Vitan si-a incheiat mandatul de prefect cu o afacere colosala

marți, 08 mai 2001, 23:00
5 MIN
 Vitan si-a incheiat mandatul de prefect cu o afacere colosala

David Copperfield este un mic copil fata de magicienii ieseni. Nici in cele mai bune spectacole ale sale, Copperfield nu a reusit sa faca sa dispara 50 de hectare de teren dintr-un loc si sa le faca sa apara din nou la 40 de kilometri distanta. Aceasta performanta a fost, insa, reusita de fostul director al Agentiei Nationale a Domeniilor Statului (ANDS), Alexandru Tudorache. Magia este cu atit mai uimitoare, cu cit a reusit acest lucru din biroul sau de la Bucuresti, cu sprijinul taranistilor ieseni. Mostenitor al unei suprafete de 50 de hectare in satul Hilita din comuna Costuleni, el si-a mutat pamintul peste drum de "Metro", in coasta Iasului. Intreaga operatiune s-a desfasurat in ultimele zile ale "domniei" taranistului Florin Vitan la Casa Patrata, in ianuarie 2001. Practic, in acele zile, reprezentantii PDSR incepusera deja sa ocupe, birou cu birou, parterul Prefecturii, in timp ce Vitan, la etaj, semna ultimele documente oficiale inainte de a parasi cladirea.
Vitan s-a bilbiit in explicatii
Afacerea s-a desfasurat cu o rapiditate demna de invidiat. In vara anului trecut, Tudorache a cerut retrocedarea a 50 de hectare pe raza comunei Costuleni. Cele 50 de hectare erau, insa, deja ocupate, asa ca, in iulie 2000, Comisia comunala Costuleni a comunicat Comisiei Judetene de Fond Funciar (CJFF) sa rezolve problema. "Ni s-au prezentat acte care atestau dreptul de proprietate pe acel teren. Din pacate, comisia locala nu dispunea de teren in rezerva pentru a-l pune pe Tudorache in posesie. Comisia locala Costuleni nu era in masura sa se pronunte, asa ca am solicitat CJFF sa analizeze situatia si sa dea o solutie definitiva", a declarat primarul comunei Costuleni, Dimitrie Nechita. Solutia gasita de CJFF a fost, insa, stupefianta. Comisia a aprobat, in noiembrie 2000, reconstituirea dreptului de proprietate pe raza comunei Miroslava. Dupa nici doua luni, Alexandru Tudorache a intrat in posesia titlului de proprietate pentru 50 de hectare la SC "Agromixt" SA Iasi.
"Initial, am avut unele retineri in privinta acestei improprietariri, tocmai din cauza solutiei date de CJFF, de retrocedare la Miroslava. Dreptul lui Tudorache de a-si primi terenul inapoi este incontestabil. Din datele care mi-au fost prezentate, a reiesit ca, in urma unor schimburi si comasari repetate, terenul a ajuns, din punct de vedere juridic, din administrarea comunei Costuleni in cea a "Agromixt"-ului. In aceste conditii, am aprobat intocmirea titlului de proprietate", a explicat fostul prefect, Florin Vitan.
Legea e clara: interzice transferurile de teren
Improprietarirea fostului director al ANDS Bucuresti s-a facut ca-n jungla. Legea 1/2000 precizeaza cu claritate conditiile in care se face reconsituirea dreptului de proprietate. Conform acestei legi, "reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente, daca acestea sunt libere". Daca vechiul amplasament nu este liber, suprafata solicitata se acorda pe teritoriul aceleiasi comune, din rezerva aflata la dispozitia comisiei locale de fond funciar. Daca nici aceasta rezerva nu exista sau este insuficienta, fostului proprietar i se acorda despagubiri. Legea "Lupu" nu mentioneaza in nici un fel posibilitatea retrocedarii pe teritoriul altei comune. Transferarea terenului dintr-o comuna in alta permite beneficiarului sa-si mareasca valoarea terenului de sute de ori.
