Preturile la apartamente au luat-o razna

marți, 04 iunie 2002, 23:00
3 MIN
 Preturile la apartamente au luat-o razna

Costurile locuintelor din Roman au crescut mult in ultima vreme, pretul unui apartament fiind la concurenta cu preturile locuintelor bucurestene. Atit pe piata imobiliara autorizata, cit si pe piata libera, un apartament poate fi cumparat cu citeva mii de dolari, echivalentul unor sume exagerate – de cel putin 150 de milioane de lei – cerute de romascani, care au devenit, dupa anii ’80, proprietari ai unor locuinte mici si, mai ales, ieftine.
Romascanii s-au dovedit a fi deosebit de inventivi si au decis ca, dupa instalarea unei centrale termice de apartament – centrala care nu valoreaza mai mult de 50 de milioane de lei – sa ceara potentialilor cumparatori, pentru o locuinta comparabila cu o cutie de chibrituri, dar "imbunatatita" pina la stadiul de "casa de lux", sume de mii de dolari. Suma ceruta urca in proportie cu pretentiile solicitantului: daca locuinta are gresie si faianta, pretul ei creste cu citeva zeci de milioane de lei; daca apartamentul are instalate si apometre si centrala termica, atunci nu se poate vorbi decit despre un pret "modest", in jurul sumei de 10.000 de dolari, la care se mai adauga citeva sute de "verzisori" – daca locuinta este situata in zona centrala, are doua balcoane, este construita din caramida sau are lambriuri. Vinzatorul se foloseste de orice gaselnita pentru a obtine un pret bun pe locuinta, iar noul proprietar realizeaza – prea tirziu – ca a platit mii de dolari pentru un apartament unde tevile sint sparte.
130 de milioane de lei pentru un apartament devastat
Dintre ofertele prezentate prin intermediul agentiilor imobiliare, cea mai surprinzatoare este oferta de vinzare a unui apartament cu trei camere, devastat, situat la parter, in zona Tudor Vladimirescu, al carui pret este de 130 de milioane de lei, pe cind un apartament de trei camere, imbunatatit, in zona buna, valoreaza doar cu 10 milioane de lei mai mult. Chiar daca preturile sint exagerate, agentii imobiliari sustin ca romascanii nu se dau in laturi de la cumpararea unui apartament "imbunatatit", in schimbul citorva sute de milioane de lei. Pretentiile acestor vinzatori de locuinte arata ca un romascan, care primeste un salariu mediu de 1,8 milioane de lei, ar trebui sa munceasca timp de aproape 10 ani si sa renunte la orice alte cheltuieli pentru a-si putea achizitiona o locuinta.
Apartamentele cu doua sau trei camere au cea mai mare cautare
Chiar daca oferta de apartamente, case sau garsoniere este foarte variata, romascanii se orienteaza, in general, spre apartamentele cu doua sau cu trei camere, fiind dispusi sa plateasca chiar si patru-cinci sute de milioane de lei pentru a-si vedea visul implinit. Preturile apartamentelor cu doua camere din Roman erau, in luna mai, cuprinse intre 110 milioane de lei (in zona 1 Decembrie, apartament imbunatatit, situat la etajul II) si 15.000 de dolari, adica aproape 600 de milioane de lei, pentru un apartament din zona centrala. Cea mai modesta cerere este suma de 60 de milioane de lei, pentru apartamente devastate din zona Tudor Vladimirescu.
Pentru apartamentele cu trei sau patru camere, sumele cerute cresc cu citeva zeci de milioane de lei. Cel mai ieftin apartament cu trei camere costa cam 150 -200 de milioane de lei, iar cel mai scump sare de 12.500 de dolari, adica de 450 de milioane de lei. La apartamentele cu patru camere, preturile se incadreaza intre aceleasi valori.
Aternativa saracilor – garsoniera
Pentru romascanul de rind, singura locuinta ieftina este garsoniera, al carei pret este, in medie, de 45 de milioane de lei. Cea mai ieftina garsoniera valoreaza 30 de milioane de lei si este situata la etajul III al unui bloc din Aleea Revolutiei, iar cea mai scumpa, dotata cu gresie si faianta si situata la etajul II al unui bloc de pe strada Rahovei, valoreaza 100 de milioane de lei.
Casele la tara costa o avere
Cele mai scumpe locuinte de pe piata imobiliara romascana sint casele si vilele construite la tara, acestea valorind cel putin cit trei sau patru apartamente situate in zona centrala a orasului. Cea mai ieftina casa se poate cumpara in satul Iucsa, la pretul de 120 de milioane de lei, singurul pret mai mic fiind cel de 110 milioane, pentru o casa construita din chirpici. In rest, preturile variaza in functie de numarul de camere si de tipul constructiei (caramida, beton, lemn), intre 150 de milioane de lei si 75.000 de dolari, adica peste 2,5 miliarde de lei. O vila in cartierul Balcescu valoreaza tot 75.000 de dolari, iar preturile sint in continua crestere. (Alex NISTOR)

Comentarii