Simirad da liber firmelor de apartament sa aduca carbune la CET

miercuri, 28 august 2002, 23:00
3 MIN
 Simirad da liber firmelor de apartament sa aduca carbune la CET

Caietul de sarcini al celei mai importante licitatii a anului din Iasi a fost modificat. Conditiile drastice impuse de CET pentru achizitia a 150.000 tone de huila, in valoare de 8 milioane de dolari, au fost considerate de primarul Constantin Simirad "sopirlite". Practic, Simirad a anulat o parte din prevederile din caietul de sarcini, desfiintind astfel filtrul de selectie al firmelor care vor participa la licitatie. Specialistii CET lasa sa se inteleaga ca noul caiet de sarcini va permite intrarea in licitatie chiar si a "firmelor de apartament". Argumentul forte al lui Simirad este ca trebuie admisa o concurenta libera, in favoarea achizitiei la preturi optime a carbunelui pentru incalzirea iesenilor.
Contraargumentul specialistilor CET este insa transant: oferta, chiar buna, a unei firme mici, ar putea sa ramina neonorata din cauza costurilor foarte mari de respectare a contractului. Ceea ce ar condamna iesenii la frig in iarna 2002-2003.
A fost eliminata preselectia
Conform caietului de sarcini aprobat de Consiliul de Administratie (CA) al CET, firmele ofertante pentru licitatie ar fi trebuit sa treaca prin faza de preselectie, care ar fi avut loc pe 4 septembrie. Prin preselectie s-ar fi eliminat toate firmele care nu ar fi respectat prevederile caietului de sarcini. Tot din aceasta varianta a caietului de sarcini reiesea ca termenul de depunere a dosarelor de participare era 30 august. Ambele prevederi au fost scoase din document de presedintele Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) de la CET, primarul Constantin Simirad. Explicatia lui Simirad in ce priveste scoaterea acestor prevederi a fost cel putin neclara. "Am scos niste sopirlite din caietul de sarcini", a declarat Simirad. "Sopirlitele" primarului mai elimina, prin consecinta, alte trei prevederi ale caietului de sarcini.
Trei puncte grele eliminate de Simirad
Una din cele mai importante prevederi eliminate din caietul de sarcini este cea privitoare la certificatul de calitate al huilei, ca si cea privitoare la buletinul de zacamint, in care se identifica locul de provenienta a carbunelui. "Ma intereseaza calitatea carbunelui, nu de unde este adus. Poate sa fie adus si din Papua", s-a justificat Simirad. Acesta a adaugat ca analiza calitatii carbunelui se va face in laboratoarele de profil ale CET. Teoretic, situatia ar putea sta asa cum a declarat Simirad. Practic, intreaga cantitate de carbune necesara CET va ajunge la Iasi in citeva mii de vagoane, care vor fi imposibil de controlat. In cel mai optimist caz, s-ar putea controla un vagon din trei. O a doua prevedere eliminata de primar este cea privitoare la cifra de afaceri medie anuala din ultimii trei ani a firmei. Conform primului caiet de sarcini, aceasta era de 260 miliarde lei. Insa, acum, o cifra de afaceri mai mica nu mai este un impediment pentru o firma care ar vrea sa asigure incalzirea iesenilor pentru la iarna. In al treilea rind, s-a eliminat din varianta finala a caietului de sarcini prevederea care spunea ca firmele ofertante nu trebuie sa aiba datorii la stat. Consecinta eliminarii acestei prevederi este ca o firma care ocoleste legea, neplatindu-si impozitele catre stat, va fi acceptata la o licitatie cruciala pentru orasul Iasi.
Nici unul din aceste contraargumente nu a fost luat in seama de primarul Constantin Simirad. "Am hotarit sa fie admise toate firmele care depun actele", a fost concluzia lui Simirad. Conducerea CET a aratat ca va exista totusi o selectare a ofertelor in functie de actele depuse la CET. Nici directorul general, Ioan Mihai, nici cel comercial, Dan Grecu, nu au explicat de ce s-a renuntat la prevederi care erau menite sa protejeze o licitatie de 8 milioane de dolari. "Ne-am luat toate masurile de precautie, prin prevederi drastice in caietul de sarcini, pentru ca nu vrem sa ne trezim ca va cistiga o firma care nu are resursele financiare sa respecte contractul", declara acum o luna Dan Grecu, dupa definitivarea primei variante a caietului de sarcini. (C.P., B.P.)

Comentarii