A doua teapa

Subtitlu

duminică, 28 martie 2010, 19:20
4 MIN
 A doua teapa

Iesenii pierd tot mai mult teren in competitia cu alte municipii din tara. Ministerul Dezvoltarii a exclus practic Iasul, al doilea oras ca marime dupa Capitala, din lista cu proiecte de reabilitare termica a blocurilor. Pe lista de prioritati aprobata pentru 2010, Iasul a primit doar 337.000 lei, suma total insuficienta.

Sefii Primariei sustin ca au solicitat peste sase milioane lei de la Guvern. De la nivelul Guvernului, in schimb, s-au alocat bani spre Iasi doar pentru finalizarea lucrarilor incepute in 2009. Astfel se face ca localitati mult mai mici au primit fonduri mult mai mari decit municipiul.

In timp ce primarul Gheorghe Nichita vorbeste de sabotaj politic, reprezentantiii PDL sustin ca Iasul a venit tirziu cu proiecte. Acum va trebui sa se astepte o posibila rectificare a bugetului, pentru a suplimenta, eventual, sumele catre Iasi.

Clujul, de 60 de ori mai bun

Programul guvernamental de reabilitare termica, prin care 80% din pretul termopanelor, termosistemului si instalatiilor noi ale blocului sint suportate de stat (Guvern si Primarie) pare sa ocoleasca municipiul si in 2010. Cu doar 337.000 lei alocati de la Ministerul Dezvoltarii, Iasul se afla situat undeva la coada localitatilor din intreaga tara. Bugetul stabilit acum pentru programul national este de 150 milioane lei. La Iasi va ajunge doar 0,2% din totalul fondurilor. Orase comparabile au primit sume mult mai mari. Cluj-Napoca ar urma sa primeasca in contul cofinantarii guvernamentale aproape 20 milioane, adica de 60 de ori suma alocata Iasului.

De altfel, orasul condus in trecut de actualul prim-ministru, Emil Boc, este pe locul doi, ca suma alocata pentru 2010. Clujul este depasit doar de sectorul 2 din Bucuresti, condus de Neculai Ontanu (PSD), care are alocata o suma de 21,5 milioane lei. Drobeta Turnu Severin, condusa de primarul Constantin Gherghe (PDL), va primi 10,2 milioane lei de la Guvern, adica de 30 de ori cit municipiul Iasi. Slatina, resedinta judetului Olt (primar PDL, n.r.), are, conform programului, 11 milioane lei alocate, Timisoara (PNT-CD) 7,5 milioane lei, Panciu (PSD), din judetul Vrancea, are 1,7 milioane lei. Mai mult ca Iasul are si Bacaul (PNL), cu 3,5 milioane lei, Oradea (PNL), cu aproape un milion lei, Piatra Neamt (PDL), cu 5,4 milioane lei, Brasovul (PDL) cu 6,4 milioane lei, Turda (PDL) cu 1,2 milioane lei, Navodari (PSD) din judetul Constanta cu 2,06 milioane lei, Tirgoviste (PDL) cu 7,5 milioane lei. Iasul este depasit si de localitati precum Bragadiru (PDL), cu 583.000 lei, Cornetu (PDL), cu 1,1 milioane lei, sau Jilava (PNL), cu 1,3 milioane lei.

"Noi avem in derulare o serie de contracte inca de anul trecut. Acum au prins la finantare doar lucrarile de la blocurile incepute anul trecut. Noi am solicitat sase milioane lei de la Guvern, pentru a continua lucrarile la 39 de blocuri. Acestea sint acum la faza de proiectare, iar pentru o parte avem deja documentatiile facute. Am fi putut demara lucrarile si la aceste blocuri in acest an", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Conform acestuia, din discutiile purtate cu reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii ar fi reiesit, spune Chirica, ca municipiul ar putea primi si alte fonduri pe parcursul anului 2010 pentru a introduce in programul de reabilitare termica si alte blocuri. "Daca noi am cerut sase milioane lei si s-au alocat 300.000 lei, ce pot sa mai spun? Nu pot decit sa fac inca un apel catre Constantin Simirad si Dan Carlan, care sustin proiectele Iasului", a precizat primarul Gheorghe Nichita.

"Ne-am rugat de autoritatile locale sa trimita proiecte"

Iasul pare insa ca a pierdut complet trenul in cazul reabilitarii termice. Daca pina acum au fost suficienti bani, dar din diferite motive asociatiile din municipiu nu au accesat programul, acum bani sint mai putini. In schimb, ar fi crescut foarte mult numarul de proiecte depuse in special de localitati mai mici.

"Au fost ani intregi in care ne-am rugat de autoritatile locale sa trimita proiecte, dar au fost foarte putine. Au pornit foarte greu, acum se observa o crestere a numarului de proiecte care depaseste posibilitatile Ministerului. Acum finantarile se fac in ordinea depunerii proiectelor. Prioritate au avut proiectele incepute in anii trecuti. Este un program multianual, iar acum se culeg roadele eforturilor facute in anii trecuti. Si de acum inainte proiectele vor fi finantate in functie de cind au fost depuse", a explicat Dan Carlan, secretar de stat in Ministerul Mediului, liderul filialei judetene a PDL. El a mai spus ca este posibil ca bugetul de investitii al Ministerului Dezvoltarii sa fie suplimentat in cursul anului. "De acum insa se lucreaza cu lista de asteptare", a avertizat Carlan.

"Ziarul de Iasi" a relatat la inceputul lunii ca nici in 2009 municipiul nu a primit bani foarte multi prin programul de reabilitare termica. Conform datelor publicate de Ministerul Dezvoltarii condus de Elena Udrea, Iasul a avut alocata o suma de 2,1 milioane lei. Anul trecut insa, municipalitatea a primit suma solicitata. Nu au fost si alte asociatii de proprietari care sa doreasca sa fie incluse in program. Intreg programul guvernamantal a avut alocata o suma de 360 milioane lei in 2009, fata de doar 150 milioane lei pentru 2010.

Conform reprezentantilor asociatiilor de proprietari, o vina pentru slaba accesare a fondurilor guvernamentale ar avea si Primaria. Principalele reclamatii vizeaza slaba informare privind efectele benefice ale reabilitarii termice, dar si preturile mari obtinute la licitatii. Astfel, chiar daca la nivel de proprietar se plateste prin program doar 20% din contravaloarea lucrarilor, sumele licitate au fost considerate prea mari de ieseni.

Conform programului, diferenta de bani este suportata de municipalitate, in proportie de 30%, si Guvern, in proportie de 50%. In cazul in care locatarii sint de acord sa cedeze Primariei terasa blocului pentru mansardare. municipalitatea suporta si cei 20% cu care ar trebui sa contribuie locatarii. In municipiu au fost reabilitate termic cu bani guvernamentali doar 15 blocuri.

Comentarii