Un profesor iesean are acasa o colectie de 22.000 de monede

sâmbătă, 29 iunie 2002, 23:00
2 MIN
 Un profesor iesean are acasa o colectie de 22.000 de monede

In cei 15 ani de cind si-a descoperit pasiunea pentru numismatica, profesorul Egmond Dulman a strins o colectie impresionanta, ce numara 22.000 de piese, constind in monede, bancnote, medalii si plachete.
Si-a descoperit pasiunea de colectionar in 1987, si isi aminteste bine momentul cind a cumparat prima piesa de colectie. "Am intrat in talciocul din Pacurari si am gasit o moneda australiana de 20 de centi ce avea pe avers un ornitorinc care intra in apa. Mi-a placut atit de mult incit am cumparat-o", isi aminteste Egmond Dulman, profesor de istorie la Scoala "Otilia Cazimir". Pasul urmator a fost alegerea unei tematici. A optat pentru moneda din toata lumea din decursul secolului XX. In 1990 a cumparat o colectie importanta, colectia "Draganescu" – dupa numele apartinatorului – de 11.000 de piese, pe care le-a achizitionat cu 2.000 de dolari, bani cu care multi ar fi preferat sa-si cumpere o masina. Lui Egmond Dulman, colectionar patimas, bucuria pe care aceasta i-ar fi oferit-o ar fi fost cu totul nesemnificativa pe linga bucuria pe care o resimte de cite ori isi contempla colectia. "Imi amintesc de la cine am cumparat fiecare moneda in parte, imprejurarile, cum l-am cunoscut pe cel de la care am cumparat-o, indiferent de valoarea monedei", afirma Egmond Dulman.
Moneda se imparte, asa cum explica Egmond Dulman, in moneda comuna, ca de exemplu cea de un pfennig est-german emisiune 1970, si moneda de valoare, cum ar fi cea de 5 lei din argint din 1882. Egmond Dulman, membru al Societatii Numismatice Romane, considera numismatica o importanta cale de cunoastere si un act de cultura "care nu este sustinut deloc de catre stat, ci reprezinta investitia exclusiva a unor particulari". Pasiunea pentru numismatica este intretinuta si de frumusetea unor piese. "O piesa foarte frumoasa este moneda de 5 lire sterline omagiala, moneda bimetalica, cu chipul reginei Victoria pe revers", descrie Egmond Dulman una dintre piesele sale favorite. (Daniela IRIMIA)

Comentarii