Sirianul de la "Terom" nu mai este interesat de "Iasitex"

miercuri, 05 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Sirianul de la "Terom" nu mai este interesat de "Iasitex"

"Terom" va fi administrata de o societate comerciala al carei actionar majoritar este un membru al familiei lui Amar Nanaa, fratele celui care a devenit proprietarul fostului CFS. El promite in urmatorii trei ani investitii de 8-10 milioane de dolari, duble fata de cele asumate in contractul de privatizare.
Saptamina trecuta, la Adunarea Generala a Actionarilor de la "Terom" a fost aleasa ca administrator unic al firmei societatea "Sara Com Prod" Bucuresti. Amar Nanaa, fratele actionarului majoritar, Hasan Nanaa, a spus ca s-a preferat varianta alegerii ca administrator unic o firma deoarece "este specializata pe management, are multe relatii cu piata externa si in plus are vechime in acest domeniu". Nanaa a mai precizat ca actionar majoritar la "Sara Com Prod" este un membru al familiei sale si ca el este cel care va fi reprezentantul in Iasi al firmei de consultanta. Acesta a adaugat ca nu mai este interesat de participarea la privatizarea "Iasitex", desi a depus o oferta pentru preluarea societatii iesene.
Reducerea costurilor, pe primul loc
Directorii executivi ai "Terom" vor incheia contracte de administrare, mina dreapta a lui Amar Nanaa urmind sa fie tot Ioan Ardeleanu, fostul director general al combinatului. Prima prioritate pentru perioada urmatoare va fi reducerea costurilor de productie cu 10-30% si recucerirea pietei din Europa de Vest pe care a avut-o fostul CFS. "Acum la «Terom» se produce mai scump cu pina la 30% decit in Europa de Vest. Ce se produce aici cu 2.300 de oameni dincolo se produce cu 700. In plus, in Romania nu exista o politica de protectie vamala a producatorilor interni, asa incit pe piata interna noi trebuie sa facem fata si marfurilor din import care intra fara taxe vamale. Aceasta lipsa in legislatia vamala a facut ca din patru combinate in tara cu aceleasi produse ca «Terom», acum sa nu mai functioneze decit cel de la Vaslui si din Iasi", a explicat Amar Nanaa.
60% din spatiile "Terom" sint goale
El a mai precizat ca in perioada imediat urmatoare vor fi investiti in Iasi aproape 2 milioane de dolari. "Deja o parte din capitalul de lucru a intrat in fabrica, iar in total, in urmatorii trei ani, investitiile se vor ridica la 8-10 milioane de dolari, mai mult decit investitiile minime asumate in contractul de privatizare", a promis reprezentantul administratorului unic. El a afirmat ca se va cauta orice posibilitate de a investi, tinind cont ca aproximativ 60% din spatiile fostului CFS sint acum goale, deoarece productia a fost concentrata. Aici se vor aduce o instalatie pentru produs folia pentru ambalaj, una pentru pungi de plastic, o instalatie pentru tevi de PVC, o instalatie pentru realizarea firelor tip covor din polipropilena precum si un cazan de abur, pentru reducerea costurilor la energie.
Se cauta asociati
"Vom pastra numarul de salariati. Deoarece personalul care lucreaza aici este supradimensionat vom redistribui oamenii la sectiile nou infiintate, unde vom aduce utilaje. In plus, deoarece spatiul nefolosit este foarte mare, vom realiza asocieri cu alte firme, pentru noi activitati", a spus Amar Nanaa.
In cel mult trei luni se doreste finalizarea procedurilor pentru obtinerea certificatului ISO 9001, precum si demararea celor pentru obtinerea certificatului ECO TEX (prin care se certifica faptul ca firele obtinute aici sint ecologice).
Nanaa a precizat ca nu va mai participa la privatizarea "Iasitex" deoarece "are un numar de salariati foarte mare. La una din filaturile pe care le are familia mea, cu 400 de angajati, se produce dublu decit la «Iasitex». Acum vreau sa ma concentrez aici".
El a precizat ca pina in 1991 a lucrat cu "Terom", luind materie prima de aici pentru fabricile sale. "Din pacate, dupa 1991, «Terom» a scumpit foarte mult firul si a pierdut piata asiatica", a spus Amar Nanaa.
Amar Nanaa a spus ca are impreuna cu familia filaturi integrate tip bumbac in Siria si Dubai. In Romania, detine pachete de actiuni la mai multe societati din domeniul confectiilor, transporturilor si industriei alimentare. (Ana PRODAN)

Comentarii