POLIROM, PLATOU DE FILMARE PENTRU FILMELE DE GROAZA

duminică, 30 aprilie 2006, 16:21
4 MIN
 POLIROM, PLATOU DE FILMARE PENTRU FILMELE DE GROAZA

Mii de muncitori regreta perioada de dinainte de ’89 numai pentru ca aveau aparenta garantie a unui loc de munca. Ctitorie de succes a perioade comuniste, Polirom s-a nascut in 1978, angajind cei mai tineri si mai buni specialisti din domeniu. Societatea Polirom si-a inchis portile in anul 1998, moment in care 4.000 de chimisti ai fostei IFFP au plecat in somaj sau au iesit la pensie. De atunci, in unitate a inceput un amplu proces de degradare a cladirilor si de uzura a utilajelor. In aceste conditii valoarea societatii, la ora actuala, este considerabil diminuata fata de data la care si-a inchis portile. Pentru a vedea situatia existenta in societate, „Ziarul de Roman” a facut o scurta incursiune prin cladirile Polirom. Privite din exterior, cladirile cu geamurile sparte si cu tencuiala cazuta arata ca niste fantome. Acoperisul spart de mult a permis inundarea halelor cu apa. Inarmati cu lanterne, am trecut de pragul unei hale. Peisajul sumbru a fost peste asteptarile noastre. Am trecut cu frica prin culoarele lungi, incercind, fara succes, sa nu ne udam picioarele, deoarece apa de doi-trei centimetri era peste tot. Din tavan, picuri reci se prelungeau peste utilajele ce pareau niste schelete pline de rugina. „Alta data, aici se prelucrau firele, la o temperatura de 20 de grade, dar acum umezeala a distrus totul. Aceste utilaje sint imposibil de recuperat. Singura solutie este sa fie vindute la fier vechi „, ne povesteste unul din cei doi angajati ai firmei.
La lumina lanternei am observat doua razboaie de tesut, ale caror fire cazute ne-au amintit de pinzele de paianjen din filmele de groaza. Umezeala si mirosul de mucegai ne-a insotit peste tot. Nu ne-a venit sa credem ca aceste hale pline de intuneric apa au fost, cindva, pline de oameni care munceau. Cel care ne insoteste nu prea intelege nedumerirea noastra. Chiar asa, pe intuneric, el se orienteaza perfect, deoarece, de-o viata, de cind s-a pus prima piatra in temelie, el a fost prezent. Iesind din acea hala care parea ca nu se mai termina, am tras adinc aer in piept, usurati de parca am fi iesit de pe platoul unui film de groaza. Probabil, pentru un regizor de la Holywood ar fi un cadru ideal, astfel ar putea ajunge si Romanul celebru in industria filmului, din moment ce din industria chimica nu a ramas decit un cavou macabru. Afara, pomii infloriti fac nota discordanta cu fabrica parasita. Prin depozite, pline altadata cu produse pregatite pentru export, acum bate vintul. Nimic nu aminteste de activitatea intensa care se desfasura aici. Patru paznici, evident insuficienti pentru intinderea imensa a Poliromului, isi patrulau perimetrul in incercarea de a impiedica furturile de fier vechi din fabrica.
Datoriile Polirom se ridica la aproximativ 5,5 milioane de euro
„Procesul pentru declararea falimentului societatii Polirom a fost declansat la data 17 noiembrie 2005. Am propus judecatorului sindic sa numeasca o echipa de evaluatori care sa stabileasca exact care este valoarea actuala a societatii. Aceasta echipa este formata din specialisti in mai multe domenii. Inginerii constructori, mecanici si chimisti, precum si specialistul in cadastru, vor intocmi dosarul de evaluare, dar aceasta este o actiune care presupune o perioada indelungata de timp. Deoarece 40% din bunurile societatii au fost deja vindute, evaluarea se va face asupra restului din active, asupra carora 70% din creante apartin Statului. Finantele au de recuperat circa 110 miliarde de lei, Primaria – 40 de miliarde, AVAS – 7-8 miliarde, iar creditorii chirografari in jur de 30 de miliarde. Totalul datoriilor Polirom se ridica la aproximativ 5,5 milioane de euro. O problema grava cu care ne confruntam este reprezentata de uzura cladirilor si a utilajelor, deoarece nu s-au mai efectuat activitati de intretinere si conservare. Acum, societatea nu mai are decit doi angajati din fostii salariati, ei avind rol de consilieri tehnici. Precipitatiile si-au lasat amprenta asupra cladirilor, infiltratiile ducind la degradarea peretilor. Umezeala a afectat si utilajele, deoarece acestea au fost proiectate sa produca la o temperatura constanta, iar dupa o stagnare a activitatii timp de opt ani, uzura fizica si morala este evidenta. Dupa ce evaluarea va fi finalizata, societatea va fi scoasa la vinzare prin licitatie. In cazul vinzarii se va urmari obtinerea unei sume care sa acopere creantele sau, cel putin, sa se obtina cel mai bun pret posibil, deoarece, in astfel de cazuri, pretul la care este achizitionata o societate este sub valoarea stabilita de echipa de evaluatori”, a declarat Cezar Teofanescu, reprezentantal firmei Manager Cont SRL, care se ocupa de actiunea de lichidare a societatii Polirom.
Tinind cont de situatia in care se afla societatea, o posibila reincepere a activitatii este, practic, imposibila. Numai racordarea la reteaua de energie electrica ar presupune o investitie de citeva miliarde de lei, deoarece punerea in functiune a retelei actuale ar putea genera un incendiu. O investitie mult mai mare ar presupune repunerea in functiune a Statiei de captare a apei de la Cordun, deoarece si alimentarea cu apa catre societate a fost intrerupta. Tinind cont de aspectul deplorabil al locurilor, este greu de crezut ca un investitor ar vrea sa cumpere Polirom. Acolo unde altadata era zona industriala infloritoare a orasului, acum este cimitirul industrial, deoarece, alaturi de Polirom, trag sa moara Fontax si Umaro.

Comentarii