"Nimeni nu-mi primeste fata bolnava la alt liceu pentru ca n-am bani si pile"

luni, 03 februarie 2003, 00:00
5 MIN
 "Nimeni nu-mi primeste fata bolnava la alt liceu pentru ca n-am bani si pile"

Sa-ti transferi copilul de la un liceu la altul nu se poate decit daca ai bani si pile, are convingerea mama unei eleve de la Liceul "Al.I. Cuza". Citind in paginile "Ziarului de Iasi" despre zecile de transferuri dubioase de la clasa a IX-a, Tabita B., a venit la redactie sa-si spuna povestea. Desi teoretic are dreptatea in mina, fiica ei suferind de epilepsie si alte afectiuni grave, si avind tot dreptul sa se mute mai aproape de casa, femeia nu-si poate transfera copilul de mai bine de un an si jumatate. Directorii de licee fie i-au cerut bani in schimb, fie
i-au spus ca nu mai au locuri in scoala. Aceasta in timp ce la majoritatea liceelor bune din Iasi, implicate in sarabanda transferurilor bolnave, dupa aprobarea a numeroase transferuri la negru ale copiilor de stabi, clasele ajung sa aiba pina la 36 de elevi. Dupa ce, dupa cum sustine femeia, inclusiv Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) i-a aruncat cu praf in ochi, ea a venit la "Ziarul de Iasi" sa-si spuna povestea, nadajduind ca, in cele din urma, va reusi sa-si mute fata la un liceu aproape de casa fara a i se mai cere bani in schimb.
N-a putut sa-si transfere fata cu legea in mina
"Nu stiu ce altceva ar trebui sa mai fac. Am citit in ziar cum domnul inspector general, Mihai Dumitriu, spune ca transferurile pe baza certificatului medical sint legale. Uitati ca fiica mea are certificat medical adevarat, care atesta ca este bolnava de epilepsie si tot nu mi-o primesc la alt liceu, pentru ca nu am bani si nici pile", povesteste disperata femeia. Fiica Tabitei B., Irina, a fost repartizata in urma cu doi ani de calculator, cu media 8,19, la clasa de filologie, de la Liceul "Al.I. Cuza". Locuind la celalalt capat de oras, in cartierul Dacia, parintii elevei au incercat sa o transfere inca de la inceputul clasei a IX-a, la un liceu mai aproape de casa. Transferul ar fi fost fara nici o indoiala, legal. In cazul Irinei, certificatul medical exista de mult, boala era grava. Parafa medicului nu era doar un artificiu pentru a obtine mutarea intr-o scoala mai buna. Culmea, la Liceul "Miron Costin", unul din liceele la poarta caruia a batut, se intrase cu medie mai mica decit la "Cuza". Pe parintii fetei nu-i interesau decit ca fiica lor sa fie in siguranta. Sa-i poata veni cit mai repede in ajutor daca i se declanseaza o criza la scoala.
La "Cantemir", locurile se ocupasera
Asa cum atesta certificatul medical, eleva este diagnosticata cu "epilepsie, luxatie congenitala de sold bilaterala si anus antepozant". Certificatul medical, invocat in acest an de peste 60 de elevi transferati la clasa a IX-a, nu a avut insa nici o relevanta in cazul Irinei B. Mai intii, mama fetei s-a gindit sa o mute la "Cantemir": un liceu de calibru asemanator cu cel la care fusese admisa si era situat intr-o zona mai accesibila, unde putea ajunge cu un singur mijloc de transport. "Am fost mai intii, chiar in septembrie 2001, la Liceul «Dimitrie Cantemir». Directoarea Corina Hudita mi-a spus atunci ca nu are cum sa ma ajute deoarece are prea multi elevi in clase", povesteste femeia. Si anul trecut, si anul acesta, la "Cantemir" au fost aprobate transferuri neregulamentare, elevii veniti aici cu aprobarea directoarei Hudita avind medii mai mici decit a ultimului admis. Anul acesta, "Ziarul de Iasi" a prezentat patru cazuri de elevi transferati la clasa a IX-a, toti prezentind certificate medicale, dupa spusele directoarei.
"Directoarea mi-a spus in fata sa dau trei milioane"
Urmatoarea usa la care a batut a fost cea a Liceului "Miron Costin", din cartierul Alexandru, unde la profilul filologie, solicitat de Irina, s-a intrat cu media 7.90, o medie cu 29 de sutimi mai mica decit a fetei. "Aici, in schimb, directoarea mi-a spus in fata ca imi poate primi fata, dar trebuie sa sponsorizez scoala cu trei milioane de lei, pentru dotari de laborator. De unde sa dau acesti bani? Sotul e pensionar, iar eu cistigam anul trecut un milion si jumatate", marturiseste Tabita B., care – disperata ca nu va mai reusi sa-si mute fiica la o scoala mai aproape de casa – in luna februarie 2002 a inaintat un memoriu la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Raspunsul a venit scurt: "transferurile sint de competenta directorilor de licee". Femeia a avut rabdare un an, insa in vacanta de vara a inceput din nou sa umble pentru a-si transfera fata. "Inainte de a incepe clasa a X-a am mers si in audienta la ISJ, la doamna Genovica Vulpoi si la domnul Mihai Dumitriu", povesteste Tabita B, care in luna august cind a intrat in audienta la sefii ISJ era convinsa ca acestia o vor intelege si ii vor da cistig de cauza vazindu-i actele medicale si gravitatea afectiunilor de care sufera fata ei.
"In fiecare zi stau cu frica-n sin ca nu va ajunge acasa"
Insa si la ISJ i s-a spus ca numai directorii pot transa problema transferului, in limita efectivelor de 30 de elevi de la clase. "Vazind asa, am mai mers o data la inceputul clasei a X-a, septembrie 2002, la «Miron Costin», unde de aceasta data directoarea mi-a spus ca nu mai are locuri in clase", declara Tabita B., mama care a ajuns sa se invinovateasca de faptul ca nu are bani ca alti parinti pentru a le putea sigura copiilor un loc mai bun in societate. "Nu mai am nici o speranta. Irina si sora ei, care este studenta bursiera, au ajuns sa le fie rusine si sa ma condamne poate ca nu am bani ca sa le pot ajuta. Daca numai asa merg treburile, cu banii… Daca ma credeti, in fiecare zi stau cu frica pentru Irina, fiindca nu stiu daca va ajunge acasa tocmai din Tatarasi. Oricind poate face o criza", marturiseste ingrijorata femeia, care spune ca ultima solutie la care mai poate apela familia ei pentru a-si sti copilul in siguranta este sa se mute cu totii in alt cartier, mai aproape de Liceul "Al.I. Cuza". (Marinela RATA)

Comentarii