Moartea unui tinar salveaza trei vieti

vineri, 03 noiembrie 2006, 23:50
4 MIN
 Moartea unui tinar salveaza trei vieti

Medicii ieseni si-au trecut pe lista o noua reusita, dupa prima prelevare de organe efectuata in luna ianuarie. Un tinar aflat in moarte cerebrala a intrunit toate conditiile pentru a fi un donator de organe. De indata s-a declansat o adevarata lupta cu secundele, miza fiind salvarea altor vieti. Au fost anuntate echipele de chirurgi din Bucuresti care se ocupa la nivel national de prelevarea organelor umane. Donatorul, un tinar din alt judet al Moldovei, a carui identitate este tinuta in secret conform procedurilor, a fost victima a unui accident rutier. El ar putea salva viata altor trei pacienti, aflati de ani buni pe listele de astepatare. Medicii i-au prelevat ficatul, inima si un rinichi, celalalt rinichi neputind fi prelevat. Toata aceasta actiune nu ar fi avut loc daca parintii celui aflat in moarte cerebrala nu si-ar fi dat consimtamintul in vederea prelevarii de organe. Spre deosebire de prima data, rudele au fost mai greu de convins de medici. Depasite toate aceste obstacole, reusita actiunii de ieri a adus din nou Iasul in atentia tuturor prin importanta sa ca centru regional de transplant.
Cum se declara moartea cerebrala
In noaptea de luni spre marti, in Unitatea de Primire Urgente a Spitalului de Neurochirurgie a fost adus de Ambulanta un tinar de aproape 20 de ani, victima a unui accident rutier. Baiatul, grav lovit la cap, se afla in coma ireversibila. De indata acesta a fost operat, desi sansele de supravietuire erau minime de la inceput. Odata inlaturat hematomul de pe creier, starea pacientului nu s-a ameliorat. Miercuri seara, pacientul a intrat in moarte cerebrala. Practic, creierul acestuia era mort, organele celelalte fiind mentinute vii cu ajutorul aparatelor. Medicii din cadrul sectiei de anestezie si terapie intensiva a Spitalului de Neurochirurgie au vazut in pacient un posibil donator. Ca atare, unul dintre coordonatorii programului de transplant la Iasi, dr. Raluca Neagu, a fost anuntat de aceasta posibilitate. Pentru ca orice actiune sa fie demarata, pacientul trebuia sa fie declarat in moarte cerebrala de o comisie formata din neurochirurgi, neurologi si unul din coordonatorii activitatii de transplant la nivel regional. „Potrivit protocolului de prelevare, pentru ca un pacient sa fie declarat in moarte cerebrala trebuie efectuate doua electrocefalograme. Abia dupa ce ambele rezultate indica ca nu mai exista activitate cerebrala, pacientul este declarat in moarte cerebrala”, a precizat dr. Raluca Neagu.
Greu de obtinut acordul rudelor
Odata obtinut acest diagnostic, se trece la etapa discutiei cu rudele, „punctul de frontiera” al viitoarelor actiuni. Astfel, dr. Raluca Neagu, special pregatita in acest sens, a discutat pentru citeva ore cu parintii tinarului. Speranta ca fiul acestora si-ar putea reveni persista in inima celor care i-au dat viata. „Acceptul familiei a fost cu greu obtinut de aceasta data. Din acest motiv, este foarte importanta respectarea dreptului la confidentialitate a donatorului. Pentru rude, acest aspect conteaza foarte mult. Nu vor ca cei apropiati sa afle despre faptul ca si-au dat acordul pentru donarea de organe”, a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Iasi. Trecuta cu brio aceasta etapa esentiala, vineri dimineata donatorul a fost transportat cu o ambulanta special dotata catre Clinica III Chirurgie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”.
Un rinichi la Iasi, ficatul la Bucuresti, inima la Tirgu Mures
Ieri, putin dupa ora prinzului, la Iasi au sosit si echipele de chirurgi din Bucuresti care se ocupa la nivel national de prelevarea organelor umane. Actiunea de recoltare a organelor a fost declansata in jurul orei 16:30. „De la Bucuresti au pornit trei echipe de chirurgi in vederea prelevarii ficatului, cordului si rinichilor. Ficatul va fi transportat catre Institutul Clinic Fundeni din Capitala, iar inima la Tirgu Mures „, a declarat dr. Victor Zota, presedintele Agentiei Nationale de Transplant din Romania. Dupa finalizarea actiunii de recoltare, doar un rinichi a putut fi prelevat. Organul va fi transplantat unui pacient inscris pe lista de asteptare existenta la Spitalul „C.I. Prahon” Iasi care s-a dovedit a fi compatibil cu donatorul. „Deja pacientul este pregatit. De indata ce se va finaliza operatiunea de recoltare la care si eu particip, rinichiul va fi transportat catre Spitalul Parhon”, a detaliat dr. Costica Novac, seful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului „C.I. Parhon”. La actiune au mai participat alti doi medici ieseni, respectiv dr. Florin Grecu, medic in cadrul Clinicii III Chirurgie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”, si dr. Grigore Tinica, directorul Centrului de Cardiologie Iasi. Ieri-seara, in jurul orei 21, organele asezate in gheata, in recipienti individuali speciali, etansi, au plecat spre destinatie. „Deocamdata nu ne putem pronunta despre reusita actiunii. Aici recoltarea organelor vizate a fost dusa la bun-sfirsit. Ramine sa vedem finalitatea, respectiv transplantarea organelor prelevate”, a incheiat dr. Raluca Neagu.

Comentarii