Transferurile de terenuri au fost interzise prin Legea 169/1997, tocmai pentru a se impiedica cresterea artificiala a valorii terenului. "Sint lovite de nulitate absoluta (…) transferurile de terenuri dintr-o localitate in alta, efectuate cu incalcarea conditiilor prevazute de lege, in scopul ilicit de a spori, prin aceasta, valoarea terenului primit ca urmare a transferului", este textul articolului 3, litera g, din lege. Aceeasi interdictie a fost stabilita explicit si prin articolul 38 al Legii "Lupu": "Reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente, cu interzicerea transferarii lor".
Pionii afacerii baga capul la cutie
In pofida reglementarilor legale deosebit de stricte, seful Directiei de fond funciar din cadrul Prefecturii, Marian Tudoran, a acceptat retrocedarea in fizic a terenului solicitat de Tudorache, peste drum de actualul "Metro". Acelasi Tudoran, care demonstra ilegalitatea transferurilor efectuate de Mircea Artenie, Toader Berlea, Sebastian Peterca, Ionel Mitrica si alti "magicieni", a girat realizarea celui mai mare transfer facut vreodata. Printr-o simpla trasatura de condei, Alexandru Tudorache a devenit, din stapinul anonim al suprafetei de 50 de hectare intr-un colt de judet, fericitul posesor al unei mosii respectabile intr-o zona de lux, la doi pasi de Iasi.
Nici comisia locala Costuleni, nici primaria Miroslava, nici reprezentantii ADS Iasi si nici conducerea "Agromixt" Iasi nu vor sa-si asume in vreun fel responsabilitatea pentru transferul a 50 de hectare de la Costuleni la Miroslava. "Nu cunosc exact circumstantele in care s-a facut improprietarirea. Teoretic, trebuia intocmit un protocol intre Primaria Miroslava si «Agromixt», pe baza caruia sa fie cedat teren din partea unitatii noastre. Nu am, insa, cunostinta de existenta unui astfel de protocol. In ultima instanta, decizia a apartinut CJFF", a precizat Dumitru Caslariu, directorul "Agromixt". Aceeasi pozitie a adoptat-o si ADS Iasi. "In privinta retrocedarilor, CJFF are deplina autoritate jurisdictionala. Daca aceasta comisie aproba retrocedarea, noi nu putem decit sa-i punem in aplicare deciziile", a declarat ing. Valeriu Lacatusu, din cadrul ADS Iasi.
Vasile Lupu, protectorul lui Vitan, o da pe dupa gard
Artizanul Legii 1/2000, fostul deputat Vaile Lupu, considera ca retrocedarea terenului in alta localitate poate fi acceptata, dar cu unele rezerve. "Spiritul legii este clar, in sensul ca pamintul trebuie inapoiat posesorilor de drept acolo unde acestia l-au avut. Daca vechiul amplasament este ocupat, se poate da teren in compensare de catre aceeasi comisie locala, din rezerva proprie. Daca nu exista nici o rezerva disponibila, terenul poate fi retrocedat din proprietatea de stat, acesta trebuind sa fie cit mai apropiat de vechiul amplasament", a explicat Lupu.
Pe de alta parte, Legea 1/2000 precizeaza in mai multe rinduri ca, in astfel de situatii, singura cale de urmat este cea a acordarii de despagubiri. Articolul 17 este cel mai explicit in acest sens: "In toate cazurile in care nu exista suprafete de teren agricol pentru restituirea integrala a proprietatii, se vor acorda despagubiri". Comisia Judeteana de Fond Funciar a facut, insa, uitata aceasta prevedere, acordind cele 50 de hectare ale lui Tudorache la o azvirlitura de bat de "Metro". Cele mai apropiate IAS-uri de Costuleni sint Ciortesti si Scinteia. Cu toate acestea, Tudorache nu a primit teren in aceste comune, ci la doi pasi de Iasi. Vom reveni. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii