S.O.S. orasul Roman

duminică, 18 august 2002, 23:00
3 MIN
 S.O.S. orasul Roman

O vorba veche spune: "inteleptul se conformeaza lumii, iar nebunul asteapta ca lumea sa se conformeze. Deci, progresul e infaptuit de nebuni". Sa presupunem ca viata ar fi o partida de sah: intocmai ca si pe patratelele tablei, nebunul strabate viata in diagonala. Si, de multe ori, mai inghite cite o regina. In Evul Mediu, nebunii erau tolerati doar pentru ca ii faceau pe regi sa rida. In zilele noastre, autorii progresului sint repudiati. Pentru ca, dintr-un anume punct de vedere, nebunii sint autorii unui progres. Ei sint masura noastra de normalitate. Cu ajutorul lor ne dam seama cit de normali sintem noi.
Gena nebuniei
In prezent, in institutiile de specialitate sint dispensarizate cinci afectiuni psihice majore: psihoza maniaco-depresiva, schizofrenia, parafrenia, paranoia si epilepsia complicata. Medicii psihiatri spun ca, in cazul acestor boli, principalul factor de imbolnavire este cel genetic. Adica, trebuie sa ai in singe gena nebuniei. In afara de aceste boli cronice, in Laboratoarele de Sanatate Mintala se prezinta la consultatii pacienti cu nevroze sau afectiuni psihice cauzate de alcool. Specialisti in domeniu afirma ca principalele cauze ale acestor afectiuni sint saracia si consumul de alcool. In privinta alcoolului, partea cea mai grava e ca se bea bautura ieftina si proasta. Fara un loc de munca, intr-un mediu familial alterat, fara perspective, cei slabi isi gasesc refugiul in bautura, care a devenit un drog.
Pina in august 2002, erau internati in spitalele de psihiatrie 4.848 de bolnavi cronic, din care 1.800 sint din Roman si zonele arondate si 3.048 in Piatra Neamt. Parte din acesti bolnavi erau in evidente si inainte de ’89, parte din ei au fost internati dupa 1990. La sfirsitul anului 2001, in Roman se inregistrau 128 de cazuri noi de afectiuni psihice majore. Anul acesta, numarul imbolnavirilor a scazut, in primele doua trimestre inregistrindu-se 52 de cazuri, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cind se inregistrau 172 de noi pacienti. Cu totul altfel stau lucrurile in Piatra Neamt. Maria Cornelia Vulpe, medic sef al Laboratorului de Sanatate Mintala Neamt, spune ca, fata de anul 2000, numarul bolnavilor a crescut cu 1.050.
Pilulele nu vindeca sufletul
Medicii psihiatri din Roman spun ca numarul nevrozelor si al alcoolicilor creste ingrijorator. Daca in cazul bolilor pentru care este necesara internarea tratamentul este predominant medicamentos, in cazul alcoolismului "tratamentul" cel mai important este psihoterapia. Medicii psihiatri se confrunta insa cu numeroase dificultati. De obicei, femeile se prezinta la consultatii cu depresii cauzate de saracie si de un sot alcoolic. O femeie care astepta sa intre la consultatii afirma ca singurul ei noroc e ca barbatul n-o bate cind se imbata. De cele mai multe ori, alcoolicii refuza sa se prezinte la consultatii, iar medicii psihiatri trebuie sa recurga la diferite subterfugii pentru a-i convinge. Unul dintre acestea e de a chema sotul alcoolic la cabinet, pentru a-i spune ceva in legatura cu o boala a sotiei. Ajunsi aici, unii dintre ei sint convinsi sa faca terapie, pentru ca, dupa cum spunea un medic psihiatru, pilulele nu vindeca sufletul. Ceea ce multi nu inteleg e faptul ca alcoolismul este o boala. Un factor important care contribuie la insuccesul terapiei este marginalizarea si etichetarea unui alcoolic. Dupa ce au primit tratamentul medicamentos, alcoolicii se intilnesc in fiecare joi, in Policlinica, pentru psihoterapie.
De la inceputul anului, la Laboratorul de Sanatate Mintala din Roman s-au prezentat peste sapte mii de persoane cu probleme psihice, din care, o mare parte, sint generate de alcool. La acestea se adauga lipsa de oportunitati si atmosfera apasatoare a unui oras care moare pe zi ce trece. Din punct de vedere psihic inca n-am innebunit de-a binelea, dar sansa de a ne salva depinde de recuperea sufletului. (Emilian PAL)

Comentarii