Primarul umbla cu securea la briu

marți, 08 aprilie 2003, 23:00
3 MIN
 Primarul umbla cu securea la briu

Cei mai in virsta romascani povestesc cu mindrie si placere despre orasul de altadata, imbracat in flori si cu foarte multi copaci, mari si umbrosi. Chiar si cei mai tineri isi amintesc ca, acum citiva ani, aproape toate strazile orasului erau strajuite de copaci vigurosi, iar blocurile erau inconjurate de oaze de verdeata. Din considerente edilitare, pe masura ce s-au construit noi blocuri ori noi strazi, copacii au fost taiati. Odata cu trasarea in teren a principalei artere a orasului – Rahovei-Titulescu -, au fost taiati toti copacii din zona. Romanul „beneficiaza”, acum, de o strada principala, orientata de la Nord la Sud, pe care iarna sufla crivatul, iar vara o ineaca praful.
In locul arborilor falnici de altadata, pe strada Rahovei au fost plantati arbusti ornamentali de tuia, care nu ofera nici umbra, nici o estetica deosebita. In 1988, sub pretextul construirii unei linii de troleibuz, au cazut victima copacii de pe strada Anton Pann. Din vechile strazi umbrite de castani, au ramas intacte, deocamdata, strada Tineretului, o parte din bulevardul Republicii si paienjenisul de stradute de la „Doi Magari” la cimitirul „Eternitatea”. De fapt, zona Parcului Municipal si strazile din vecinatatea acestuia constituie „plaminul” orasului.
Pina intr-o zi in care, din nu se stie a cui ura, au aparut primele cereri de taieri de copaci. Nesemnificative la inceput, acestea s-au inmultit, luind proportii de ?genocid verde?. Au cazut prada securii coroanele copacilor de pe strada Stefan cel Mare – de la bariera CFR la Gara – si castanii de pe strada Stefan cel Mare – din zona Goscom pina la Casa Afacerilor.
Motivatiile par serioase: copacii erau batrini si scorburosi si prezentau pericol pentru cladiri si trecatori, erau purtatori de cuiburi de omizi, afectau retelele electrice si de telefonie sau deformau, din cauza radacinilor, asfaltul trotuarelor.
Taierea copacilor din majoritatea zonelor din Roman se face, dupa cum sustine primarul Dan Ioan Carpusor, in baza solicitarilor depuse de asociatiile de proprietari si de locatarii de la case. Asta, insa, nu-i incalzeste pe romascanii care au depus zeci de reclamatii la redactia „Ziarului de Roman”, prin care sesizau ca arbori care, aparent, nu prezentau nici un pericol, au fost doboriti de oamenii Primariei. „In perioada de furtuna, ploi ori ninsori, acesti oameni isi vad bunurile puse in pericol, pentru ca acesti copaci sint suficient de batrini si oricind pot sa cada. Cei care nu sint de acord cu aceste taieri sa se adreseze asociatiilor sau cetatenilor de la case. In plus, toti copacii sint marcati inainte de a fi taiati”, a declarat primarul.
Actiunea este facuta, conform spuselor primarului, cu avizul Ocolului Silvic si de catre echipe specializate, masacrul copacilor avind si un pret, prin plata alpinistilor. „Chiar daca, din punct de vedere sentimental, multor romascani le este greu sa se acomodeze cu noul aspect al orasului, intentia noastra a fost justificata. In plus, din materialul lemnos recuperat se vor confectiona banci, obiecte de timplarie pentru scoli, iar ceea nu a putut fi prelucrat a fost dat ca lemn de foc familiilor nevoiase”, declara Dan Carpusor.
Pentru a atenua din efectul dezastruos pe termen lung, Primaria are un program de plantari de puieti. Din nefericire, din cei 2.000 de puieti plantati anul trecut, au mai ramas in picioare 150. In acest an s-au cumparat si se vor planta, in curind, alti 2.000 de puieti, urmind a se continua campania cu inca 2.000. Promisiunea primarului, cum ca Romanul va redeveni oaza de verdeata de altadata, necesita, pentru cei care au rabdare, peste 50 de ani. (L.C.)

Comentarii