaciune, iar din vinzarea casei se intentiona acoperirea prejudiciului de atunci. Conform rechizitoriului intocmit de procurori insa, Radu Vasile Mihnea a vindut in august 2000 acest imobil, declarind la notariat ca nu este obiectul vreunui litigiu si este liber de orice sarcina. Aceasta avea sa-i aduca inca o acuzatie, pe linga cele de inselaciune, evaziune fiscala si neinregistrarea in contabilitate a documentelor, respectiv cea de sustragere de sub sechestru. Contactat telefonic, Radu Vasile Mihnea a afirmat ca adevaratii evazionisti sint cei care au depus plingeri impotriva sa. Referitor la prejudiciul de miliarde imputat de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi, Mihnea spune ca nu a incasat niciodata sumele de bani de la partenerii sai de afaceri, motiv pentru care nu a mai editat "Pasaportul gratuitatilor". Ramine ca instanta de judecata sa cintareasca probele adunate de procurori si sa hotarasca daca Radu Vasile Mihnea este vinovat de comiterea a cinci infractiuni. Daca va fi gasit vinovat, el poate sa primeasca pina la 20 de ani de inchisoare. (Radu BURLACU)

Comentarii