Certificatele de producator au fost luate la ”puricat”

miercuri, 22 august 2001, 23:00
3 MIN
 Certificatele de producator au fost luate la ”puricat”

In perioada 14-18 august, Primaria Roman si Administratia Pietelor au verificat daca asociatiile famililale si persoanele fizice, care comercializeaza produse in piata, respecta Hotarirea Consiliului Local numarul 52 din 2001. Prin aceasta hotarire, comerciantii trebuie sa aiba pe borderourile de achizitie a marfurilor stampila Primariei. De asemeni, pe teren s-au verificat certificatele de producator ale unor vinzatori din piata.
Cu aceasta ocazie s-au dat trei amenzi in valoare de 450.000 lei si s-au confiscat 72 kg de vinete. Au fost efectuate controale si la Cordun, Stanita si Bira. Aici s-au descoperit neconcordante intre certificatele de producator si realitatea din teren, fapt care a dus la anularea certificatelor. Aceste actiuni vor continua si saptamina aceasta. ”Nu toata lumea priveste cu ochi buni aceste controale. Reactiile unora au fost violente. Au fost si amenintari, pentru care am facut plingere la Politie", a declarat Doinita Maftei, director al Administratiei Pietelor Roman. De la 3 septembrie, prin Hotarirea Guvernamentala 661/2001, se vor schimba certificatele de producator. Incalcarea prevederilor acestei hotariri se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 5 si 25 de milioane de lei.
Speculantii vor fi eliminati
Certificatul de producator se va elibera de catre primarii comunelor, oraselor si municipiilor, in urma verificarii atit in registrul agricol, cit si in teren, a datelor inscrise in cerea formulata de producator. Contravaloarea certificatelor de producator este suportata din bugetele locale, distribuirea lor fiind facuta de catre primari, in baza cererilor depuse. Eliberarea certificatelor se face abia dupa ce solicitantii fac dovada suprafetelor agricole si a animalelor pe care le au in proprietate, in vederea stabilirii existentei produselor pentru care se solicita respectivele certificate. Verificarile vor fi efectuate de catre primar, viceprimar, secretar, precum si de alte persoane imputernicite prin decizia primarului. Evidenta certificatelor de producator se tine intr-un registru special de catre secretar si agentul agricol. Cetificatele se inseriaza corespunzator unui an agricol, care incepe la data de 1 iulie si se incheie la 30 iunie, eliberarea lor facindu-se trimestrial. Titularii cetificatelor de producator vor fi inscrisi intr-un tabel care se va afisa la primarii, in tabel mentionindu-se si produsele pentru care s-a eliberat certificatul. Taxa perceputa pentru eliberarea certificatelor va fi stabilita de consiliile locale.
Pentru romascani, masura va fi de mare importanta, deoarece pretul produselor agroalimentare vindute in pietele romascane este artificial ridicat de intermediari, care poate nu au prasit, udat sau plivit in viata lor o cultura, dar care, exploatind graba sau frica taranilor producatori, cumpara en gros produsele alimentare si le revind la preturi cel putin duble.
Aceasta situatie este sustinuta si de un raport al Camerei de Comert si Industrie Neamt, in care este consemnat faptul ca, in luna martie, preturile au fost mai mici in piata centrala din Piatra Neamt, fata de cele din piata centrala din Roman.
Asa se face ca, rosiiile, ceapa, cartofii si fasolea -alimente de baza – sint vindute de oameni care nu au dat cu sapa in viata lor dar care, prin dublarea pretului, le fac la fel de greu accesibile ca si carnea pentru multe familii de romascani, care traiesc din putini bani. (Emilian PAL)

Comentarii