Miliardele nimanui

Subtitlu

vineri, 31 august 2007, 22:03
4 MIN
 Miliardele nimanui

E vorba de o parte din mult trimbitatul miliard de euro anuntat de Guvern pentru investitii in infrastructura educationala. Data fiind situatia, exista riscul ca experienta de la sfirsitul anului 2006, cind fondurile au ajuns sa fie consumate nerational si pe ultima suta de metri, sa se repete. Cind e vorba de a identifica responsabilii pentru intirzierea lucrarilor din scoli, Inspectoratul Scolar Judetean si Institutia Prefectului arata cu degetul inspre primarii delasatori. Sefii comunelor invoca insa procedurile greoaie de absorbtie a fondurilor. Iar politicienii din opozitie acuza incompetenta de la nivelul Guvernului.

In acest an, Guvernul a emis patru hotariri de Guvern prin care a alocat fonduri unitatilor de invatamint iesene. Chiar daca primul act normativ a aparut inca din luna martie, primariile au reusit sa foloseasca doar jumatate din banii pentru investitiile la scoli. Per total, din totalul de 60 de milioane RON, au fost absorbite doar 15 milioane. Desi cu doar 24,89% fonduri folosite, judetul Iasi se afla totusi peste media pe tara, de 18%, dar pericolul de a pierde majoritatea banilor exista. Cele mai multe probleme sint in mediul rural. "Multi directori sint in faza de proiectare, unii abia au dat anuntul pentru executie. Lucrarile intirzie din lipsa de implicare, de informare sau de experienta a celor implicati", este de parere sefa ISJ, Camelia Gavrila, care a enuntat si o serie de motivatii pentru care s-a ajuns in aceasta situatie: "Multe dintre scoli nu au internet, drept pentru care le-a fost greu sa-si creeze conturi pentru Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Apoi, suma nu este foarte mare si nu acopera in totalitate multe dintre lucrari. De aici si temerile false ale reprezentantilor comunitatilor locale. Aceste fonduri vor fi suplimentate anul viitor, iar lucrarile in continuare au mereu prioritate in fata obiectivelor noi de investitii. De asemenea, in unele localitati au aparut neintelegeri intre directori si primari", a concluzionat sefa ISJ.
Exista unitati de invatamint in care starea este dezastruoasa. Potrivit statisticilor ISJ, doar patru unitati de invatamint care au primit bani in urma hotaririi de Guvern din luna martie au finalizat lucrarile, la 55 dintre scoli lucrarile fiind in plina desfasurare, iar noua dintre acestea fiind abia in faza de proiectare. Unul dintre exemplele negative oferite de oficialitati este cel din comuna Cucuteni. "Obiectivul se afla abia la stadiul de licitatie pentru executie, din cele 270.000 de lei nu a fost cheltuit nici un ban", a spus subprefectul Marius Bodea.

Primarii acuza proceduri greoaie

Viceprimarul din Cucuteni, Pamfilica Brinza, incearca sa explice, dind vina pe procedurile greoaie: "La primul anunt pe care l-am facut pe SEAP nu s-a prezentat nimeni, apoi am avut doar un singur ofertant, iar suma era prea mare si am renuntat. Pentru ca suma nu era mai mare de 5.000 de euro, am lucrat pe incredintare directa, iar urmatorul termen este 11 septembrie. Procedura este greoaie". Tot greutati legate de proceduri a acuzat si primarul din Belcesti, Dumitru Diaconu: "Am avut intii dificultati la postarea pe SEAP. Expertii tehnici care au facut evaluarea initiala au constatat ca fundatia este subreda. Proiectul a trebuit reluat. Practic, dupa ce am decopertat cladirea, am ajuns la concluzia ca peretii ar putea cadea oricind peste copii. Nu avem ce reabilita. Acum asteptam avizul pentru lucrari de constructie".

Senatorul Carlan da vina pe incompetenta Guvernului

Potrivit regulamentului, pina sa obtina fondurile, primariile trebuie sa organizeze licitatie pentru selectia constructorului si apoi sa inceapa lucrarile. Apoi trebuie realizata o situatie a lucrarilor care in cele din urma sint avizate de ISJ. Dupa receptia lucrarilor, banii sint solicitati de la ISJ in baza unei facturi. "Traseul este complicat si de aceea putem vorbi despre un control politic asupra fondurilor. Prin verigile intermediare se pierde timp, iar la fiecare etapa se incaseaza comisioane. Modul in care au fost alocati banii anul trecut, direct la indemina primarilor care au fost nevoiti sa-i gestioneze, a fost o marturie a adevaratei descentralizari sustinuta de ministrul Hardau. Aceiasi primari, care sint si acum, au reusit atunci sa absoarba fondurile in proportie de 96% la nivel national. E clar ca procedura este viciul in acest caz", este de parere senatorul PD Dan Carlan. Conducerea Ministerului Educatiei spune insa ca atit procedura de alocare a fondurilor de anul trecut, cit si cea folosita in acest an sint creatii ale ministrului Hardau. "Conducerea actuala a ministerului nu stie ce spune. In articolul 3 al hotaririi respective se arata ca fondurile trebuie sa ajunga direct la autoritatile locale, insa toata procedura de alocare a fondurilor reprezinta propria interpretare a legii data de actualii sefi din Educatie", a replicat Carlan.
Prefectura a anuntat ieri ca va face saptamina viitoare mai multe intilniri cu primarii din comune. Premierul a anuntat alaltaieri ca autoritatile care nu vor cheltui fondurile risca sa ramina anul viitor fara finantare.

Comentarii