Batausi in proces cu spitalul

luni, 27 ianuarie 2003, 00:00
2 MIN
 Batausi in proces cu spitalul

Teoretic, o persoana care plateste contributia la asigurari sociale de sanatate este tratata gratuit cind se interneaza in spital cu o anumita afectiune. Exista, insa, si o alta categorie de bolnavi care trebuie sa plateasca spitalizarea, chiar daca sint asigurati. In categoria acestor persoane intra, in principal, victimele agresiunilor, tentativelor de omor sau ale accidentelor de circulatie. Potrivit legislatiei, contributia la asigurari acopera doar tratarea unor boli si nu a afectiunilor datorate agresiunilor.
In aceste cazuri, se pune problema cine plateste spitalizarea? Luind un caz concret, o persoana injunghiata sta doua zile la sectia Anestezie si Terapie Intensiva, unde ziua de spitalizare sare peste un milion, plus patru zile la sectia Chirurgie, unde o zi costa in jur de 500 de mii. Se ajunge la o nota de plata de citeva milioane bune, pe care victima nu are cum sa le plateasca, iar spitalul trebuie sa recupereze banii de pe medicamente, mincare sau cazare. Pentru recuperarea acestor bani, spitalul coopereaza atit cu organele de politie, cit si cu Parchetul. "Aceste organe, in faza de urmarire sau de cercetare penala a agresorului, ne trimit o adresa prin care ne solicita sa comunicam cuantumul spitalizarii, astfel ca, in procesul intentat vinovatului, spitalul se constituie parte civila, pentru recuperarea banilor. Acestea sint cazurile fericite, in care s-a stabilit cine trebuie sa plateasca cheltuielile de spitalizare", ne-au declarat surse din cadrul Spitalului Municipal Roman.
Exista si cazuri insa in care se dispune neinceperea urmaririi penale, de exemplu, in cazurile in care victima se impaca cu agresorul. Atunci, spitalul primeste o adresa prin care este instiintat ca poate doar sa se constituie ca parte civila intr-un proces civil, iar atunci incepe circul. Taxe, timp piedut prin tribunale si debitori insolvabili. "Unii contesta deciziile de restituire a sumelor pentru spitalizare. Avem contestatii care merg pina la Curtea de Apel. In cazul celor care nu pot sa plateasca, singura noastra solutie este sa le trimitem adrese si sa urmarim daca situatia lor materiala s-a schimbat cu ceva. Dupa trei ani, actiunea noastra nu mai e valabila, iar banii sint pierduti", au mai declarat aceleasi surse din cadrul spitalului.
Anul trecut, Spitalul Municipal Roman a avut aproape 250 de procese de recuperare a cheltuielilor de spitalizare. In general, procesele sint impotriva celor acuzati de tilharii, loviri, vatamari corporale sau accidente de circulatie. Prin somatii si adrese, spitalul a recuperat, anul trecut, in jur de 60 de milioane, bani pe care au trebuit sa-i plateasca agresorii. Daca, pina anul trecut, acestia se puteau eschiva usor de obligatia de a plati spitalizarea victimelor, inceputul acestui an vine cu o veste proasta. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) a trimis o adresa spitalelor conform careia acestea trebuie sa comunice Casei cheltuielile de spitalizare, iar in procesul penal, partea civila nu va mai fi spitalul, ci CJAS, care are mult mai multe mijloce de constringere pentru plata acestor sume. (Emilian PAL)

Comentarii