In vizita la Roman, Adrian Paunescu a alungat doi parlamentari

sâmbătă, 03 mai 2003, 23:00
4 MIN
 In vizita la Roman, Adrian Paunescu a alungat doi parlamentari

Vineri, timp de doua ore, la Colegiul National „Roman Voda” (CNRV) a avut loc o intilnire intre romascani si poetul Adrian Paunescu. Vizita la Roman a poetului a fost prilejuita de lansarea ultimelor sale creatii – trei volume de versuri intitulate: „Liber sa sufar”, „Nemuritor la zidul mortii” si „Pina la capat”. Cunoscut inca de pe vremea renumitului „Cenaclu Flacara”, Adrian Paunescu a reusit si vineri sa transmita publicului mesajul versurilor sale.
La initiativa senatorului PSD de Neamt, Marius Munteanu, Romanul a fost ales pentru lansarea celor trei volume ale poetului si senatorului PSD Adrian Paunescu. Marius Munteanu declara ca a vazut prima data cartile lui Paunescu in cadrul unei intilniri a parlamentarilor, desfasurata la Snagov, cind i-a propus colegului sau de partid, senatorul Adrian Paunescu, un turneu in Neamt. Asteptat cu nerabdare de persoanele invitate „pe sprinceana” la eveniment, Adrian Paunescu a fost salutat cu aplauze. Primul care a tinut sa-i ureze „Bun venit la Roman!” a fost primarul Dan Carpusor, care i-a inminat „cheia orasului”, pe care Paunescu a promis ca o va folosi numai „la vedere”. Un gest de bun venit a fost facut si de gazda manifestarii, directorul CNRV, Viorel Stan, care i-a facut cadou invitatului o mapa dedicata aniversarii a 130 de ani de la infiintarea liceului.
Adrian Paunescu si-a facut o scurta biografie, punctind inceputul carierei sale de scriitor. „Toate secventele norocoase ale vietii mele sint inconjurate de riscuri. Un moment recent s-a intimplat in America. Pe 10 septembrie, inainte de tragedie, ma aflam in fata ?Gemenilor?, fara sa stiu ca peste o zi acolo se vor produce momente de groaza”, a marturisit Paunescu. Fire deschisa, el a povestit si despre familia sa, neocolind faptul ca, la nici 60 de ani, este strabunic, fiul sau, Andrei, care a implinit vineri 34 de ani, fiind poate cel mai tinar bunic din tara. „Tata a fost dat afara din invatamint si trimis la mina, la Borsa, de unde apoi a fost arestat. Sansa mea de a termina liceul a constat intr-o adeverinta pe care tata a reusit s-o puna la posta si sa ajunga acolo unde trebuia”, a spus Adrian Paunescu.
Prezent la eveniment, Lucian Strochi, directorul Directiei pentru Cultura Neamt, si actorul Cornel Nicoara, directorul Teatrului Tineretului din Piatra Neamt, au punctat citeva momente din longeviva cariera a lui Adrian Paunescu.
Spectacolul a fost intregit cu succes de membrii Cenclului Flacara – Totusi iubirea. Acestia, coordonati militareste de senator, au interpretat citeva din melodiile lor de succes. Cunoscut si din emisiunile din televiziune, Paunescu nu a ratat ocazia de a-si pune la punct tinerii colegi care, la un moment dat, nu erau pe aceeasi lungime de unda cu „boss”-ul.
Un moment picant al intilnirii a fost cel in care, inainte de interpretarea melodiei „Tara lui Impozit Voda” – melodie care ilustreaza multimea de impozite pe care le are de platit cetateanul onest la Romaniei – cei doi colegi ai sai de partid, deputatul Culita Tarita si senatorul Marius Munteanu, au parasit sala. Acestia au fost admonestati de Paunescu: „Nu stiu daca intimplator sau nu, colegii mei au iesit din sala tocmai la aceasta melodie”.
Autor a peste 50 de volume de poezii, Adrian Paunescu este considerat cel mai mare poet contemporan. „Este un pet pentru care iubirea, patria, politicul, suferinta sint teme majoare, un poet vulcanic, stihial, capabil sa transforme orice obiect, oricit de umil, in poezie”, l-a caracterizat, in citeva vorbe, poetul Lucian Strochi.
Paunescu a marturisit care este secretul unei opere atit de vaste: „Cind energiile mele s-au apropiat de cota de avarie, m-am apucat si-am scris poezii”. Pe 20 iulie, poetul si senatorul Adrian Paunescu va implini 60 de ani, din care aproape 45 au fost dedicati poeziei. (Cosette ZANOCEA, Lucia CRAINICU)
Fara aere de mari vedete, membrii Cenaclului Flacara – Totusi iubirea au stat de vorba cu redactorii de la „Ziarul de Roman”. Ei ne-au marturisit cum este sa cinti sase ore ore non-stop in fata 60.000 de oameni.
Cristian Buica face parte din trupa de 20 de ani si a colindat intrega tara. Experienta acumulata ii permita sa compare publicul dinainte si de dupa ’89. „Daca inainte spectatorii erau numerosi, poate si datorita ofertei slabe de divertisment, acum cei care ne asculta sint mai putini, dar sint persoane avizate”, a spus Cristian.
Singura membra a cenaclului prezenta la Roman, Magda Puscas, cu o voce teribila, a stirnit fiori de emotie in rindul spectatorilor. Magda se considera „mama” celorlalti membri si marturiseste ca atitudinea autoritara a lui Adrian Paunescu este de natura sa-i aduca cu picioarele pe pamint. „Ne-am invatat cu observatiile pe care ni le face in timpul spectacolelor. Ca in orice domeniu, si in muzica este nevoie de disciplina pentru a avea succes”, ne-a spus Magda.
Vasile Mardare, nascut la Botosani si stabilit la Resita, a fost cooptat in formatie din 1990. „Noi nu comparam muzica noastra cu ceea ce incearca sa faca acum trupele tinere. Ca sa te duci la un spectatol si sa cinte banda in locul tau, asta nu este arta, ci prostitutie muzicala”, a spus Vasile.
Cel mai aplaudat membru al grupului a fost Vanghelie Gogu. Asta, poate, datorita melodiilor ritmate, acompaniate la armonie, si interpretate in aromana. „Am fost crescut in trupa si de aceea nu pot respira fara acesti oameni”, a spus Vanghelie.
Chiar daca este fiul marelui poet, Andrei Paunescu nu considera ca a fost tinut in brate. El se considera norocos ca are un asa tata, insa a punctat si citeva neplaceri pe care le-a avut in aceasta calitate. „Ipostaza de fiu a fost, mai degraba, incarcata de obligatii decit de usurare a muncii. Pe tata-senator nu-l pot caracteriza. Asta e datoria alegatorilor. Pe tata-poet am incercat sa-l inteleg si obiectiv, nu numai ca fiu. Tata-tata este o persoana foarte sensibila, dar si riguroasa, cu asprimi si blindeti, asa cum ii sta bine unui om complet”, a spus Andrei Paunescu.

Comentarii