La coada pentru viata

joi, 15 august 2002, 23:00
3 MIN
 La coada pentru viata

Oamenii pretuiesc cel mai mult sanatatea, pe care, paradoxal, nu o baga in seama. Pentru bolile simple, oamenii se trateaza acasa. De cele mai multe ori, in spital ajung cazuri limita, pacientii nemaisuportind durerea. Printre noi se afla insa si oameni care sufera de boli considerate, in Romania, incurabile. In Occident, dotarile si stadiul descoperirilor stiintifice ar putea da o sansa de supravietuire. Dar, pina la ajunge in Occident, un astfel de bolnav, pe linga lipsa banilor, mai are de infruntat si hatisul birocratic, pentru care sintem renumiti. De cele mai multe ori, acesti bolnavi abanoneaza ideea de a se adresa unei institutii in drept si apeleaza la anunturi de donatii. Putini bolnavi stiu procedura de obtinere a fondurilor pentru tratament in strainatate. Si, chiar daca ar sti, putini reusesc. Comisii, avize, acte, investigatii, toate se transforma intr-un timp mort, care nu face altceva decit sa sporeasca starea de incertitudine. Potrivit Ordinului 566/2001, trimiterea bolnavilor la tratament in strainatate se aproba de Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) numai pentru bolile care nu pot fi tratate in tara, pe baza documentatiei intocmite de catre Directia de Sanatate Publica (DSP). De aici incepe chinul pentru bolnav.
Firul Ariadnei
Bolnavul trebuie sa depuna o cerere, insotita de documente medicale, la DSP. De aici, sint trimise la Comisiile Speciale Teritoriale, care sint in numar de sase la nivelul intregii tari. In cazul unui romascan, aceasta comisie se afla la Iasi. Pentru fiecare specialitate medicala exista cite o subcomisie care examineaza, din nou, bolnavul. Daca se constata ca bolnavul nu poate fi tratat decit in strainatate, atunci comisia transmite la DSP tara, localitatea si clinica unde trebuie tratat bolnavul. De la DSP, dosarul bolnavului se trimite la MSF, unde exista o alta comisie de investigare. Chiar in cazul in care ministerul isi da avizul, bolnavul n-a scapat de acte. Pe linga faptul ca DSP tine permanent legatura cu spitalul unde este internat, la intoarcere, in termen de trei zile, pacientul trebuie sa prezinte documente justificative cu privire la tratament.
20.000 de lire sterline pentru o viata
Directorul economic al DSP Neamt, Constantin Oprea, spune ca, in judetul Neamt, cererile sint foarte putine. Cam atit cit sa le numeri pe degete. Dintre aceste, si mai putine au sorti de izbinda. "Anul acesta am avut caz pentru care a fost aprobat tratamentul in strainatate. Este vorba de un tinar de 20 de ani, din Tirgu Neamt, care suferea de o afectiune osoasa. Acum se afla la tratament la o clinica din Anglia, pentru care ministerul a aprobat suma de 20.000 de lire sterline. Anul trecut, o fetita din Piatra Neamt, cu o grava afectiune cardiaca, a fost trimisa la tratament la o clinica din Ungaria. In acest caz, fetita a beneficiat de 5.000 de dolari, iar tratamentul a dat rezultate. Despre baiatul din Tirgu Neamt, nu stim prea multe. Banuim ca se afla inca in Anglia", afirma Constantin Oprea.
Din zona Romanului, pe lista cistigatorilor nu se afla nimeni. Doar cu multi ani in urma, un tinar din Roman a solicitat bani din raposatul fond de solidaritate sociala, infiintat de Ministerul Muncii, insa parintii, care erau la munca in Italia, s-au saturat de atita asteptat si au platit, din buzunarul propriu, tratamentul in strainatate. (Emilian PAL)

Comentarii